default-image

Αποκαλύψεις και καβγάδες στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

Κρήτη
Αποκαλύψεις και καβγάδες στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκάλεσαν στο χθεσινό "εκρηκτικό" Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τα ερωτήματα-καταγγελίες του Γιάννη Κουράκη και του Ηλία Λυγερού σε σχέση με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής γύρω από την απορρόφηση χρημάτων από το δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι δύο επικεφαλής ζήτησαν εγγράφως στοιχεία από τη Λότζια, "καρφώνοντας" τη δημοτική Αρχή πως μέσα στην αδυναμία και την απόγνωσή της να βρει χρήματα από αλλού, για να χρηματοδοτήσει έργα που σχεδιάζει, έφτασε στο σημείο να απορροφήσει χρήματα - συγκεκριμένα 2,8 εκατ. ευρώ - από την ΕΤΕπ για παλιότερο έργο του 2009 επί δημαρχίας Κουράκη... Έργο, σημειωτέον, όπως ειπώθηκε, που έχει αποπληρωθεί στο ακέραιο από άλλη χρηματοδοτική πηγή, συγκεκριμένα από ΣΑΤΑ!

Οι κ.κ. Κουράκης και Λυγερός άφησαν υπόνοιες και ερωτηματικά για το νόμιμο της υπόθεσης, ενώ σε πολιτικό επίπεδο καυτηρίασαν το ότι η δημοτική Αρχή έκανε μια τέτοια κίνηση από την πίσω... πόρτα! Δίχως δηλαδή, όπως είπαν, να υπάρχει σχετική απόφαση, με διευρυμένη μάλιστα πλειοψηφία, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, μέσω της απάντησης του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, το στίγμα που δόθηκε είναι πως νομικά υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων μέσω της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ για προς εκτέλεση έργα στο "όνομα" έργου που έχει ήδη εκτελεστεί. Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε πως θα γίνει κάτι ανάλογο περίπου και με το έργο του στεγάστρου του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ωστόσο, ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα-ερωτηματικά που έθεσαν οι δύο επικεφαλής, δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, με τους κ.κ. Κουράκη και Λυγερό να δηλώνουν πως περιμένουν εγγράφως πλέον επίσημα στοιχεία τόσο για το ποια έργα ενέταξε η δημοτική Αρχή στο ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από τον ειδικό λογαριασμό της ΕΤΕπ, όσο όμως και για τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και εφόσον υπάρχουν, που με βάση τουλάχιστον τα λεγόμενα χθες του Γιάννη Κουράκη δεν υπάρχουν!

«Εδώ και ενάμιση μήνα ο σύμβουλός μας, ο κ. Αγαπάκης, σας έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια έργα βάλατε, στείλατε στην ΕΤΕπ και απορροφήσατε μέσω του ειδικού λογαριασμού 2,8 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό τον καιρό μας εμπαίζετε. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Τώρα μόνο μας έδωσε ένα έγγραφο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Και τι έγγραφο, παρακαλώ; Μια επιστολή της ΕΤΕπ γραμμένη στα Αγγλικά, χωρίς επιμέρους αναλυτικά στοιχεία. Ρωτώ ευθέως: Πώς πήρατε χρήματα από το δάνειο, από τον ειδικό λογαριασμό της ΕΤΕπ για έργο του 2009, που εμείς κάναμε τότε με άλλη χρηματοδότηση, συγκεκριμένα από ΣΑΤΑ;

Αναρωτιέμαι αλήθεια αν γίνεται αυτό! Κι επίσης, φέρτε μας τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την απορρόφηση χρημάτων από το δάνειο απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία. Λοιπόν πότε έγινε αυτό εδώ σε εμάς; Φέρτε τα στοιχεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κουράκης.

Σε ανάλογο μοτίβο, ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, άφησε υπόνοιες για "σκιώδεις" και αμφίβολης νομιμότητας χειρισμούς από πλευράς της δημοτικής Αρχής.

«Μα τα 2,5 χρόνια της θητείας σας ως τώρα δεν έχετε δημοπρατήσει κανένα νέο έργο. Ποια είναι λοιπόν τα έργα προϋπολογισμού 2,8 εκατ. (δηλαδή 5,6 εκατ. συνολικά, αφού η χρηματοδότηση είναι 50-50), για τα οποία απορροφήσατε χρήματα από το δάνειο του Δήμου; Χρησιμοποιήσατε, αλήθεια, εκτελεσμένα έργα, έργα πληρωμένα από ΣΑΤΑ, για να χρεώσετε χρήματα από το δάνειο; Μα αυτό γίνεται νομικά; Και πότε ενημερώθηκε ή πήρε σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο;», υπογράμμισε ο Ηλίας Λυγερός.

