Ειδήσεις

Κατάρρευσε κτήριο στην Αγία Τριάδα, - photos

Να γιατί είναι κρίσιμος ο παράγοντας της ταχύτητας όταν μιλάμε για τα κτήρια- “ωρολογιακές βόμβες” που υπάρχουν στο Ηράκλειο, κατά βάση στο εντός τειχών κομμάτι!

Να γιατί είναι κρίσιμος ο παράγοντας της ταχύτητας όταν μιλάμε για τα κτήρια- "ωρολογιακές βόμβες" που υπάρχουν στο Ηράκλειο, κατά βάση στο εντός τειχών κομμάτι!

Ο Δήμος Ηρακλείου έβγαλε πρόσφατα διαγωνισμό για την ανάθεση κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτισμάτων, τον πρόλαβε όμως ήδη μία... κατάρρευση!

Προ ημερών, συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου, κατέρρευσε ένα ετοιμόρροπο κτίσμα στη συμβολή των οδών Μάρκου Παπαδοπούλου και Βαλέστρα, στην Αγία Τριάδα. Κτίσμα που βρίσκεται, σημειωτέον, απέναντι, στα 2 μόλις μέτρα, από τα γραφεία του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας!

Ευτυχώς η κατάρρευση, όπως αποτυπώθηκε και στο φωτογραφικό φακό της "Ν.Κ.", ήταν εσωτερική και δεν κινδύνευσε κάποια ανθρώπινη ζωή. Υπήρξε μάλιστα άμεση κινητοποίηση των στελεχών της Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας, που πραγματοποίησαν αυτοψία, κρίνοντας απαραίτητη την άμεση κατεδάφιση του κτηρίου ή, εν πάση περιπτώσει, ό,τι έχει απομείνει πλέον από το κτήριο.

Το νέο αυτό συμβάν κατάρρευσης είναι άκρως ενδεικτικό των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα των δεκάδων άκρως επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κτισμάτων στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, και όχι μόνο, αλλά και της ανάγκης η μέριμνα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών - Δήμου, αρχαιολογικών υπηρεσιών, υπουργείου Πολιτισμού - να είναι σε πιο γρήγορους χρόνους απ' ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα...

Η "Νέα Κρήτη" βρέθηκε χθες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και στο σημείο, στη συμβολή της Μάρκου Παπαδοπούλου με τη Βαλέστρα, όπου σημειώθηκε η νέα κατάρρευση. Οι εικόνες που καταγράψαμε είναι εξόχως αποκαλυπτικές.

Σκεπή δεν υπάρχει στο ισόγειο (με ημιυπόγειο) παλιό κτήριο, μπροστά στο οποίο έχει τοποθετηθεί μετά το συμβάν η χαρακτηριστική προειδοποιητική κορδέλα. Τα μπάζα από τα τμήματα του κτίσματος που κατέπεσαν έχουν σχηματίσει σωρούς στο εσωτερικό.

Σίδερα έχουν πέσει χάμω, πάνω στα πεσμένα μπάζα, ενώ άλλα σίδερα κρέμονται στον αέρα. Οι κολόνες έχουν μείνει να χάσκουν, θυμίζοντας χάρτινο πύργο έτοιμο να πέσει με ένα φύσημα του αέρα!

Το αξιοσημείωτο είναι πως απέναντι από το κτίσμα που κατέρρευσε, δηλαδή στην έτερη πλευρά του στενού δρόμου, και σε απόσταση 2 μόλις μέτρων βρίσκονται τα γραφεία μιας καίριας δημοτικής δομής. Συγκεκριμένα, εκεί εδρεύει ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας (ΔΟΠΑΦΜΑΗ)!

Η έκθεση αυτοψίας

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιάννης Ρασούλης, ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Πολεοδομίας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών της Πολεοδομίας μετέβη στο σημείο και πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία-έλεγχο.

«Μετά από την τηλεφωνική ειδοποίηση που είχαμε από τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Ρασούλη στις 19/1/2017 το απόγευμα, για την κατάρρευση της οροφής ισογείου τού εις το θέμα αναφερόμενου ετοιμόρροπου κτίσματος, μεταβήκαμε άμεσα οι δύο διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί της υπηρεσίας μας, Φραγκιουδάκη Μαίρη και Καλεμάκη Ελένη, παρουσία του πτυχιούχου μηχανολόγου μηχανικού ΤΕ, στη θέση αυτή, οπότε και διαπιστώσαμε τα παρακάτω:

Πρόκειται για ισόγειο με ημιυπόγειο πολύ παλαιό κτίσμα, με κατακόρυφους τοίχους από πλίνθους πάχους 10 εκατοστών και μικρών διαστάσεων κολόνες πάλι από πλίνθους, με την οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα με τον οπλισμό πλήρως οξειδωμένο, χωρίς καθόλου επικάλυψη, η οποία κατέρρευσε προς το εσωτερικό του κτίσματος, με μερικές μικρές πέτρες διάσπαρτες στο μικρού πλάτους δρόμο.

Στον τοίχο της πρόσοψης και αριστερά από το άνοιγμα της πόρτας υπάρχει κατακόρυφη ρωγμή μεγάλου εύρους, η οποία ουσιαστικά διαχωρίζει κάθετα τον τοίχο.

Επίσης, παρόμοια ρωγμή υπάρχει και στο ανατολικό άκρο της πρόσοψης, με αποτέλεσμα τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας πάνω από το σενάζ του ανοίγματος της εισόδου να είναι έτοιμο προς κατάρρευση προς την εξωτερική πλευρά του κτίσματος.

Το εν λόγω κτίσμα ήταν κατασκευασμένο έξω από κανονισμούς τέχνης και επιστήμης, οι οποίοι ίσχυαν και πριν από το 1950 στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το προαναφερόμενο ισόγειο κτίσμα χρήζει άμεσης κατεδάφισης, με ταυτόχρονη άμεση απομάκρυνση των προϊόντων της κατεδάφισης.

Το προαναφερόμενο ετοιμόρροπο κτίσμα γειτνιάζει δυτικά με παλαιό ασκεπές κτίσμα, επί της Μάρκου Παπαδοπούλου και Βαλέστρας 2, του οποίου ο α' όροφος κατεδαφίστηκε το 2010, παρουσία του εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Μαρκάκη.

Δεδομένου ότι η κατάσταση του ασκεπούς αυτού κτίσματος έχει καταστεί δυσμενέστερη από το 2010, με την κατεδάφιση τού εις το θέμα αναφερόμενου κτίσματος πιθανόν να καταρρεύσει», αναφέρεται στη σχετική έκθεση αυτοψίας...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια