Ειδήσεις

«Θερίζει» η γρίπη σε ολόκληρη τη χώρα

Διανύουμε μία περίοδο όπου η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Στη χώρα μας από την 1η Δεκεμβρίου έως και χθες βάση στοιχείων του ΚΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί είκοσι θάνατοι (πέντε μέσα σε μία εβδομάδα, δύο εκ των οποίων στην Κρήτη), ενώ 94 άτομα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η παράταση του υψηλού πυρετού και η μεγάλη κακουχία, είναι συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας οδηγήσουν στο γιατρό, κυρίως αν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι δηλαδή άνω των 60 ετών, καθώς και τα παιδιά.

Ποιες οι ομάδες

Οι ομάδες υψηλού είναι ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό όπως, καρδιοπαθείς, ιστορικό ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), νεφροπαθείς, μικρά παιδιά και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Αυτές είναι και οι ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται αρχές Οκτωβρίου. Αν το αφήσουν για λίγο αργότερα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να χάσουν πολύτιμο χρόνο από την αποφυγή ή τον περιορισμό της γρίπης.

Ποια τα συμπτώματα

Ανησυχητικά συμπτώματα είναι: πυρετός, ρίγος, πόνος στα κόκαλα, αίσθηση καταβολής, βήχας, μυαλγίες, πονοκέφαλος και καταρροή, αν συνεχιστούν πάνω από δυο εικοσιτετράωρα.

Ωστόσο δε χρειάζεται πανικός, καταγράφονται τα κρούσματα και υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας.

Καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» ήταν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμοξιολογίας κ. Αχιλλέας Γκίκας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μίλησε για το θέμα και έδωσε συμβουλές πρόληψης.

Σχόλια