Ειδήσεις

Toυρκική πρόκληση: πυραυλάκατος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα Ίμια

Τουρκικό πολεμικό πλοίο όχι μόνο προσέγγισε τα Ίμια αλλά σε αυτό επέβαινε και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ (στη φωτογραφία).

Συναγερμός σήμανε την Κυριακή όταν έγινε γνωστό ότι τουρκική πυραυλάκατος προσέγγισε τα Ίμια. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πρόκληση καθώς η κίνηση γίνεται λίγο πριν την επέτειο από την κρίση των Ιμίων.

Στο τουρκικό πολεμικό πλοίο επέβαινε σύμφωνα με το protothema.gr ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ (κεντρική φωτογραφία).

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο ταχύπλοα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με κομάντος.

Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ  μάλιστα ποζάρει περήφανα στο φακό κατά την επίσκεψη στα Ίμια

Τούρκοι: Πήγαν στις βραχονησίδες Καρντάκ

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας αναφέρει:

«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ.

Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.

Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Η κρίση των Ιμίων

Στις 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων. Σύμφωνα με την wikipedia κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Περί τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα. Το ατύχημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια και την κόπωση του πληρώματος. Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες.

Σχόλια