Ειδήσεις

"Πάγωσε" κατά 70% η αγορά των ακινήτων στην Κρήτη

Συντρίμμια στην αγορά των ακινήτων

Πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χάθηκε από την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα λόγω της δραματικής υποχώρησης των τιμών και της πλήρους απαξίωσης ακινήτων.

Μεσίτες και στην Κρήτη αντικρίζουν τα συντρίμμια στην αγορά των ακινήτων και με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες δεκαετίες λόγω της φορολογικής πολιτικής και των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης που οδηγούν αρκετούς πολίτες στο ξεπούλημα της περιουσίας τους, ακόμη και στη μισή της αξία και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.

Η ΚΡΗΤΗ TV  μέσα από ένα αποκαλυτικό video, παρουσιάζει την ακτινογραφία της ήδη πληγωμένης εδώ και 7 χρόνια της Κτηματαγοράς, η οποία βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, χωρίς ανάσες για ανάκαμψη.

Ούτε τις επόμενες δεκαετίες δεν διαβλέπουν ανάκαμψη της Κτηματαγοράς, οι ειδικοί με φόντο τους φόρους - φωτιά και την παγωμένη αγορά ακινήτων έως και 70% στο νησί μας.

Οι αξίες των ακινήτων αν και έχουν πέσει σημαντικά στην Κρήτη, διαφέρουν κατά πολύ από τη δραματική εικόνα στην Αθήνα, όπου ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν σπίτια ακόμη και στην τιμή των 3.000 ευρώ!!!

Στο Ηράκλειο, η πτώση τιμών σε διαμερίσματα αγγίζει το 45%, ενώ σε οικόπεδα το 50%.

Γκαρσονιέρα μπορεί να βρει κάποιος ακόμη και στην τιμή των 10.000 ευρώ, όταν προ κρίσης άγγιζε τις 18.000 ευρώ.

Ενώ μεγάλα, ακριβά διαμερίσματα αξίας 700.000 ευρώ προ κρίσης, έπεσαν στα χρόνια της κρίσης στις 350.000 ευρώ.

Στο Ρέθυμνο, μεγάλα ακίνητα βρίσκονται στα αζήτητα, αντιθέτως αύξηση της ζήτησης καταγράφεται για ακίνητα ύψους 50 με 60.000 ευρώ.

Στην Ιεράπετρα, η πτώση τιμών είναι μικρότερη σε αρδευόμενα αγροτεμάχια και ειδικά εκείνα που διαθέτουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

Μεγάλη είναι η πτώση τιμών ακινήτων στην Ιεράπετρα.

Για παράδειγμα, γωνιακό κατάστημα στο εμπορικό κέντρο πουλήθηκε 60.000 ευρώ, από 140.000 ευρώ, προ κρίσης.

Στα Χανιά, έως και 45% είναι η πτώση τιμών σε οικόπεδα και αγροτεμάχια ενώ η πτώση τιμών σε διαμερίσματα κυμαίνεται από 30-35%.

Για παράδειγμα, ρετιρέ στην Πλατεία Δικαστηρίων πουλιέται προς 200.000 ευρώ από 290.000 ευρώ.

Ενώ σε περιοχή φιλέτο, η τιμή οικοπέδων έχει πέσει αισθητά(καρτα).

Ενώ οι πωλήσεις ακινήτων δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.

"Παγωμένη" εικόνα στην Ιεράπετρα

«Τη μεγαλύτερη πτώση τη συναντούμε στις αγοραπωλησίες οικοπέδων. Στα τελευταία 7 χρόνια οικόπεδα που πωλούνταν  με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σήμερα έχουν πέσει στα 200 ευρώ το τετραγωνικό, μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας. Υπάρχουν και κάποιες ευκαιρίες, όπου σε εξαιρετικής περιπτώσεις πωλούνται οικόπεδα ακόμα και με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο», μας λέει ο κτηματομεσίτης  κ  Λευτέρης Τζίτζικας.

« Οι τιμές σε σπίτια , διαμερίσματα και καταστήματα , έχουν πέσει τα τελευταία 7 χρόνια περισσότερο από -40%. Στο  εμπορικό κέντρο  της Ιεράπετρας, πουλήθηκε πρόσφατα από το δικό μας γραφείο, γωνιακό κατάστημα  στην τιμή των 60.000 ευρώ. Αυτό το κατάστημα  προ κρίσης είχε 140.000 ευρώ και είχε πέσει  το 2010 - στην αρχή της κρίσης- στα 110.000 ευρώ.

Σήμερα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εκείνους που έχουν οικονομική άνεση , να αγοράσουν καινούργια  σπίτια η διαμερίσματα που πριν 7 χρόνια  είχαν  100.000 μόνο με 60.000 ευρώ», προσθέτει ο κ Λευτέρης Τζίτζικας.

Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία ακινήτων που παρουσιάζει μια αξιοπρόσεκτη αντοχή στις πιέσεις της αγοράς.

