default-image

Την "ξάφρισαν"... με τη μέθοδο της απασχόλησης

Κρήτη
Την "ξάφρισαν"... με τη μέθοδο της απασχόλησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη μέθοδο της απασχόλησης, το πρωί της Παρασκευής στον οικισμό της Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, ομάδα πέντε Ρομά που πιθανολογείται ότι αποτελούσαν μια οικογένεια, απέσπασε από την 80χρονη συνταξιούχο αγρότισσα Μαρία Λυρατζάκη το ποσό των 600 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φύλασσε η ηλικιωμένη, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Οι πέντε Ρομά οδηγώντας ένα λευκό βανάκι με Ηρακλειώτικο αριθμό κυκλοφορίας που ξεκινούσε από ΗΚΑ.., αφού πάρκαραν σε μια αλάνα στην επαρχιακή οδό Γρα Λυγιάς- Ανατολής, μπήκαν σε στενό δρομάκι, όπου βρίσκεται το σπίτι της ηλικιωμένης, της χτύπησαν την πόρτα και της πρότειναν να αγοράσει κάποιες κουβέρτες που κρατούσαν στα χέρια τους.

«Ήταν δύο νεαροί γύρω στα 18 με 20 χρονών μελαχρινοί με σκουλαρίκια στο αφτί. Ενώ ξέρω ότι είναι επικίνδυνοι και δεν τους βάζω αυτούς τους ανθρώπους ποτέ στο σπίτι μου, αυτή τη φορά επειδή ήθελα να κάνω ένα δώρο στα παιδιά μου, διαπραγματεύτηκα την τιμή και συμφώνησα να πάρω τις κουβέρτες που μου έδειχναν, μόνο με 50 ευρώ. Όταν πήγα στην κρεβατοκάμαρα μου να βγάλω τα λεφτά κάτω από το στρώμα που τα είχα μέσα σε ένα τετράδιο της κόρης μου, εκείνοι είδαν από την ανοικτή πόρτα σε ποιο σημείο έκρυβα τη σύνταξη μου. Κατά λάθος αντί χαρτονόμισμα των 50 ευρώ έπιασα των 10 ευρώ γιατί δεν έβλεπα καλά. Ξαναγύρισα λοιπόν στην κρεβατοκάμαρα για να πάρω το 50ευρο. Όταν γύρισα στην κουζίνα, ο ένας μου ζήτησε ένα μπουκάλι νερό. Του έδωσα ένα ανοιγμένο που είχα, αλλά ήθελε ένα άλλο άθικτο. Στο μεταξύ είχαν μπεί στο εσωτερικό του σπιτιού και εγώ άρχισα να φωνάζω και να τους διώχνω. Μέσα στην αναστάτωση και τη λογομαχία που είχαμε, ο ένας κατάφερε να μπεί στην κρεβατοκάμαρα μου, αρπάζοντας τα 600 ευρώ που είχα κάτω από το στρώμα μου. Αυτά μου είχαν μείνει από τη σύνταξη και το βοήθημα που πήραμε οι χαμηλοσυνταξιούχοι μέσα στις γιορτές», μας είπε η 80χρονη αγρότισσα που προσπαθεί με τη χαμηλότερη σύνταξη του ΟΓΑ που παίρνει, να καλύψει όλα της τα μηνιαία έξοδα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΞΟΔΑ 80ΧΡΟΝΗΣ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

Η μεγάλη κόρη της ηλικιωμένης που μένει παραδίπλα, είδε το αυτοκίνητο των ρομά να φεύγει περιγράφοντας την οικογένεια με τα τρία παιδιά από 14 έως 20 ετών περίπου καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του βάν που χάθηκε κινούμενο γρήγορα προς άγνωστη κατεύθυνση. Όταν είδε τη μητέρα της να φωνάζει κατάλαβε ότι της είχαν κλέψει τις οικονομίες της και ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου έχει ενημερώσει όλα τα Αστυνομικά Τμήματα και οι ληστές αναζητούνται στους δυο ανατολικότερους Νομούς της Κρήτης, ενώ οι κινήσεις των 5 ρομά και του αυτοκινήτου τους, έχουν καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έχουν στήσει γείτονες της ηλικιωμένης.

Πριν χτυπήσουν την πόρτα στο σπίτι της 80χρονης κ. Μαρίας Λυρατζάκη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο απέναντι σπίτι όπου μένει η 79χρονη κ. Νίκη Ζουράρη.

«Προηγουμένως είχαν έρθει στο δικό μου σπίτι και μου πρότειναν να αγοράσω δήθεν φτηνές κουβέρτες. Κάτι μου έλεγε ότι είχαν κακό σκοπό και δεν τους άφησα να μπούν μέσα. Τους είπα ότι δεν χρειάζομαι κουβέρτες μόνο να φύγουν αμέσως. Δεν επιτρέπω σε κανέναν άγνωστο να μπεί στο σπίτι μου. Είμαι μεγάλη γυναίκα και φοβούμαι πάρα πολύ με τόσα που ακούω να γίνονται καθημερινά με θύματα ηλικιωμένους. Από τις 6 η ώρα το απόγευμα, μόλις πέσει ο ήλιος, κλειδώνομαι στο σπίτι μου και δεν ανοίγω σε κανέναν», μας είπε η κ. Νίκη Ζουράρη, που δεν αντιλήφθηκε ότι η γειτόνισσά της, έπεφτε θύμα ληστείας ακριβώς απέναντι από το σπίτι της.

Αλληλέγγυοι οι Ιεραπετρίτες

Στην αγωνία της 80χρονης αγρότισσας να βρει τα χρήματα που της έκλεψαν, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, έχουν ευαισθητοποιηθεί ανώνυμα επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι προσφέρθηκαν να καλύψουν εκείνοι τις υποχρεώσεις της 80χρονης, εάν δεν βρεθούν οι δράστες και τα χρήματα που της πήραν.

«Με έχουν συγκινήσει οι άνθρωποι αυτοί. Είναι ουρανοκατέβατο θαύμα αυτό που έγινε, λίγες ώρες μετά την κλοπή της σύνταξης μου. Να είναι καλά όλοι τους.

Υπάρχει ακόμα ανθρωπιά σε αυτή την κοινωνία», μας λέει η 80χρονη κ. Μαρία Λυρατζάκη, υπερήφανη που δούλευε από μικρό παιδί στα χωράφια και στο μεροκάματο, μέσα σε μια πολύτεκνη φτωχή αλλά τίμια οικογένεια, προσπαθώντας να μην αδικήσει ποτέ κανέναν συνάνθρωπο της.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News