Ειδήσεις

Alco: Μπροστά η ΝΔ στην παράσταση νίκης, με 47 μονάδες

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco.

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

H δημοσκόπηση διεξήχθη από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε 1.000 άτομα (άνω των 18 ετών), από ολόκληρη την Ελλάδα.

Όχι µόνο δεν αλλάζει η αρνητική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά επιπλέον - για πρώτη φορά - το εκλογικό σώµα εκτιµά ότι η πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές είναι σε µονοψήφιο αριθµό (9% έναντι 56% της Νέας ?ηµοκρατίας στην παράσταση νίκης).

Εντυπωσιακή είναι και η διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός του ότι το 6,5% των ψηφοφόρων αυτών κατευθύνεται κατ' ευθείαν στη Νέα ?ηµοκρατία, ένα 35% όσων είχαν ψηφίσει το σηµερινό κυβερνών κόµµα, δηλαδή ένας στους τρεις προηγούµενους ψηφοφόρους του, είναι στην γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή των αναποφάσιστων, του λευκού και της αποχής από τις εκλογές.

Άλλωστε, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραµένει πολύ χαµηλή (45%), παρά το γεγονός ότι η καλλιεργούµενη φηµολογία περί αιφνιδιαστικών εκλογών σύμφωνα με το δημοσίευμα θα µπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της αύξησης της συσπείρωσης των προηγούµενων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο ένα εντυπωσιακό εύρηµα της δημοσκόπησης είναι ότι η κοινωνία εκφράζει την έντονη απαισιοδοξία της και για το αρξάµενο έτος, αφού:

α) Πιστεύει ότι θα είναι χειρότερο από το 2016 σε ποσοστό 63% (µε αυτούς που πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερο στο 13%).

β) Πιστεύει σε ποσοστό 73% ότι θα επιβληθούν και νέα (επώδυνα) µέτρα, διότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι.

Στα ευρήµατα της δηµοσκόπησης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρνητική στάση της κοινής γνώµης απέναντι στη συνεργασία της ?ηµοκρατικής Συµπαράταξης (στην ουσία του ΠΑΣΟΚ) µε το ΚΙ?ΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Συνολικώς, ένα 46% των ερωτηθέντων βλέπει λιγότερο θετικά τη συνεργασία αυτή και µόνο 10% τη βλέπει θετικά. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στην ελληνική κοινωνία είναι ακόµη νωπές οι δυσάρεστες µνήµες από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου.

Πηγή: parapolitika.gr

Σχόλια