default-image

Eurogroup: Σοκ από τους δανειστές, ζητούν νέα μέτρα

Οικονομία
Eurogroup: Σοκ από τους δανειστές, ζητούν νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν το Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνηση σε όλους τους τόνους - και δια χειλεων του ίδιου του Πρωθυπουργού - έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Η διαφωνία Σόιμπλε-Τσακαλώτου

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με έντονη δαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης με την αγωνία να κορυφώνεται.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

17:53: «Οι δανειστές ζήτησαν περισσότερη λιτότητα μετά το 2018», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.

17:52: «Θα είναι σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup» σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές

17:45: Χωρίς πρόοδο το τετ α τετ Σόιμπλε-Τσακαλώτου λένε οι πρωτες πληροφορίες

16:45: Παρών και οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου στο Eurogroup

16:05 Ξεκίνησε η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε

16:03: Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος του προγράμματος και πρόκειται για έναν απαραίτητο εταίρο- η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και εύχομαι αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί και σήμερα.

16:00: Ντάισελμπλουμ: Πρόθεση του ΔΝΤ είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα- Μίλησα με την Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Θέλουμε την ευημερία στην Ελλάδα, θέλουμε πρόοδο.

15:45: Σόιμπλε: Εχει έρθει η ώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα

«Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε Δεν ξέρουμε τις σκέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως. Η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Έχει έρθει όμως η ώρα να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Οι θεσμοί κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εναπόκειται στην Ελλάδα. Δεν θα έχουμε εντατικές συνομιλίες σήμερα, για την Ελλάδα. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός, η δυσκολία βρίσκεται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

15:30: Ντομπρόβσκις: Δίνουμε μεγάλη σημασία στις προθεσμίες - Πρέπει να επιταχύνουμε, αλλά σημασία έχει η ολοκλήρωση του προγράμματος δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.  Πρόσθεσε ότι δουλεύουμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εξετάζουμε τι μέτρα θα το ικανοποιούσαν για να συμμετάσχει.

Οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου

Ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης λίγο μετά τις 13:00 είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Στις συναντήσεις αυτές την ΕΚΤ θα εκπροσωπήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μπενουά Κερέ. και τον Πολ Τόμσεν

Κρίσιμη συνάντηση Ευκλείδη με Σόιμπλε

Καθοριστική, πάντως, ίσως αποδειχθεί η επαφή της ελληνικής πλευράς με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, καθώς στις 16:00 ξεκινάει επισήμως το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα του είναι η Ελλάδα.

Ολες οι συναντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απογευματινής συνεδρίασης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στόχος των επαφών είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από τη νέα αίθουσα, πλήρως ανακαινισμένη, στην οποία θα γίνει το Eurogroup, στις 4 ώρα Ελλάδος.

Αγώνας δρόμου για να πείσουν το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα εξετάζουν σήμερα οι θεσμοί, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» σε μια σειρά από κράτη-μέλη.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News