default-image

Αμαντέους: Η γέννηση της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυίας

Αμαντέους: Η γέννηση της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιανουαρίου του 1756 όταν έρχεται στη ζωή η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (σήμερα το Σάλτσμπουργκ ανήκει στην Αυστρία).

Ο Αμαντέους ήταν γιος του συνθέτη Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας Μαρίας Περτλ. Σε ηλικία 3 ετών έπαιζε ήδη πιάνο, στα πέντε του συνέθετε, ενώ στα έξι του έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο! Έζησε μόνο 35 χρόνια, ωστόσο, πρόλαβε να συνθέσει περίπου 600 έργα.

Παρά την τεράστια φήμη του, εν ζωή, ο Μότσαρτ δυσκολευόταν πάρα πολύ να τα βγάλει πέρα. Πέθανε τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου του 1791. Στα διάσημα έργα του συμπεριλαμβάνονται το «Ρέκβιεμ», ο «Μαγικός Αυλός» και η «Μικρή Νυχτερινή Μουσική».

Ο πρόωρος θάνατος του μεγάλου Στρατή Τσίρκα

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1980 αφήνει την τελευταία του πνοή, ο μεγάλος Έλληνας πεζογράφος, Στρατής Τσίρκας. Ο Γιάννης Χατζηαντρέας, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στο Κάιρο στις 10 Ιουλίου του 1911. Εργάστηκε για χρόνια στην Αίγυπτο ως λογιστής.

Εκεί έγραψε και τα πρώτα του ποιήματα και διηγήματα. Το 1930 θα γνωρίσει στην Αλεξάνδρεια τον Κώστα Καβάφη για τον οποίο έμελλε να γράψει πολλά χρόνια μετά δύο βιβλία.

To 1937 θα παντρευτεί την Αντιγόνη Κερασώτη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο «Β΄ Διεθνές και Παγκόσμιο Συνέδριο Συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στον πόλεμο και στον φασισμό». Εκεί συνέγραψε μαζί με τον ποιητή Λάνγκστον Χιουζ τον όρκο των ποιητών προς τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Το 1938 διορίζεται διευθυντής σε εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Αλεξάνδρεια, θέση την οποία κράτησε μέχρι την αναχώρησή του για την Αθήνα το 1963. Την περίοδο της Κατοχής θα ιδρύσει μαζί με άλλους αριστερούς της Αιγύπτου τον φιλοεαμικό Ελληνικό Απελευθερωτικό Σύνδεσμο, ενώ για αρκετά χρόνια θα υπάρξει στέλεχος της κομμουνιστικής οργάνωσης «Αντιφασιστική Πρωτοπορία».

Το έργο ζωής του Στρατή Τσίρκα ήταν οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες», που αποτελούνται από συνολικά τρία μυθιστορήματα που γράφτηκαν από το 1960 έως το 1965: Τη Λέσχη, την Αριάγνη και τη Νυχτερίδα. Η έκδοση της «Λέσχης» προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του ΚΚΕ που του ζήτησε να αποκηρύξει το έργο. Ωστόσο, ο Τσίρκας αρνήθηκε λέγοντας «Κατέγραψα τα γεγονότα, όπως ακριβώς τα έζησα.

Η συνείδησή μου δεν είναι καπέλο να την πάρω απ' το ένα καρφί να την κρεμάσω στο άλλο». Μετά την εξέλιξη αυτή ο Τσίρκας διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το 1976 εκδίδει την «Χαμένη Άνοιξη» που προοριζόταν ως το πρώτο μέρος μιας νέας τριλογίας που θα ονομαζόταν «Δίσεχτα χρόνια». Δυστυχώς, η «Χαμένη Άνοιξη» έμελλε να είναι το τελευταίο έργο του Τσίρκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, από ανεύρυσμα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Ήταν μόλις 69 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News