Ειδήσεις

Ο Θ.Παπαδουλάκης για τον Παυλή που "έκλεψε" τις καρδιές μας

Ο Κρητικός σκηνοθέτης αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας της σειράς και τι «άλλαξε» στην Κρήτη μετά την προβολή της.

Ο Παυλής, που ζει στην Κρήτη και αντιμετωπίζει τον αυτισμό γρήγορα "κέρδισε" τις καρδιές των τηλεθεατών που συντονίζονται με τον Alpha κάθε Τρίτη βράδυ, για να παρακολουθήσουν τη σειρά «Η λέξη που δεν λες». Ο Κρητικός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης αποκάλυψε στο kathimerini.gr το μυστικό της επιτυχίας και τι «άλλαξε» στην Κρήτη μετά την προβολή της σειράς.

Η σειρά: «Η ιδέα έρχεται από μια ισραηλινή σειρά που λέγεται "yellow peppers" και άρεσε τόσο πολύ, που πήραν την απόφαση να την κάνουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, αγοράστηκε από διάφορα διεθνή networks, όπως είναι το BBC, στο οποίο προβλήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Αγγλία, με τίτλο "The A word" και εκεί γνώρισε μεγάλη επιτυχία και προχωράει να γίνει και δεύτερος κύκλος».

Η σειρά που έφερε στο προσκήνιο ενα μεγάλο κοινωνικό θέμα

Tο θέμα του αυτισμού: «Δεν το γνώριζα, όπως πολύς κόσμος φαντάζομαι. Κάλυψα ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών, διάβασα πάρα πολύ και γνώρισα πολύ κόσμο με την ενασχόλησή μου με τη σειρά. Με συγκίνησε πάρα πολύ το θέμα και κατάλαβα ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης στην κοινωνία, ακόμα και στα σχολεία. Συνειδητοποίησα ότι από τότε που ήμουν μαθητής, προφανώς υπήρχαν συμμαθητές μου που μπορεί να ανήκαν στο λεγόμενο φάσμα του αυτισμού και επειδή δεν υπήρχε γνώση, πολύ συχνά έπεφταν θύματα bullying».

«Καλή» τηλεόραση: «Δεν έχω απάντηση στο γιατί η τηλεόραση δεν επενδύει σε τέτοια προγράμματα. Προφανώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλά αναπάντητα γιατί. Ενα θέμα με το οποίο έρχομαι αντιμέτωπος και δεν το κατανοώ είναι μια σύγχυση ανάμεσα σε αυτό που φαντάζονται οι τηλεοπτικοί παραγωγοί ότι θέλει ο κόσμος και σε αυτό που πραγματικά θέλει ο κόσμος. Οταν έκανα το "Νησί" δεχόμουν πιέσεις να μην είναι στενάχωρο το θέμα. Και μου έλεγαν ότι δεν θα το αγκαλιάσει ο κόσμος. Η πραγματικότητα έδειξε ακριβώς το αντίθετο.

Εγώ γενικότερα είμαι ένας αντιρρησίας στο τι νομίζουν ορισμένοι ότι θέλει ο κόσμος. Θεωρώ ότι το τηλεοπτικό κοινό θέλει ποιότητα και αλήθεια. Ετσι κερδίζουμε τον σεβασμό του».

Ελλειψη χρημάτων: «Σίγουρα χρειάζονται χρήματα και χρόνος για να δημιουργήσεις. Αλλά και πριν από την κρίση αυτά αντιμετώπιζα. Δείτε την αντίφαση, παγκοσμίως πλέον η τηλεόραση έχει αναβαθμιστεί. Οι τηλεοπτικές σειρές είναι αυτές που κερδίζουν κατά κράτος, ακόμα μπορώ να πω και το σινεμά. Εδώ δεν ξέρουμε τι πάει να πει συνεργασία. Οι ομάδες κάνουν το καλό αποτέλεσμα, εδώ θέλουμε να είναι έργο του ενός. Εγώ με αυτήν τη νοοτροπία διαφωνώ κάθετα. Οπως και το ότι πρέπει να επενδύσουμε στο σενάριο, στις ιστορίες. Αυτές κάνουν το καλό αποτέλεσμα».

O Παυλής που "έκλεψε" τις καρδιές μας

Κοινωνική απομόνωση: «Η σειρά επικεντρώνεται στην επικοινωνία, δεν επικεντρώνεται μόνο στον Παυλή. Επικεντρώνεται στις επικοινωνιακές διαταραχές της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Καταπολεμά ταμπού. Οπως το θέμα της αντιμετώπισης του αυτισμού στο σπίτι δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται ευρέως στη χώρα μας. Αφορά περισσότερο τις σκανδιναβικές ή ανεπτυγμένες χώρες που είναι πιο ώριμες και η παιδεία τους είναι καλύτερη όπως και η πρόνοια. Κυρίως η ομαδική δουλειά και η συνεργασία των φορέων λείπουν. Νομίζω αυτό το πρόβλημα ξεκινά από την ελληνική οικογένεια. Πρέπει να ξαναδούμε βαθιά την οικογένεια. Στον αυτισμό, για παράδειγμα, πολύ συχνά δεν συμμετέχουν όλοι μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κλείνονται ο καθένας στον εαυτό του και μετακυλίουν το πρόβλημα».

Κοινωνικά οφέλη: «Εμείς το είδαμε άμεσα. Για πρώτη φορά, μετά την προβολή της εκπομπής, συστάθηκε Σύλλογος Γονέων αυτιστικών παιδιών στα Χανιά. Στην Κρήτη υπάρχει αυξημένο το φαινόμενο του αυτισμού αλλά πολύ συχνά ανάμεσα στους εμπλεκόμενους δεν υπάρχει ούτε καν επικοινωνία».

Σχόλια