«Απορώ με την επιμονή σας στο συγκεκριμένο θέμα, ειδικά με εσάς, κύριε Κουράκη. Σας το έχουμε εξηγήσει. Όλα έχουν γίνει με καθ' όλα νόμιμες διαδικασίες και με βάση την ενημέρωση που μας έχει κάνει η Νομική Υπηρεσία. Αλήθεια, δε θέλετε να γίνουν έργα για το καλό του Δήμου, της πόλης; Για τα στοιχεία που ζητάτε και λέτε συνεχώς, κάντε λίγο υπομονή. Υπάρχει μια καθυστέρηση, όχι από εμάς, αλλά από την ΕΤΕπ. Μας είπαν ότι είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία, τιμολόγια», απάντησε, μεταξύ άλλων, στα σφοδρά "πυρά" της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΠΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΤΑΦΗ ΔΩΡΕΑΝ Η ΒΙΡΓΙΝΙΑ;

Σκηνές απείρου κάλλους

Διεκόπη, προσωρινά, η συνεδρίαση

Πριν από το σκηνικό έντασης με φόντο το δάνειο από την ΕΤΕπ, είχαν προηγηθεί σκηνές απείρου κάλλους.

Είναι ενδεικτικό πως, πριν καν τελειώσει η εκρηκτική συζήτηση γύρω από το θέμα των παλιών (προ του 2007) προστίμων παραβάσεων του ΚΟΚ από τουρίστες οδηγούς ενοικιαζόμενων, που ο Δήμος διεκδικεί από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων Ι.Χ., είχαμε διακοπή της συνεδρίασης!

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γρηγόρης Πασπάτης, διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση λόγω του άγριου καβγά μεταξύ του επιχειρηματία Γιώργου Μπαμιεδάκη και του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ο καβγάς ξεκίνησε όταν ο γνωστός επιχειρηματίας, απογοητευμένος με τα τεκταινόμενα και την άρνηση της δημοτικής Αρχής να πάει στη λήψη πολιτικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Και συγκεκριμένα με κατάληψη της 25ης Αυγούστου με οχήματα...

«Εδώ μέσα απειλές τέτοιες δε σηκώνουμε», είπε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και κάπου εκεί άναψαν για τα καλά τα αίματα, για να φτάσουμε στην προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης.

Στο διά ταύτα πάντως, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων Ι.Χ. αποχώρησαν εμφανώς ανικανοποίητοι.

Ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γραφείων Ιδιοκτητών Εκμισθώσεως Οχημάτων, Μενέλαος Μαράκης, ζήτησε τη διαγραφή των προστίμων. Κάτι, όπως είπε, προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα, που έπραξε ήδη ο Δήμος Κέρκυρας, με την έγκριση της εκεί Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το αίτημα "σκόνταψε" στις έντονες επιφυλάξεις συμβούλων της πλειοψηφίας, όπως και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, που απάντησε πως με βάση τα τωρινά νομικά δεδομένα, και ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα πρέπει να επιδιωχθεί, δε γίνεται να παραγραφούν τα πρόστιμα.

Ως προς το έτερο αίτημα των επιχειρηματιών, για αναστολή του μπλοκαρίσματος των ΑΦΜ ενόψει νομοθετικών εξελίξεων, και εδώ η στάση της δημοτικής Αρχής ήταν επιφυλακτική.

Ο Γιάννης Κουράκης τάχθηκε υπέρ της λήψης μιας τέτοιας απόφασης, που χρειάζεται απλώς, όπως είπε - καταχειροκροτούμενος μάλιστα από τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες - λίγη πολιτική τόλμη.

Ο Ηλίας Λυγερός εγκάλεσε τη δημοτική Αρχή ότι "κρύβεται" ξανά, σε μια πάγια τακτική της, πίσω από τις νομικές πτυχές και διαστάσεις, αγνοώντας τον πολιτικό ρόλο που οφείλει να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Μιχάλης Κασαπάκης εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο διαγραφής προστίμων ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες.

Τελικά, οι όποιες εξελίξεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και αναμένεται να έχει βγει και η σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου...

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News