Ειδήσεις

Έρχεται χιονιάς ξανά - ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Εβδομάδα με έντονο καιρικό ενδιαφέρον και πάλι, καθώς η Ελλάδα θα πληγεί από έντονες κακοκαιρίες που θα αφήσουν και κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές, αλλά ακόμα και πεδινές περιοχές, μέχρι και το Σάββατο. Αιτία, η νέα ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία, που φέρνει ξανά χιόνια και στην Αθήνα...

Η  Ελλάδα θα μπει και πάλι στο μάτι του πολικού αεροχειμάρρου, κυρίως από τις 26 Γενάρη και μέχρι τις 28 του μήνα, με μια ψυχρή εισβολή εξπρές να αφήσει χιόνια μέχρι και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Ο όγκος των φαινομένων και το κρύο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ανάλογα της «Αριάδνης», ενώ με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ο Φλεβάρης στο ξεκίνημά του να μπαίνει με καλό καιρό και μίνι Αλκυονίδες ημέρες, χωρίς βέβαια ο χειμώνας να έχει πει την τελευταία του λέξη...

Σίγουρα, το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου και τα ξημερώματα της 27ης, σύμφωνα με το dokari.gr αναμένονται χιονοπτώσεις, πάντα με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, χωρίς να αποκλείεται νιφάδες να δει και το κέντρο της πόλης.

Βροχή και νοτιάδες στην Κρήτη

Βροχερή η εβδομάδα που μας ήρθε, με τις βροχές να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και το τέλος της, σύμφωνα με το δελτίο καιρού που μας έστειλε χθες ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας. Μάλιστα, από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε συνέχιση της βροχής, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας, η οποία τις προηγούμενες μέρες που μεσολαβούν θα κινείται σε επίπεδα που δε θα μας αφήνει... να κρυώνουμε.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, και ανά ημέρα θα έχουμε: Από το απόγευμα σήμερα αρχίζουν οι βροχές, εξαιτίας του βαρομετρικού χαμηλού που μετακινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς τη χώρα μας. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό, εξάλλου, αναμένεται να προκαλέσει και πάλι έντονες αντιθέσεις του καιρού μεταξύ της βόρειας Ελλάδας, όπου θα σημειωθούν και πάλι χιονοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, και της Κρήτης, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια. Και θα είναι ηπιότερα, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, αφού, εκτός από τις βροχές, θα έχουμε και νότιους ανέμους και κανονικές, πρόσκαιρα έως και λίγο υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η σταδιακή όμως μετακίνηση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα, προς την Τουρκία, θα προκαλέσει από την Πέμπτη την αποκατάσταση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο, καθώς και την εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρηθούν και πάλι οι βροχές στην Κρήτη, πιθανά με λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δευτέρα

Ανά ημέρα, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει: Για σήμερα Δευτέρα έχουμε αυξημένες νεφώσεις αρχικά, χωρίς φαινόμενα σε ολόκληρη την Κρήτη. Σταδιακά οι νεφώσεις πυκνώνουν και αρχίζουν να σημειώνονται βροχοπτώσεις από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις στα βόρεια της Κρήτης με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ στα νότια είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα της σημερινής ημέρας στρέφονται γενικά από νότιες διευθύνσεις ενισχυόμενοι στα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία διατηρείται σε καλά για την εποχή επίπεδα, με την ελάχιστη περίπου στους 9oC στα πεδινά (σε μεγαλύτερα υψόμετρα η ελάχιστη είναι αρκετά χαμηλότερη), ενώ η μέγιστη  στους 14oC.

Τρίτη

Για την Τρίτη θα έχουμε βροχές, κατά τόπους έντονες τις πρωινές ώρες, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν και στη διάρκεια της ημέρας κατά περιόδους με μικρότερες εντάσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ στα βόρεια της Κρήτης, ενώ στα νότια θα φτάνουν έως και τα 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης αναμένεται να στραφούν σταδιακά από βόειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση στα 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει λίγο υψηλότερες τιμές λόγω και των νοτίων ανέμων, με την ελάχιστη στα πεδινά να πέφτει στους 11oC, ενώ η μέγιστη θα φτάσει, ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, μέχρι και τους 17oC.

Τετάρτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχοπτώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και για μεθαύριο Τετάρτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη να επανέρχεται και πάλι στα πεδινά περίπου στους 9οC, ενώ και η μέγιστη τιμή της θα υποχωρήσει κοντά στους 14οC.

Πέμπτη

Από την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου αναμένεται να αποκατασταθεί το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα εισβάλλει από τα βόρεια και μια αρκετά ψυχρότερη αέρια μάζα, η οποία σταδιακά κατέρχεται μέχρι και την Κρήτη. Αυτό θα προκαλέσει και πάλι βροχές, κυρίως στα βόρεια προσήνεμα της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν, με την έντασή του να φτάνει τα 5-6 μποφόρ και στα πελάγη έως και τα 7 μποφόρ. Αισθητή βέβαια θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια