Ειδήσεις

Έκτακτο δελτίο, χαλάει ο καιρός, που και πότε

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΜΥ με χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Κρήτης!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ τοπικές χιονοπτώσεις προβλέπονται από την Πέμπτη το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά τμήματα του νησιού και από τα 700 μέτρα και υψηλότερα.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο γενικό χαρακτήρα και θα είναι πιο ισχυρά στα ορεινά και ημιορεινά. Όχι όμως κάτι ακραίο. Το πρωί της Παρασκευής θα χιονίζει ακόμη και πάνω από τα 150-200 μέτρα στα κεντρικά και βόρεια του νησιού.

Το Λιμεναρχείο προειδοποιεί

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου σήμερα το απόγευμα για αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δελτίο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Την Παρασκευή σταδιακά και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Παγετός κατά τόπους ολικός θα σημειωθεί την πέμπτη στα βόρεια και την Παρασκευή στα κεντρικά και τα βόρεια.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, για την ασφάλειά τους, ότι πρέπει να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος των δελτίων της ΕΜΥ και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος το Λιμεναρχείο Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το πρσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα

Βασικό χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι οι χιονοπτώσεις που θα είναι πρόσκαιρα πυκνές και θα σημειωθούν στη βόρεια και την ανατολική χώρα και σταδιακά σε όλη τη χώρα. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Αύριο Πέμπτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στην Κεντρική Μακεδονία,τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Την Παρασκευή σταδιακά και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Παγετός κατά τόπους ολικός θα σημειωθεί την Πέμπτη στα βόρεια και την Παρασκευή στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Αθήνα

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά και πάνω από τα 400 μέτρα θα εκδηλώνονται στην Αττική. Το βράδυ ενδέχεται να χιονίσει ακόμη και πάνω από τα 200 μέτρα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Φαίνεται δύσκολο να υπάρξουν εξάρσεις στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα. Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού τοπικές χιονοπτώσεις (εξασθενημένες κατά βάση) ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα, πιθανώς και στα πεδινά. Φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή, την Παρασκευή το πρωί όπου θα έχουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες, να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του νομού. Όμως επειδή τον τελευταίο ρόλο (λόγω ευνοϊκού ΒΑ ανέμου) τον παίζει το Αιγαίο, θα περιμένουμε μέχρι και τελευταία στιγμή για εκπλήξεις. Δύσκολο όμως εκτιμώ...

Στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει σαφώς αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει ακόμη και μέσα στην πόλη κατά διαστήματα μέσα στην Πέμπτη. Θεωρώ άνω του 70% αυτή η πιθανότητα που σαφώς αυξάνεται για τα ανατολικά τμήματα του νομού. -

Στη Θράκη

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και πολύ έντονο κρύο. Απουσία χιονοπτώσεων από όλο το διαμέρισμα.

Στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου

Μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές χιονοπτώσεις την Παρασκευή πολύ νωρίς το πρωί ακόμη και στα πεδινά (κυρίως για Χίο και λιγότερο για τη Λέσβο ή τα άλλα νησιά)

Στη Μακεδονία

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως μέχρι και τα πεδινά την Πέμπτη κυρίως στους νομούς : νότιες περιοχές νομού Πιερίας που συνορεύουν με το νομό Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, νότια τμήματα Κιλκίς, νότια τμήματα Σερρών, νότια τμήματα Δράμας και κεντροανατολικά τμήματα νομού Καβάλας. Επίσης τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές του διαμερίσματος της δυτικής Μακεδονίας.

Στην Ήπειρο

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) κυρίως την Πέμπτη το μεσημέρι-απόγευμα στα ανατολικά τμήματα του διαμερίσματος που "βλέπουν" πρός την Πίνδο και από το υψόμετρο των 450-500 μέτρων και υψηλότερα.

Στη Θεσσαλία

Χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας την Πέμπτη από τα 100-150 μέτρα και υψηλότερα που μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα δυναμώσουν και θα εκδηλώνονται μέχρι και τα πεδινά. Άρα δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας για εκδήλωση χιονοπτώσεων μέχρι και την Παρασκευή το πρωί-μεσημέρι.

Στη Στερεά Ελλάδα

Δυτική Στερεά (Αιτ/νία): Τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα του νομού την Πέμπτη το βράδυ από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα.

Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα) : Χιονοπτώσεις έως και μέτριας έντασης από την Πέμπτη και από τα 150-200 μέτρα αλλά προς τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας τοπικά θα δυναμώσουν και θα απασχολούν έως και πεδινά τμήματα. Στις πιο ορεινές περιοχές οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο αξιόλογες.

Ανατολική Στερεά (Βοιωτία-Αττική) : Τοπικές χιονοπτώσεις (όχι ιδιαίτερα πυκνές) θα σημειώνονται μέσα στην Πέμπτη ακόμη και πάνω από τα 250 μέτρα αλλά από το βράδυ θα απασχολούν ακόμη και σχεδόν πεδινές περιοχές της Βοιωτίας όπου από την Παρασκευή μετά το πρωινό θα σταματήσουν.

Σε Εύβοια και Σποράδες

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως πάνω από τα 200 μέτρα ενδεικτικά, με τάση τα υψόμετρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κατέβουν χαμηλότερα (σχεδόν πεδινά) αλλά με γρήγορη εξασθένηση των χιονοπτώσεων. Θα παραμείνουν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση στα βόρεια της Εύβοιας μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Στην Πελοπόννησο  

Χιονοπτώσεις έως και μέτριας εντάσεως θα απασχολούν τις κεντροανατολικές και νότιες περιοχές της Πελοποννήσου από την Πέμπτη το απόγευμα και από τα 150-200 μέτρα υψόμετρο με τάση τα φαινόμενα να γίνουν τοπικά πιο ισχυρά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και στη συνέχεια με αποτέλεσμα να χιονίσει στο εσωτερικό της Πελοποννήσου ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Στις Κυκλάδες

Τοπικές χιονοπτώσεις από την Πέμπτη και πάνω από τα 200 μέτρα στις βόρειες Κυκλάδες, με τάση τα υψόμετρα την Παρασκευή να κατέβουν ακόμη και πάνω από τα 50-100 μέτρα στα βόρεια τμήματα. Δεν αναμένονται όμως αξιόλογες χιονοπτώσεις.

- Ιόνιο - Δωδεκάνησα: Απουσία χιονοπτώσεων, οπότε θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές περισσότερο έντονες στα Επτάνησα.  

Σχόλια