Ειδήσεις

Ανοίγει από αύριο η Κοινωφελής

Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μην το παραδεχτεί από τη στιγμή που μιλάμε για το πρόγραμμα του 2016, ενώ έχουμε μπει ήδη στο 2017.

Νέες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις χθες πως άμεσα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει επιτέλους η διαδικασία αιτήσεων για την πρόσληψη 23.000 ανέργων με 8μηνη σύμβαση εργασίας σε 274 Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο της γ' φάσης της Κοινωφελούς Εργασίας...

Απαντώντας στο βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου παραδέχτηκε πως υπήρξε μια δίμηνη καθυστέρηση στο μέτωπο της Κοινωφελούς Εργασίας.

Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μην το παραδεχτεί από τη στιγμή που μιλάμε για το πρόγραμμα του 2016, ενώ έχουμε μπει ήδη στο 2017.

Η ίδια διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά, ξεπεράστηκαν κάποια επιμέρους εμπόδια και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την απορρόφηση 23.000 ανέργων σε 274 Δήμους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι Δήμοι της Κρήτης, μιας και, όπως έχουμε γράψει, το νησί είχε μείνει εκτός από τις δύο προηγούμενες φάσεις της Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορούσαν σε 51 Δήμους, με τους υψηλότερους θύλακες ανεργίας και δη μακροχρόνιας ανεργίας.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κ. Αντωνοπούλου έγιναν από τα έδρανα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου είχε καταθέσει ερώτηση, ζητώντας να ενημερωθεί γιατί έχει καθυστερήσει η έναρξη του προγράμματος για τους 274 Δήμους.

Απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξήγησε, ως προς την καθυστέρηση, ότι ένα από τα προβλήματα που υπήρξαν με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο παρελθόν είναι ότι οι Δήμοι κατέθεταν θέσεις εργασίας, αλλά όχι έργα τα οποία υλοποιούσαν. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι σωστές τοποθετήσεις.

«Σήμερα λοιπόν έχουμε μια πλατφόρμα, όπου οι Δήμοι πρέπει να καταθέσουν τα έργα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και να συνδέσουν αυτά τα έργα με τις θέσεις στις οποίες γίνονται προσλήψεις.

»Οι 274 Δήμοι και η συνεργασία μας μαζί τους ξεκίνησε πράγματι τον Οκτώβριο, αλλά παρουσιάστηκαν θέματα που δημιούργησαν μια καθυστέρηση δύο μηνών, μπορώ όμως να σας απαντήσω σήμερα ότι, μετά από πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, την εβδομάδα που έρχεται θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ και θα βγει η πρόσκληση προς τους ανέργους, έχοντας βάλει ακριβώς εκείνες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλα τα προγράμματα για να τα παρακολουθούμε και διαδικτυακά και για να μπορούμε να κάνουμε έλεγχο και έτσι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αρχίζουν οι εγγραφές των ανέργων», είπε η κ. Αντωνοπούλου, η οποία νωρίτερα είχε υπενθυμίσει ότι στη διετία έχουν απομείωση της ανεργίας από το 26% στο 23%.

Η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι απαιτούνται καθαρές θέσεις εργασίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής, και άρα το βάρος του υπουργείου πέφτει και στις δύο κατηγορίες: από τη μια να απομειώνεται η ανεργία, και από την άλλη οι θέσεις πλήρους απασχόλησης να αυξάνονται.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινωφελής Εργασία είναι πολύ σημαντική, διότι για 8 μήνες, όχι πέντε όπως ήταν στο παρελθόν, σηματοδοτεί στους εργαζόμενους ωφελούμενους του προγράμματος ποια είναι η κανονική, πλήρης εργασία αφενός, και αφετέρου να μπορούν να εξασφαλίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα», είπε η κ. Αντωνοπούλου.

Β. Κεγκέρογλου: «Μη χρονοτριβείτε»

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα στοιχεία για την ανεργία, παρά της εποχικές αυξομειώσεις, δείχνουν ότι το πρόβλημα παραμένει πολύ μεγάλο και δυστυχώς η πραγματική οικονομία αδυνατεί να παράξει πραγματικές, ποιοτικές θέσεις εργασίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυξήθηκε η μερική απασχόληση και υπήρξε μια αντίστροφη μέτρηση για τις αμοιβές.

«Επομένως, είτε του ΟΑΕΔ, είτε τα Προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο ως τελευταία επιλογή των ανέργων, προκειμένου να βρουν απασχόληση και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

»Με αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει χρονοτριβή και καθυστέρηση, όταν έχουμε προγράμματα που είναι χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που είναι ολοκληρωμένα και που αυτό που απομένει είναι να προκηρυχθούν», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια