default-image

Ξεσηκωμός στην Υγεία, παγκρήτια κινητοποίηση των εργαζομένων

Κρήτη
Ξεσηκωμός στην Υγεία, παγκρήτια κινητοποίηση των εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν για τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου, τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων της Κρήτης, τα σωματεία χρόνιων πασχόντων καθώς και λαϊκές επιτροπές, στο πλαίσιο της 8ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Η διαμαρτυρία οργανώνεται με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με στόχο να οργανωθεί αντίσταση στις πολιτικές που έχουν μετατρέψει, και συνεχίζουν να μετατρέπουν, τον τομέα της Υγείας σε χώρο εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου και του δικαιώματος του λαού για δημόσια και δωρεάν υγεία!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, δηλώνει κατηγορηματικά την ανάγκη μαζικής αντίστασης των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, στα μέτρα ιδιωτικοποίησης της υγείας.

«Εμείς οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΕ και καλούμε και τα άλλα σωματεία στην υγεία και τα συνδικαλιστικά όργανα να συμμετάσχουν μαζί μας και να εκφράσουν και τη δική τους διαμαρτυρία σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της υγείας. Το ζήτημα της υγείας», λέει χαρακτηριστικά ο δυναμικός συνδικαλιστής, «αφορά σε όλες τις ελληνικές οικογένειες και όχι μόνο τους υγειονομικούς. Αυτό το κάλεσμα θεωρούμε ότι θα βρει ανταπόκριση, γιατί τα ζητήματα της υγείας είναι η προμετωπίδα όλων των εργατικών σωματείων, ενώ η κατάσταση διαχρονικά δεν είναι καλή».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, στον τελευταίο ένα χρόνο τα προβλήματα οξύνθηκαν ακόμα πιο πολύ, τόσο που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.

«Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας, με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια, κ.λπ., ενώ το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Οι κενές οργανικές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 700. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και αρκετά χρωστούμενα ρεπό. Έχουμε χάσει συνολικά 40 κλίνες και θα τις βρούμε μπροστά μας και με τις νέες τροποποιήσεις στους Οργανισμούς».

Όργιο ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΓΝΗ, οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς (βλέπε ΑΕΜΥ με παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΕΣΑΝ Α.Ε. και σύνδεση ΚΕΝ με μισθολογικό κόστος), ενώ προχωράει η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, προσλήψεις γίνονται απειροελάχιστες (κυρίως ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού), ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΜΚΟ, σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, 5μηνίτες δήθεν ωφελούμενοι, ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα), ακόμη και με εθελοντική απλήρωτη εργασία κάτω από το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης.

«Πολλά είναι τα τμήματα του νοσοκομείου μας που στέκονται με τέτοιο προσωπικό. Αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τον ύπουλο ρόλο της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου σαν μέσο για τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σαν εργαλείο για το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων χτυπώντας το 8ωρο, τα ρεπό, τις άδειες, την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων κ.ά.

Οι πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί: πλήθος εξετάσεων και φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων - εκτός ΦΕΚ - που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενούς».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που μπαίνουν είναι «αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, καμία επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας, πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και ανασφάλιστους και ακόμα σύγχρονες δομές Υγείας υψηλού επιπέδου για το λαό, νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται στις άμεσες ζωτικές ανάγκες μας και στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Υποχρηματοδότηση-υποστελέχωση

«Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματίες»

Στις δηλώσεις του στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει ότι «πλέον προσαρμόζεται ο τομέας της υγείας στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

»Δηλαδή "πουλάει" υπηρεσίες στους ασθενείς έμμεσα μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι σήμερα η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και η υποστελέχωση είναι τα μέσα εκείνα που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματίες.

»Αλλά και ταυτόχρονα εξαναγκάζουν τον κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγειά του, όταν τη χρειαστεί. Είτε στα φάρμακα του, είτε στις εξετάσεις του»...

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι μέχρι τέλος του χρόνου το ΠΑΓΝΗ ετοιμάζεται να απολύσει αρκετούς εργαζόμενους και επικουρικούς, δηλαδή τόσο γραμματείς όσο και νοσηλευτές, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου τελειώνει και η σύμβαση των εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και χρόνια στην Παιδοψυχιατρική Κλινική.

«Με αυτή την έννοια, η κινητοποίηση της Τετάρτης αποκτά ιδιαίτερη αξία για ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων, που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η κυβέρνηση τους απολύει»...

Ρεπορτάζ Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News