default-image

Αναβλήθηκε η δίκη για τον τραγικό θάνατο του Δ. Βουρβαχάκη

Κρήτη
Αναβλήθηκε η δίκη για τον τραγικό θάνατο του Δ. Βουρβαχάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου 2017 η δίκη για τον τραγικό χαμό των στελεχών του ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, επρόκειτο να καθίσει μια 37χρονη γυναίκα, η οποία οδηγούσε το φορτηγό όχημα, το οποίο στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 είχε συγκρουστεί με το μοιραίο ασθενοφόρο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο αδικοχαμένοι άνδρες.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου: Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, γεμάτη εντάσεις, το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχη την 37χρονη οδηγό.

Η κατηγορούμενη - η οποία απουσίαζε από τη δίκη λόγω προβλήματος υγείας - καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών, με αναστολή, υπό τον όρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησής της για τρεις μήνες.

Στον αντίποδα, είχε κριθεί αθώος ο οδηγός του ασθενοφόρου και φίλος των Βουρβαχάκη-Κελαράκη, Νίκος Μυρωδιάς, ο οποίος γλίτωσε το θάνατο την τελευταία στιγμή και ταλαιπωρείται μέχρι σήμερα από το σοβαρότατο τραυματισμό του. 

Το αστικό δικαστήριο

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου κινήθηκε πριν από μερικούς μήνες και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι το ατύχημα που προκάλεσε το θάνατο των δυο στελεχών του ΕΚΑΒ προκλήθηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα της 37χρονης οδηγού του οχήματος που συγκρούστηκε με το ασθενοφόρο: Το αστικό δικαστήριο έκρινε ότι το όχημα του ΕΚΑΒ ούτε κινείτο με υπερβολική ταχύτητα, ούτε υπερέβη τη διπλή διαχωριστική γραμμή της Εθνικής Οδού. 

Αναφορικά με τις φιάλες που προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις στο ασθενοφόρο, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της πλευράς της οδηγού ότι ο θάνατος των δύο ανδρών προκλήθηκε όχι λόγω της σύγκρουσης αλλά λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της πυρκαγιάς εξαιτίας διαρροής οξυγόνου από την ανοιχτή φιάλη. Επίσης το Δικαστήριο δε δέχτηκε ότι κάποια από τις φιάλες είχε παραμείνει ανοικτή πριν το ατύχημα, αλλά ούτε κι ότι το επίμαχο ασθενοφόρο ήταν κακοσυντηρημένο. 

Εν κατακλείδι, το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ψυχικής οδύνης, καθώς και αποζημιώσεις λόγω στέρησης διατροφής στις οικογένειες των Βουρβαχάκη και Κελαράκη. Επίσης επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και στον Νίκο Μυρωδιά. Τέλος, σημειώνεται ότι το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της οδηγού του φορτηγού, η οποία ζητούσε χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη και υλικές ζημιές.

Το χρονικό

Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου του 2012. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο οδηγούσε ο Νίκος Μυρωδιάς, με συνεπιβάτες τους Βουρβαχάκη και Κελαράκη, με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, συγκρούστηκε με το φορτηγάκι που οδηγούσε η 37χρονη. Ελάχιστες στιγμές αργότερα, άρχισαν να εκρήγνυνται φιάλες οξυγόνου, που βρίσκονταν μέσα στο όχημα, με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχτεί στις φλόγες και να βρουν φρικτό θάνατο τα δύο στελέχη του ΕΚΑΒ Κρήτης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΖΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ: ΚΑΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News