Ειδήσεις

"Ανάσα" για τους καταστηματάρχες του Ρεθύμνου, η απόφαση ΣτΕ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία θα επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν για ένα έτος και βάσει συμπερασμάτων, θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα, το εν λόγω μέτρο. Αυτή η απόφαση, αποτελεί αδιαφιλονίκητο επιχείρημα για την κυβέρνηση σε περίπτωση που ανοίξει πάλι συζήτηση επί του θέματος με τους δανειστές.

Ανάσα επιβίωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δόθηκε από την απόφαση του ΣτΕ να εμποδίσει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν μεν προαιρετική, θα ωφελούσε δε τις μεγάλες επιχειρήσεις προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις ατομικές και λοιπές μικρές επιχειρήσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013, δηλαδή τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα για οκτώ Κυριακές τον χρόνο και τη δυνατότητα λειτουργίας μικρότερων καταστημάτων, που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, περισσότερες Κυριακές, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Στο Ρέθυμνο με απόφαση Μαρίας Λιονή, κατά την τουριστική περίοδο, 1 Απριλίου - 15 Νοεμβρίου μπορούν να παραμένουν ανοικτά όλα τα καταστήματα του νομού, ενώ στα Ανώγεια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι καταστηματάρχες του Ρεθύμνου χαιρετίζουν την εν λόγω απόφαση, λόγω του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού που θα πυροδοτούσε, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι των μικρομεσαίων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ρεθύμνου, Κοσμάς Περπιράκης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.  Αντίθετα, υπέρ της υπουργικής απόφασης παρενέβησαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια