default-image

Μισθοί πείνας: δουλεύεις μεν, δε ζεις!

Κρήτη
Μισθοί πείνας: δουλεύεις μεν, δε ζεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μειώθηκε η ανεργία το 2016 σε σχέση με το 2015, αλλά μειώθηκαν... και οι μισθοί! Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" και αποδεικνύουν μια βασική αρχή: Ότι δουλειά μπορεί να βρεις, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα μπορείς και να ζεις από αυτήν ή, για την ακρίβεια, με μικτές αποδοχές των 500 και 600 ευρώ, ενώ φαίνεται πως το βαρέλι... δεν έχει πάτο - δουλεύεις μεν, δε ζεις δε!

Την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν 82.679 νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 5% σε σχέση με το 2015). Τι θέσεις, όμως, είναι αυτές και κυρίως τι αποδίδουν στους απασχολούμενους;

Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους πρέπει να τα βγάλει πέρα με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις (αυτές που αποφέρουν λιγότερο από 500 ευρώ) αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αποτέλεσμα που, εν μέρει, οφείλεται και στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας. Το 89% είναι μικρές εταιρείες, που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Ένα ακόμη 10% απασχολεί από 11 έως 50 εργαζόμενους. Το παράδοξο στα στοιχεία αυτά είναι ότι η κυριαρχία της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης δεν αποτυπώνεται στις ώρες εργασίας.

Κυριαρχεί το εμπόριο

Εμπόριο και εστίαση είναι οι δύο κλάδοι όπου ένας εργαζόμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούν από μεγάλη απόσταση. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", μέσω της ετήσιας κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχονται σε 1.771.084.

«Έρχονται και χειρότερα»

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Έρχονται και χειρότερα», σχολιάζει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της ανεργίας. Το γεγονός ότι έχει αυξηθεί πολύ η ανεργία σε τεράστια ποσοστά σπρώχνει τις εργασιακές σχέσεις προς τα κάτω. Και έχουμε και περισσότερες ώρες απλήρωτης εργασίας, ανασφάλιστη και "μαύρη" εργασία, αλλά και συνθήκες οι οποίες είναι πολύ σκληρότερες από αυτές που επικρατούσαν πριν την κρίση», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ υπενθυμίζει την αντιπαράθεση που είχε πρόσφατα ακόμη και με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., «η οποία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία, ακόμη και ένα μεροκάματο το μήνα να κάνει ένας εργαζόμενος, θεωρείται ως εργαζόμενος και όχι άνεργος! Πραγματικά η κατάσταση είναι απελπιστική. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με μερική απασχόληση και δουλεύουν κανονικά οκτάωρα. Υπάρχουν εργαζόμενοι με μισθούς που δε χαρακτηρίζονται καν ούτε σαν χαρτζιλίκι. Μισθοί πείνας ουσιαστικά. Ακόμα και της τάξης των 80 και 100 ευρώ, και αυτοί θεωρούνται ως εργαζόμενοι. Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι όλοι οι εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία και ασυδοτούν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ για την ύπαρξη αυτής της ζούγκλας, ο βασικότατος παράγοντας είναι η μη ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Και αντί να καλυτερεύει η κατάσταση, δείχνει να χειροτερεύει στο θέμα των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς τους.

«Πάμε για κινεζοποίηση»

Ο πρόεδρος των ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος κάνει λόγο για ακόμη χειρότερες καταστάσεις, που θα φτάσουν ως την «κινεζοποίηση των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων», αν δεν αντισταθούν οι Έλληνες, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις τους μέσα στα ταξικά τους σωματεία.

«Υπάρχει η αδήλωτη εργασία. Υπάρχει η εργασία η οποία δηλώνεται παραπάνω, ενώ πληρώνεται διαφορετικά, κι εκεί υπάρχει ένα χάσμα. Σίγουρα τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα από αυτά που παρουσιάζει η "Εργάνη"», επισημαίνει ο συνδικαλιστής. Ο κ. Σαλούστρος περιγράφει την εργασιακή ζούγκλα, όπως τη χαρακτηρίζει, ως εξής: «Αυτό που υπάρχει σαν δείκτης είναι ότι πλέον δεν υπογράφονται συμβάσεις οκτάωρο-πενθήμερο. Οι περισσότερες είναι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, ημιαπασχόλησης, δηλαδή τετραήμερο και εξαήμερο, έναντι των συμβάσεων του οκτάωρου-πενθήμερου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιωτικών υπαλλήλων ν. Ηρακλείου, «δεν μπορεί να επιβιώσει αλλιώς ο καπιταλισμός, αν δε μειώσει τους μισθούς περαιτέρω. Δηλαδή, ο μόνος τρόπος στον κανιβαλισμό της αγοράς για να μπορούν να επιβιώσουν κάποια μονοπώλια έναντι των υπολοίπων, αφού δεν μπορούν να μειώσουν άλλο τις τιμές στα εμπορεύσιμα είδη, είναι η μείωση της εργατικής δύναμης»...

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, μέσα από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" εντοπίζονται στους χώρους της αγοράς (23% στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο). Καταλήγοντας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος τονίζει ότι «αυτή η εργασιακή ζούγκλα δεν πρόκειται να ανατραπεί, αν δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις. Και για να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρά σωματεία»...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Ανεργία και υποαπασχόληση

Στην άνοδο της ανεργίας και την αύξηση της υποαπασχόλησης αναφέρεται ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «στοιχεία για την ανεργία και τη μισθωτή εργασία παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ και το σύστημα "Εργάνη", αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το Δεκέμβριο του 2016 καταγράφτηκαν 2.500 λιγότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι από το Νοέμβριο του 2016, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη", σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά 5,1%, αύξηση του μέσου όρου των μικτών μηνιαίων αποδοχών κατά 9,34% και αύξηση των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς κατά 4,89%.

Μετά από προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων, διαπιστώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αναζητούντες εργασία κατά το ανωτέρω διάστημα μειώθηκαν σε ποσοστό 0,28%. Οι μη αναζητούντες εργασία, όμως, αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,75%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2016 το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 56,02% έναντι του Νοεμβρίου του 2016.

Στην Κρήτη, οι άνεργοι το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 39.342, ενώ το Νοέμβριο ήταν 38.320. Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρει σε τοπική εφημερίδα πως στα στοιχεία του ΟΑΕΔ δε συμπεριλαμβάνονται όσοι εργάζονται μεν, αλλά κάνουν μονάχα δύο μεροκάματα τη βδομάδα ή εργάζονται πέντε μέρες το μήνα. Θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά δε λαμβάνουν μισθό που θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Παράλληλα, υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι και δε χρησιμοποιούν πλέον κάρτα ανεργίας.

Στην ανεργία υπάρχει μια σταθερή και ίσως ανοδική τάση. Δεν ανοίγουν νέες δουλειές, νέες επιχειρήσεις, αντίθετα έχουμε λουκέτα στην αγορά, άρα αυξάνεται η ανεργία», τονίζει ο κ. Αυγενάκης και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, λοιπόν, πρόκειται για δυσμενή εξέλιξη και όχι για θετική, όπως θέλει να την παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας».

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News