«Πρόκειται για τα  αρδευόμενα αγροτεμάχια και ειδικά εκείνα που διαθέτουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, μέσα στη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, εντός ζώνης ΤΟΕΒ στον κάμπο της Ιεράπετρας,  εκεί όπου η πτώση στις τιμές κυμαίνεται από -25% έως -30% μόνο», καταλήγει ο κ Λευτέρης Τζίτζικας.

Οι αγρότες που αναζητούν να αγοράσουν αγροτεμάχια με θερμοκήπια η άδεια κτήματα για να στήσουν θερμοκηπιακές μονάδες , είναι ήδη εγκατεστημένοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ,που σχεδιάζουν να επεκτείνουν και να μεγαλώσουν τις υφιστάμενες καλλιέργειες τους.

Υπάρχουν και ορισμένοι νέοι αγρότες , οι οποίοι έχουν καταθέσει φάκελο για να ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών και αναζητούν εναγωνίως να αποκτήσουν αγροτική γη η έτοιμες θερμοκηπιακές μονάδες, για να ξεκινήσουν την παραγωγή κατά βάση πρώιμων κηπευτικών.

Όσο ενδιαφέρον όμως και αν παρουσιάζεται στην αγορά αγροτικής γής , δεν είναι δυνατόν να ισοσκελιστεί με τη μικρή ζήτηση που υπάρχει σε σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες, σύμφωνα με κτηματομεσίτες της Ιεράπετρας, να παρουσιάζουν πτώση σε τζίρο και συχνότητα, που ξεπερνά

 το -70%.

Μεγαλύτερη πτώση από τις αγοραπωλησίες, παρουσιάζεται στην οικοδομική δραστηριότητα των Ιεραπετριτών, και αυτό είναι επακόλουθο της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά οικοπέδων.

«Η οικοδομική δραστηριότητα στην ευρύτερη Ιεράπετρα , από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι  και τον παραδοσιακό Μύρτο, παρουσιάζει μεγάλη  πτώση που ξεπερνά το -80%.

Δεκάδες συνεργεία κάθονται χωρίς δουλειά και πολλοί  εργάτες, επαγγελματίες και τεχνίτες, έχουν αλλάξει επάγγελμα η έχουν παραμείνει στην ανεργία.

Παρόλα αυτά, μέσα στην  κρίση παρουσιάζονται και οι ευκαιρίες, για όσους έχουν χρήματα στην άκρη.

Οι τιμές στα ακίνητα έχουν πέσει θεαματικά, ενώ κάποιος που θέλει να χτίσει σήμερα, μπορεί να πετύχει να ολοκληρώσει την οικοδομή του, με κόστος έως και -40% χαμηλότερα από το κόστος που θα είχε αν έκτιζε πριν το 2010.

Αυτές τις ευκαιρίες τις έχουν ανακαλύψει κάποιοι συνταξιούχοι  από το εξωτερικό, που ζητούν είτε να αγοράσουν μικρές μονοκατοικίες με θέα στη θάλασσα, είτε παλιά πέτρινα σπίτια στα χωριά του Λασιθιώτικου Νότου, τα οποία αναπαλαιώνουν και τα χρησιμοποιούν ως παραθεριστικές κατοικίες», μας λέει ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ Χρήστος Κουγιουμουτζάκης .

Κατέρρευσε και η οικοδομική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο

Εδώ και 9 χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα έχει παγώσει στο Ρέθυμνο, όμως ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση ακινήτων, κυρίως λίγων τετραγωνικών, ως διέξοδος για ενοικίαση σε φοιτητές. Αυτά τα δεδομένα, έχουν διαμορφώσει το εξής σκηνικό στην αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο:

- αύξηση ζήτησης ακινήτων 50-60 χιλιάδων ευρώ
- στα αζήτητα τα μεγάλα ακίνητα
- μείωση κατά -40% των τιμών των ακινήτων

Αυτό που τονίζει ο μεσίτης ακινήτων, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, είναι ότι αυτή η καταβαράθρωση της κτηματομεσιτικής αγοράς, οφείλεται κατά κόρον στην υπέρμετρη φορολόγηση.

Παράλληλα, οι αγοραστές εκτιμούν ότι θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλές οι τιμές των ακινήτων λόγω σύγκρισης με την αγορά της Αθήνας, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο Ρέθυμνο, όπου από 2.000 ευρώ/τμ η τιμή έχει μειωθεί στα 1.200 ευρώ/τμ και διαφαίνεται να επέρχεται περαιτέρω μείωση.

Στάση αναμονής τηρούν όμως και οι αγοραστές από το εξωτερικό με αποτέλεσμα η κτηματομεσιτική αγορά να έχει μπει στον πάγο ακόμα και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές του Ρεθύμνου, όπως το Μπαλί, η Αγία Γαλήνη, το Πάνορμο και ο Πλακιάς.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη -Νίκος Πετάσης -Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια