default-image

Όχι γρίπη αλλά... "γρίπη-γρίπη". Γιατί καταλήγουν οι ασθενείς- video

Κρήτη
Όχι γρίπη αλλά... "γρίπη-γρίπη". Γιατί καταλήγουν οι ασθενείς- video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αυτή η γρίπη είναι κάτι διαφορετικό από εκείνες που γνωρίζαμε και εμείς την ονομάζουμε γρίπη- γρίπη". Με αυτήν την επισήμανση ο καθηγητής παθολογίας και  λοιμωξιολογίας του ΠΑΓΝΗ  κ. Αχιλλέας Γκίκας αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή "ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ" , στην γρίπη που παρουσιάζει έξαρση αυτό το διάστημα, έχει σπείρει το θάνατο στη χώρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στους Κρητικούς με το δεδομένο ότι και το νησί μετράει ήδη 2 θανάτους.

"Είναι ένα πολύ σοβαρό λοιμώδες  νόσημα ,με πολύ υψηλό πυρετό 39-40, μεγάλη καταβολή, μεγάλη κούραση που κρατάει περισσότερες από 4- 5 μέρες. Φέτος έχουμε μια αλλαγή στο πεδίο της λοίμωξης αυτής που λέγεται γρίπη. Εμείς δεν την λέμε γρίπη αλλά γρίπη-γρίπη", αναφέρει ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΓΡΙΠΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ο κ. Γκίκας προσθέτει ότι οι ασθενείς αρκετές φορές , λόγω άγνοιας κυρίως το αντιμετωπίζουν επιπόλαια και  οι ασθενείς  δυστυχώς κινητοποιούνται πολύ αργότερα .

«Η παράταση του πυρετού, η κακουχία και οι μυαλγίες είναι αυτά που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς που ανήκουν  στις ομάδες κινδύνου που επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό και δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων . Το σημείο κλείδι είναι ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν σίγουρα πριν περάσει  το πρώτο 48ώρο. Γιατί τότε θα είναι αργά.»

Ενώ σε ερώτηση προς τον κ. Γκίκα για το αν θα πρέπει να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η απάντηση του καθηγητή είναι μονολεκτική: "Κρίμα."

 Και αυτό γιατί όπως σπέυδει να εξηγήσει  ο κ. Γκίκας, "σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τους 20 θανάτους ,οι 18 αφορούσαν σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί.  Το εμβόλιο το γράφουμε στο βιβλιάριο και αν δεν θέλουμε να το γράψουμε κοστίζει μόλις 6 εύρω.Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός και αναφέρω συγκεκριμένες ομάδες , όπως οι δασκάλες στους παιδικούς σταθμούς , στο στρατό οι στρατιώτες αλλά και όλοι όσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία για τον οποιονδήποτε λόγο."

Ο ιός αυτός που έχουμε φέτος, σε σχέση με τους προηγούμενους προσβάλει τους μεγαλύτερους ανθρώπους περισσότερο. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Γκίκα  φέτος οι θάνατοι σχετίζονται με ηλικιωμένους ενώ πέρυσι θύματα του ιού ήταν άνθρωποι πιο μικρής ηλικίας ακόμη και 25-26 ετών .

Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει αυξημένος αριθμός ανθρώπων  που νοσεί από γρίπη, όμως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη  σε νοσοκομεία της Κρήτης, αναφέρει τέλος ο κ. Γκίκας.

Η γρίπη σε αριθμούς

* 20 θάνατοι (5 σε μία εβδομάδα, 2 εκ των οποίων στην Κρήτη)

* 94 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ

* 42 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ

* Εύρος ηλικιών: Από 3 έως 89 ετών - Διάμεση ηλικία 72 έτη

* Μόλις το 18,9% από αυτά τα περιστατικά έχει εμβολιαστεί

* Θάνατοι-ηλικίες: Από 58 έως και 91 έτη - Διάμεση ηλικία 74 έτη

Τα συμπτώματα της γρίπης

* Υψηλός πυρετός

* Πόνοι των μυών και των αρθρώσεων

* Πονοκέφαλος

* Έντονη κόπωση

* Καταρροή

* Πονόλαιμος

* Βήχας (συνήθως ξηρός)

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Επιμέλεια: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News