Ειδήσεις

Κρήτη: Ποιος νομός έσπασε το φράγμα του 1 εκ. επισκεπτών vid

Ανθούν τα Χανιά ως τουριστικός προορισμός καθώς φέτος έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών και μάλιστα υψηλού επιπέδου!

Για πρώτη φορά στα χρονικά του νομού, τα Χανιά έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ξένων επισκεπτών κερδίζοντας το στοίχημα ως ένας από του δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον 1.049.000. τουρίστες, οι μισοί από τους οποίους Σκανδιναβοί, διακινήθηκαν τη θερινή περίοδο μέσω του αεροδρομίου Γιάννης Δασκαλογιάννης και πέρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις διακοπές τους εντός του νομού.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης είναι πως πρόκειται για επισκέπτες υψηλού οικονομικού και μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου.

Παρακολουθήστε σχετικό video που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV

Η ταυτότητα των αλλοδαπών επισκεπτών του Ν. Χανίων:

Πρόκειται για επισκέπτες ηλικίας 25-54 ετών

Το 77% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευση

Το 60% δηλώνει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000€

Το 53% επιλέγει καταλύματα σε Πλατανιά και Αγία Μαρίνα

Κορυφαίος προορισμός για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, αναδείχτηκαν για πρώτη φορά τα  μουσεία, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, ενώ έπονται οι παραλίες του Ελαφονησίου, Μπάλου και Φαλασάρνων, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, το φαράγγι της Σαμαριάς, η Σούγια και οι αρχαιολογικοί χώροι της Απτέρας και της Φαιστού.

Μεγάλη είναι η προτίμηση των επισκεπτών στα τοπικά προϊόντα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ξένους επισκέπτες αγοράζουν κρασί 52,7%, χυμό πορτοκαλιού 48,8% αλλά και ελαιόλαδο 48,3%. Κάθε ένας από αυτούς τους τουρίστες επέλεξε κατά μέσο όρο να αγοράσει τρία από αυτά τα τοπικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Από την ανάλυση των στοιχείων αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για το έτος 2016 η έρευνα καταγράφει επίσης ρεκόρ αφίξεων κατά 12,7%, καθώς έφτασαν τις 2.886.486 ενώ σε βάθος εικοσαετίας οι αφίξεις έχουν διπλασιαστεί. Το 60% των επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία το 23,7%από τη Βρετανία, το 15% από τη  Γαλλία το  10,7% από τη Ρωσία.

Πέρα από τα θετικά στοιχεία ωστόσο οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν είναι καυστικές για τα προβλήματα που διαπίστωσαν. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, η ελλιπής σήμανση και καθαριότητα κυρίως στους δρόμους και στις πόλεις προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια