Ειδήσεις

Το “ελληνικό CSI” ετοιμάζει ο αξιωματικός που "καρατομήθηκε"

Πως σχεδιάζει το “ελληνικό CSI” ο Μ.Σφακιανάκης; "Πριν από 22 χρόνια κανένας δεν πίστευε πως από τα καλώδια θα "φτάναμε" στο έγκλημα", λέει ο ίδιος.

Το "ελληνικό CSI" σκοπεύει να δημιουργήσει ο πρώην αρχηγός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης, που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου μετά την καρατόμησή του στις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «Εγώ είμαι ο ιδρυτής αυτής της υπηρεσίας», είπε για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και συνέχισε: «Υπηρέτησα με την καρδιά μου την ΕΛ.ΑΣ. Πριν από 22 χρόνια ξεκίνησα σε ένα μικρό γραφείο. Κανένας δεν πίστευε πως από τα καλώδια θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο έγκλημα. Τελικά τους έκανα να πιστέψουν ότι το έγκλημα είναι και ηλεκτρονικό, αλλά και ότι υπάρχει».

Παρ' όλα αυτά ο Μανόλης Σφακιανάκης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Ο Μανόλης Σφακιανάκης συνεχίζει μέσω της ίδρυσης του ελληνικού ψηφιακού CSI: Ο καρατομηθείς ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που έχει καταγράψει αναρίθμητες επιτυχίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - υπηρεσία με την οποία ταυτίστηκε στην κοινή γνώμη - ανακοινώνει τη δημιουργία Ινστιτούτου που θα δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Παράλληλα, το Ινστιτούτο θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε επιστήμονες δωρεάν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μ.ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΘΕΛΕΙ ΠΙΑ

Ο κ. Σφακιανάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την υπηρεσία που ίδρυσε και ταυτίστηκε μαζί της. «Εγώ είμαι ο ιδρυτής αυτής της υπηρεσίας, το 1995. Τότε ήμουν μόνος, τώρα έχω εσάς». Ο καρατομηθείς αξιωματικός συνέχισε τις αναφορές του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε μια ομάδα και χτίσαμε την υπηρεσία. Μέχρι το 2009 ήμασταν τέσσερα άτομα. Μας αποκαλούσαν "η υπηρεσία ταξί". Τότε έκανα μια εισήγηση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ήταν τότε υπουργός, και μου έστειλε το επιστημονικό προσωπικό που χρειαζόμασταν. Το ηλεκτρονικό έγκλημα έγινε πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρώτη σε πολλά προγράμματα». Συνεχίζοντας, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι είναι χώρια από την υπηρεσία του, αλλά δεν έχει «κανένα παράπονο. Έγινα στρατηγός και έχω την υγεία μου. Ήρθε η ώρα μου να φύγω από την ΕΛ.ΑΣ., δεν έχω κανένα θυμό. Προχωράω παρακάτω και κάνω έργο. Είχα πει ότι θα έκανα ένα Ινστιτούτο και το κάνω. Το Ινστιτούτο θα είναι στα αμερικανικά πρότυπα και θα υπηρετεί τα παιδιά μας κι εμάς. Ήδη είναι σε κυβερνητικά χέρια. Είδα τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα, και μου είπε ότι θέλει να συνεργαστούμε».

Ο Μανόλης Σφακιανάκης, που το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ενημερώθηκε για την προαναγγελθείσα ήδη από τις περσινές κρίσεις στο Σώμα αποστρατεία του - τότε είχε μετακινηθεί σε αδρανή υπηρεσία - μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, χωρίς να μασά τα λόγια του, απάντησε στην απόφαση της αποστράτευσης και ταυτόχρονα προανήγγειλε τα επόμενα βήματά του: «Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, η πτήση προσγειώθηκε, πλην όμως δεν έχει φτάσει στον τελικό προορισμό. Φίλοι μου, σας ανακοινώνω ότι θα με βρίσκετε στο Ινστιτούτο μου, που για σας δημιουργώ. Η Αστυνομία σήμερα αποφάσισε ότι δε θέλει άλλο τις υπηρεσίες μου, εγώ, όμως, θα συνεχίζω να τις δίνω όπως με ξέρατε μέχρι σήμερα! Το πρόγραμμα για τις επισκέψεις μου ανά νομό θα σας το ανακοινώσω σύντομα... σε συνέντευξη Τύπου. Καλή αρχή σε όλους μας και είναι πολλοί αυτοί που θα ακολουθήσουν το νέο εγχείρημα-στόχο ανά την Ελλάδα».

Αντιδράσεις

Η γνωστοποίηση της είδησης για την καρατόμηση του Μανόλη Σφακιανάκη από τους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κι οργής στους πολίτες. Όσο κι αν είχε προαναγγελθεί, εντούτοις παραμένει απίστευτο ότι ένας αξιωματικός που κατά τεκμήριο προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τον όρκο που είχε δώσει όταν είχε μπει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι πια αναγκαίος στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που ανάρτησαν στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα συμπαράστασης στο στρατηγό, αλλά και αντίδρασης προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση, πάντως, εδώ και ένα χρόνο είχε βάλει στο στόχαστρο τον Μανόλη Σφακιανάκη. «Χωρίς λόγο», όπως λένε συνάδελφοί του, αποφάσισε ότι πλέον δεν τον χρειάζονται η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια υπηρεσία που ο ίδιος έστησε από το μηδέν και υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό για πάνω από δύο δεκαετίες. Το Φεβρουάριο του 2016, στις ετήσιες κρίσεις της Αστυνομίας, αρχικά τον πήραν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον τοποθέτησαν σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία. Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσπάθησε "να τα μαζέψει" και ακύρωσε τη μετακίνηση, εκθέτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθησε νέα "κωλοτούμπα" και για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά τον αλλάζουν υπηρεσία και τον ορίζουν βοηθό επιτελάρχη, αρμόδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως όλοι γνώριζαν ότι ουσιαστικά ο Μανόλης Σφακιανάκης είχε μπει στον "πάγο" και στις επόμενες κρίσεις θα ετίθετο εκτός Σώματος. Όπως και έγινε.

Σχόλια