default-image

Άνοιξαν οι "φλέβες" της Δίκτης -video

Κρήτη
Άνοιξαν οι "φλέβες" της Δίκτης -video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βροχή που πέφτει στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες έχει σκορπίσει αισιοδοξία στους κατοίκους της με το δεδομένο ότι τους προηγούμενους μήνες το νησί αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας .

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα σήμερα από τον ποταμό Χαυγά που «φούλαρε» στο Οροπέδιο Λασιθίου, το νερό του οποίου κατεβαίνει στον Χώνο και από εκεί με φυσικό τρόπο καταλήγει στον Αποσελέμη.

«Στο Οροπέδιο έχει πέσει πολύ νερό και αυτό είναι καλό με δεδομένο και τον εφιάλτη της λειψυδρίας που παραμόνευε το προηγούμενο διάστημα. Σε συνδυασμό με το χιόνι, είναι ευλογία ότι ποτίστηκε η γη μας και μάλιστα εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι τροφοδοτείται με φυσικό τρόπο και το φράγμα Αποσελέμη , η στάθμη του οποίου έχει φτάσει σε ικανοποιητικά νούμερα,» αναφέρει στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Οροπέδιο Λασιθίου κ. Στεφανάκης.

Πηγές, ρυάκια και ποτάμια έχουν γεμίσει ενώ σε συνδυασμό με τα χιόνια που έπεσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, οι υπόγειοι υδροφορείς εμπλουτίστηκαν από νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΞΕΔΙΨΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ -ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ

Και σε όλα αυτά βεβαίως,  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όσα είχαν δηλώσει προ ημερών στην εφημερίδα Νέα Κρήτη τόσο ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς, όσο και ο ερευνητής Μιχάλης Δρετάκης, "ότι χρειάζεται ακόμη... δουλειά, καθώς πρέπει να ρίξει αρκετό νερό και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο, ώστε να έχουμε εξασφαλιστεί για φέτος."

Για τους πρώτους μήνες του χειμώνα τα στοιχεία είναι, πάντως, ικανοποιητικά σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έπεσαν αρκετά χιόνια, τα οποία θα κρατήσουν για καιρό τροφοδοτώντας τους υπόγειους υδροφορείς, τις πηγές και τα ρυάκια.

Παρακολουθήστε το video που ανέβασε στο Facebook ο κ. Σιγανός με την εικόνα από τον ποταμό Χαυγά να είναι απολύτως χαρακτηριστική.  

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News