default-image

Μπάχαλο με τις δηλώσεις των ζημιών στο Δ.Μινώα

Κρήτη
Μπάχαλο με τις δηλώσεις των ζημιών στο Δ.Μινώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια κατάσταση-μπάχαλο με τις δηλώσεις των ζημιών αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Ευαγγελισμού Πεδιάδος. Ενώ απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, εκείνοι τους λένε ότι... οι τοπογραφικοί χάρτες με τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν αλλάξει και θα πρέπει να πάνε και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, προκειμένου να τις δηλώσουν αν θέλουν να... αποζημιωθούν!

Οι αγρότες δεν ξέρουν γιατί γίνεται αυτό. Αλλά ακόμα και η δημοτική Αρχή δε γνωρίζει ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ - όπως εμφανίζεται - έχει αλλάξει τους τοπογραφικούς χάρτες, πότε και γιατί. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, έστειλε και σχετικό έγγραφο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας την επαναφορά των τοπογραφικών χαρτών, όπως ίσχυαν πάντοτε, ώστε να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία του κόσμου και να μπορέσουν οι παραγωγοί του Ευαγγελισμού να κάνουν στο χωριό τους τις δηλώσεις των ζημιών.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην έγγραφη διαμαρτυρία του ο Ζαχαρίας Καλογεράκης, «με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από την πρόσφατη χιονόπτωση και τον παγετό της 8ης Ιανουαρίου 2017, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή μας και την τοπική κοινότητα Ευαγγελισμού Πεδιάδος Καστελίου, δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης, οι καλλιεργητές μας, προσερχόμενοι στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές, με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να πάνε και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, Καστέλι, Θραψανό και Αρκαλοχώρι.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το Τμήμα Χαρτογράφησης του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τα όρια των χαρτών, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειές μας να ενταχθούν σε παραπλήσιες περιοχές και να ταλαιπωρούμαστε τώρα για να υποβάλουμε τις δηλώσεις ζημιάς.

Κατόπιν τούτων, ζητάμε:

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Την άμεση επαναφορά των καλλιεργειών μας στους τοπογραφικού χάρτες που υπάγονταν και οι καλλιεργητές τώρα να δηλώσουν τις ζημιές όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Και από τον ΕΛΓΑ: Παράταση υποβολής δηλώσεων ζημιών τουλάχιστον δέκα εργάσιμων ημερών, επειδή η προθεσμία των 15 ημερών εμπεριέχει πέντε μη εργάσιμες ημέρες, ήτοι δύο σαββατοκύριακα και μία αργία για τον πολιούχο Καστελίου στις 17 Ιανουαρίου».

Το έγγραφο, εκτός από τον Ζαχαρία Καλογεράκη, υπογράφουν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευαγγελισμού Μηνάς Ανδρεαδάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευαγγελισμού Ζαχαρίας Ρουμπακάκης.

Εξάλλου, το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί τόσο στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, όσο και στις τοπικές υπηρεσίες τους, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει κοινοποίηση και στην αρμόδια υπηρεσία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Το έγγραφο, τέλος, έχει σταλεί και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, για να υπάρξει στήριξη των αγροτών του Ευαγγελισμού από το συνδικαλιστικό φορέα, κάτι που θεωρείται λογικό για τους ανθρώπους αυτούς, που βρέθηκαν ξαφνικά να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News