default-image

Φιλί ζωής στο ΧΥΤΑ Αμαρίου για 3 ακόμη χρόνια

Κρήτη
Φιλί ζωής στο ΧΥΤΑ Αμαρίου για 3 ακόμη χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε "πόλο έλξης" για τους εργολάβους εξελίχτηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ Αμαρίου... Όχι μία ή δύο, αλλά 15 προσφορές κατατέθηκαν στο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τον ΕΣΔΑΚ για ένα ενδιάμεσο έργο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που θα δώσει "φιλί ζωής" για σχεδόν ακόμα 3ετία στον υφιστάμενο, κορεσμένο ΧΥΤΑ, μέχρι βεβαίως να προχωρήσει η οριστική λύση.

 Μέχρι δηλαδή να προχωρήσει επιτέλους το μεγάλο έργο του νέου εργοστασίου, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δυόμισι χρόνια, και το οποίο θα λύσει συνολικά πια το πρόβλημα των απορριμμάτων για το νομό Ρεθύμνου...

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με τη συμμετοχή 15 οικονομικών φορέων-υποψήφιων αναδόχων και με την καλύτερη προσφορά να αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 66% ως προς το ύψος της εργολαβικής έκπτωσης, πραγματοποιήθηκε από τον ΕΣΔΑΚ ο ανοικτός διαγωνισμός για την επέκταση του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα πολύ σημαντικό έργο, που καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της Π.Ε. Ρεθύμνου, και το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Παράλληλα, είναι ένα έργο κομβικής σημασίας και για τον ΕΣΔΑΚ, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου έχει γίνει υποβολή της πρότασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, η οποία γειτνιάζει με το υπό επέκταση τμήμα του ΧΥΤΑ.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, χωματουργικές παρεμβάσεις διαμόρφωσης της λεκάνης του κυττάρου, εργασίες στεγανοποίησής της, τοποθέτηση αγωγών αποστράγγισης, κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ένα έργο υψίστης σημασίας, η επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, πολύπλευρα τα περιβαλλοντικά οφέλη για τον τόπο μας, καθοριστική η υλοποίησή του για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Από την πλευρά μας, θα το παρακολουθούμε στενά και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να έχουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο ένα τεχνικά άρτιο έργο, με ιδανικά αποτελέσματα.

Οφείλουμε, επίσης, και δημόσια να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την καθοριστική του συμβολή με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως επίσης και να συγχαρούμε τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ για το πολύ καλό αποτέλεσμα που κατάφεραν».

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα του Δήμου Αμαρίου για τη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, και τόνισε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η ανάδειξη προσωρινού μειοδότη από την αρμόδια 7μελή επιτροπή.

Σε... αναμμένα κάρβουνα οι φορείς

Εν αναμονή της οριστικής λύσης

Η εξέλιξη της πετυχημένης δημοπράτησης του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου προκαλεί χαμόγελα, αφού το ενδιάμεσο αυτό έργο είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να παραταθεί η "ζωή" του σημερινού κυττάρου μέχρι να γίνει η μελλοντική μεγάλη μονάδα απορριμμάτων. Με το ενδιάμεσο αυτό έργο επέκτασης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ο ΧΥΤΑ, που έχει κορεστεί άρδην και λειτουργεί πολύ οριακά, θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα για τα επόμενα 2,5 χρόνια, οπότε και, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και το νέο εργοστάσιο που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου, εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη...

Το μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, που θα δώσει περιβαλλοντική ανάσα στο νομό, έχει εξαγγελθεί εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια, με παράλληλες δεσμεύσεις για εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του μαζί με το αντίστοιχο έργο της Χερσονήσου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει πάρει αίσια έκβαση, με αποτέλεσμα οι τοπικοί φορείς αλλά και ο Δήμος Αμαρίου να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, ο ΧΥΤΑ θα δέχεται περίπου:

- 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού, που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.

- 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας, που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.

- 35.600 τόνους σύμμικτων ΑΣΑ, που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.

Το έργο αυτό, το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων του νομού, με δεδομένο ότι και οι πέντε δήμοι του Ρεθύμνου εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Ρεπορτάζ: Μπαμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News