Ειδήσεις

Πάνω από 30% η "μαύρη" εργασία στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το φράγμα του 30%, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς.

Ζει και βασιλεύει η μαύρη εργασία στην Κρήτη, όπου το φαινόμενο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα νούμερα προκαλούν προβληματισμό.

Στο Ηράκλειο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το φράγμα του 30%, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει η αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας σε πανελλήνιο επίπεδο είναι ότι μετά από σαρωτικούς ελέγχους που έκαναν πριν λίγες μέρες οι ράμπο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, διαπίστωσαν ότι 39% των επιχειρήσεων παραβίαζε την εργατική νομοθεσία.

Αποδεκατισμένες είναι οι επιθεωρήσεις εργασίας, τη στιγμή που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έχει προαναγγείλει καταιγίδα ελέγχων, ακόμα και σε χωράφια, με τους συνδικαλιστές να αναφέρονται στην αδυναμία του κεντρικού κράτους να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους.

Στο Ηράκλειο υπάρχουν μόνο τρεις επιθεωρητές που ούτε για τους τακτικούς ελέγχους επαρκούν, ενώ σε όλη την Κρήτη οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν ξεπερνούν τους δέκα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών.

Η υπουργός Εργασίας από την Κρήτη δεσμεύτηκε για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για αρτιότερη στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε σε συνδυασμό με τη σύναψη συμβάσεων με εξειδικευμένους επιστήμονες και με τη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Οι παρεμβάσεις του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους που θεωρείται πιο πιθανό να παρουσιαστούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια