Ειδήσεις

Απέκλεισαν την εφορία Ηρακλείου οι αγρότες (photos)

Τη ΔΟΥ Ηρακλείου έχουν αποκλείσει από το πρωί οι αγρότες, μετά το πρώτο μπλόκο στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τα Πραιτώρια.

Μετά το μπλόκο στα Πραιτώρια, οι αγρότες συγκεντρωθήκαν το πρωί έξω από την Εφορία Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών και Καζαντζάκη και της Επιτροπής Αγώνα Αρκαλοχωρίου έχουν αποκλείσει τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 12:00 το μεσημέρι, κατέβηκαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, κτηνοτροφικοί και Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και θα στήσουν και το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.

Από το Ηράκλειο ξεκίνησε το πρώτο μπλόκο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων.

Μπορεί τη Δευτέρα να ξεκινούν επίσημα τα αγροτικά μπλόκα, αλλά ήδη από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται στον κόμβο Πραιτωρίων, στη Μεσαρά, τουλάχιστον 14 τρακτέρ και πάνω από 15 αγροτικά αυτοκίνητα.

Αναβρασμός παντού

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν, την Κυριακή, και οι φορείς που συμμετέχουν σε επίπεδο νομού Χανίων: δηλαδή, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Έλους, Κάινας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Μεσκλών, Πρώην Δήμου Μύθημνας και Παλαιών Ρουμάτων.

«Η πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. μας βγάζει στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση. Ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχια και στην εξαθλίωση», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι οι αγρότες μόνο το νέο έτος καλούνται να πληρώσουν:

• Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.

• Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. «Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο φορολογικός "πέλεκυς" και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουμε να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος», αναφέρουν.

• Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.

• Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

• Ειδικό φόρο στο κρασί και στην τσικουδιά.

• Πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

• ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

«Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα "μπιλιετάκια" στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.», σημειώνουν οι φορείς που συμμετέχουν σε επίπεδο νομού Χανίων στις κινητοποιήσεις. Και καταλήγουν ξεκαθαρίζοντας προς τον υπουργό ότι δεν πρέπει να προσδοκά «ότι οι αγρότες θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας λέγοντας "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" και θα σταματήσουμε τον αγώνα».

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης - Αντώνης Ιγγλεζάκης

Σχόλια