Ειδήσεις

Ειδική Αγωγή: Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα- ηχητικό

Στον “αέρα” βρίσκεται πλέον η Ειδική Αγωγή και στην Κρήτη, λόγω της ολικής εμπλοκής που έχει προκύψει ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους θεραπευτές επιστήμονες.

Αναβρασμός, ανησυχία, αγωνία... Στον "αέρα" βρίσκεται πλέον η Ειδική Αγωγή και στην Κρήτη, λόγω της ολικής εμπλοκής που έχει προκύψει ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους θεραπευτές επιστήμονες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους κ.λπ.), μετά την εφαρμογή νέου στάτους κβο σε σχέση με την οικονομική κάλυψη των δαπανών για τους ασφαλισμένους...

Στο Ηράκλειο καταγράφεται μέχρι στιγμής ένα καθολικό «όχι» των θεραπευτών στο κάλεσμα για υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ και οι γονείς τάσσονται, σε μεγάλο βαθμό, στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων επιστημόνων, καλώντας τον ασφαλιστικό φορέα και την κυβέρνηση να αλλάξουν γραμμή πλεύσης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Σήμερα το πρωί μάλιστα, στις 10, οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής από κοινού με εμπλεκόμενους γονείς, που αγωνιούν και αυτοί μπροστά στο αδιέξοδο με την Ειδική Αγωγή, βρέθηκαν στη Λότζια και ύψωσαν μια ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας και αγωνίας...

Μαρτυρία γονέα

Οι γονείς από την πλευρά τους, μια μεγάλη μερίδα τουλάχιστον, και εδώ στον τόπο μας κατανοούν τη στάση των θεραπευτών και συμμερίζονται τον προβληματισμό τους, βιώνοντας φυσικά και εκείνοι τη δική τους προσωπική αγωνία μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο "κραχ" στην Ειδική Αγωγή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στην εφημερίδια  "Νέα Κρήτη" γονιός ενός 9χρονου παιδιού με αυξημένη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό).

«Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο πράγματι για τους θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής... Σε ένα βαθμό μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που περνά το κράτος, αλλά δε γίνεται να επιχειρείς να αλλάζεις τα δεδομένα με άδικο τρόπο για τους ανθρώπους αυτούς, που ναι είναι επαγγελματίες, κάνουν τη δουλειά τους, αλλά προσφέρουν και ένα κοινωνικό έργο πολύτιμο.

Εμείς έχουμε ένα παιδάκι 9 χρονών με αυτισμό. Δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς τη συμβολή των θεραπευτών. Στον αυτισμό χρειάζεται πολλή υπομονή, χρειάζονται πολλά χρόνια δουλειάς από τους ειδικούς και από τους γονείς, με βάση τις συμβουλές και την καθοδήγηση των ειδικών», ανέφερε ο κ. Δημήτρης από το Ηράκλειο (το επίθετο του οποίου δε δημοσιεύουμε για ευνόητους κοινωνικούς λόγους) και πρόσθεσε: «Και υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εμένα το παιδάκι μου έχει συνδεθεί με τους θεραπευτές του... Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα παιδάκια. Αν κοπεί η συνεργασία λόγω της εμπλοκής αυτής, ξέρετε πόσο πίσω πάμε; Το λιγότερο ένα με ενάμιση χρόνο. Κι αυτό, αν και εφόσον μονάχα το παιδί δεχτεί και προσαρμοστεί στο νέο ή στους νέους ειδικούς, που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο.

Μιλάμε για παιδιά με ιδιαίτερες εσωτερικές ευαισθησίες, εσωτερικά ζητήματα. Λίγο, να σκεφτείτε, να αλλάξει η ρουτίνα τους, ακόμη και το καθημερινό δρομολόγιο με το αμάξι π.χ., υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις. Εμάς χρειάστηκαν χρόνια δουλειάς από τους ειδικούς για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να πηγαίνουμε μια βόλτα έξω οικογενειακώς. Αν διακοπούν οι θεραπείες, οι συνεδρίες, χάνονται όλα αυτά. Τα πισωγυρίσματα, δυστυχώς, εδώ είναι πολύ οδυνηρά για τα παιδάκια και για τους γονείς. Λοιπόν, ας τα δούνε όλα αυτά οι ιθύνοντες και ας σκύψουν στο θέμα. Διότι, αν μείνει το αδιέξοδο, και μείνουν πολλοί γονείς χωρίς επιστημονική βοήθεια και πολλοί επιστήμονες χωρίς δουλειά, η ζημιά κοινωνικά θα είναι πολύ μεγάλη»...

Αγωνιούν και στην Κρήτη γονείς και θεραπευτές

Ας τα δούμε αναλυτικά... Από σήμερα τίθεται σε ισχύ νέο καθεστώς των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δρομολόγησε αιφνιδιαστικά, στην εκπνοή του περασμένου έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τους επιστήμονες Ειδικής Αγωγής, ως προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών Ειδικής Αγωγής, τις οποίες θα αποζημιώνονται οι θεραπευτές από τον ασφαλιστικό φορέα, αντί να πληρώνονται από τους γονείς, που στη συνέχεια αποζημιώνονταν, προσκομίζοντας τα παραστατικά εκείνοι, από τον ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παίρνει σάρκα και οστά.

«Οι γκρίζες ζώνες της νέας διαδικασίας μέσω των συμβάσεων είναι πολλές. Μας υποχρεώνουν αιφνιδιαστικά να συμβληθούμε μέσω ατομικής σύμβασης, στην οποία είναι άγνωστο το ύψος των αποζημιώσεων, αφού δεν ορίζεται η τιμή της συνεδρίας! Δεν ορίζεται σαφώς το ποσοστό έκπτωσης επί του τζίρου, το λεγόμενο rebate, για να μιλάμε και με τους μνημονιακούς όρους που έχουμε στη χώρα. Θα εφαρμόζεται, μας λένε, ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής, καθώς θα καθορίζει τις αποζημιώσεις των ειδικών με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα ποσά, άγνωστο πόσα, αλλά και πότε, χωρίς όμως να δεσμεύεται με ρήτρα.

 Οι θεραπευτές, δηλαδή, δε θα έχουν κανένα έλεγχο, ρόλο ή λόγο επί των απολαβών που δικαιούνται για τη δουλειά που έχουν φέρει εις πέρας (clowback).

Ακόμα, δε γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις λήψης άδειας λειτουργίας των γραφείων μας, οι οποίες και αυτές θα εκδοθούν μετά. Επίσης, δεν έχουμε δεσμεύσεις σαφείς για τι θα γίνει π.χ. αν ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να μας εξοφλεί τα χρήματα που δικαιούμαστε για συνεδρίες που έχουμε κάνει με τα παιδιά. Εμείς όμως πώς θα μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας - ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ. - περιμένοντας για μήνες να εισπράξουμε ποσά που δε θα γνωρίζουμε μάλιστα το ύψος τους;

Ουσιαστικά μας ζητά ο ΕΟΠΥΥ να υπογράψουμε λευκή επιταγή. Να υπογράψουμε συμβάσεις εν λευκώ, και μετά θα δούμε, μας λένε, και τους όρους. Ε, λοιπόν, αυτά είναι παράλογα πράγματα», ανέφερε στη "Ν.Κ." η εκπρόσωπος των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής του Ηρακλείου κ. Σίσσυ Μηναδάκη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια