default-image

Δώρο ζωής τα βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με καρκίνο - video

Κρήτη
Δώρο ζωής τα βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με καρκίνο - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κύτταρα που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αίματος, όπως είναι η λευχαιμία και δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας συμβατό δότη.

Μέσα σε τρεις μήνες οι μονάδες στην τράπεζα, σχεδόν διπλασιάστηκαν. Έχουν δοθεί 500 μονάδες και έχουν επιστραφεί 480, από αυτές οι 37 έχουν επεξεργαστεί και πληρούν τις προϋποθέσεις, δίνοντας ελπίδα σε ανθρώπους που αναζητούν απεγνωσμένα συμβατό δότη μέσω μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων.

Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από εννιά μήνες, τον Απρίλιο του 2016, και από τότε συγκεντρώνει δώρα ζωής.

Μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, αποτελεί η ακαταλληλότητα των ομφαλικών βλαστοκυττάρων, όπως εξηγεί η διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου και λειτουργεί η δημόσια τράπεζα, ενώ παράλληλα στέκεται στη σημασία της φύλαξης των κυττάρων που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο.

Την ίδια ώρα, τα νούμερα των μεταμοσχεύσεων σε παγκόσμιο και πανελλήνιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 35.000 μεταμοσχεύσεις ομφάλιου αίματος διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 100 από το 2000, όπως λέει στην ΚΡΗΤΗ TV o διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γιάννης Μπαλταδάκης.

Η δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «βελτιώνοντας την ποιότητα μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος», όπου το παρόν έδωσε και ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με την ενημέρωση να αποτελεί το άλφα και το ωμέγα, σύμφωνα με τη διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News