Ειδήσεις

Έρχεται κατάργηση του φόρου στο κρασί;

Η κυβέρνηση μελετά την τροποποίηση, ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή.

«Το μέτρο της επιβολής του φόρου στο κρασί κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του απέδωσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων χωρίς, όμως, να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απαίτηση που είχαμε απ' αυτό», είπε η υφυπουργός και ενημέρωσε:

«Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εισαχθεί στην κυβερνητική ατζέντα η επεξεργασία της σκοπιμότητας διατήρησης του μέτρου όπως έχει, ή η τροποποίησή του, ή ακόμη και η κατάργησή του, εφόσον επιτραπεί από την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση ή εφόσον επιλεγεί κάποια άλλη εναλλακτική πηγή για τα απαιτούμενα έσοδα».

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης σημειώνοντας πως «έναν χρόνο μετά την επιβολή του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου κρίνεται ότι είναι αναποτελεσματικό» και το μέτρο έχει κυριολεκτικά αποτύχει, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για κάποια έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο έχουν πέσει εντελώς έξω.

Γαλάζια ερώτηση

Εξάλλου, σήμερα 48 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

Οι υπογράφοντες βουλευτές με επικεφαλής τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, Χρίστο Δήμα, σημειώνουν ότι υπάρχει αποτυχία της κυβέρνησης να εισπράξει τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει (εισπράχθηκαν μόλις 16,62 εκατ. το πρώτο 9μηνο από τα συνολικά 55 εκατ. που τελικά είχαν προϋπολογιστεί) και ότι η επιβολή του ΕΦΚ δημιούργησε μία σειρά προβλημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον οινικό κλάδο.

Θέση της ΝΔ είναι πως ο ΕΦΚ στο κρασί πρέπει να καταργηθεί και για το σκοπό αυτό, οι βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αναφέρουν εάν και πότε θα συμβεί αυτό.

Πηγή: Nooz.gr

Σχόλια