default-image

Σήμερα ορκίζεται ο Τράμπ νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ- live

Κόσμος
Σήμερα ορκίζεται ο Τράμπ νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ- live

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί σήμερα Παρασκευή, μπροστά στο Καπιτώλιο.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας κοιμήθηκε το βράδυ στην Ουάσιγκτον στον ξενώνα του Λευκού Οίκου Blair House, ενώ θα εγκατασταθεί κανονικά στον Λευκό Οίκο, μετά την ορκωμοσία του, σήμερα. Μέχρι εκείνη την ώρα στο Λευκό Οίκο θα μένει ο Μπαράκ Ομπάμα με την οικογένειά του, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία φόραγε γυαλιά ηλίου και ένα σκούρο παλτό. Μαζί τους ήταν και ο γιος τους Μπάρον.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους όπου σταθμεύει το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του μετά την ορκωμοσία του.

Ο δισεκατομμυριούχος μετέβη αμέσως στο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον το οποίο φέρει το όνομά του «το Trump International Hotel, κι εγκαινίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας» προκειμένου να γευματίσει με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο Arlington National Cemetery και αργότερα έδωσε μια σύντομη ομιλία στο τέλος της συναυλίας και του σόου πυροτεχνημάτων που έγιναν χθες κοντά στο Μνημείο Λίνκολν, με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών, κυρίως της κάντρι όπως ο Τόμπι Κέιθ και ο Λι Γκριν Γκρίνγουντ. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε, ήταν ο ηθοποιός Γιον Βόιτ και ο τραγουδιστής Σαμ Μουρ.

Η συναυλία εκτός από κάντρι μουσική είχε και πολύ... πατριωτική μουσική, στρατιωτικά εμβατήρια και πυροτεχνήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή στον ουρανό πυροτεχνήματα σχημάτισαν τη λέξη USA ενώ έπαιζαν στρατιωτικοί παιάνες!

Μάλιστα, το FOX News για τις... ανάγκες της σημερινής ορκωμοσίας του νέου προέδρου διαθέτει και ρολόι με την αντίστροφη μέτρηση.

Η ορκωμοσία περιλαμβάνει τριήμερες εκδηλώσεις και τελετές, που θα προβάλλονται σε ζωντανή αναμετάδοση σε όλο τον κόσμο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα από σήμερα και μετά (σε ώρες Ελλάδος):

Σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Πρωί: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς και οι οικογένειές τους θα συμμετάσχουν σε επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα υποδεχθούν στη συνέχεια τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι. Ακολούθως, τα δύο ζευγάρια θα πάνε μαζί στο Καπιτώλιο, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Γερουσία.

16:30: Θα αρχίσει η επίσημη τελετή ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο, με τραγούδια και μουσική. Ανάμεσα στους καλεσμένους θα βρίσκονται οι γερουσιαστές (ορισμένοι αρνήθηκαν να παρευρευθούν), οι ανώτατοι δικαστές, οι διπλωμάτες και το κοινό. Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα είναι παρόντες, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, επειδή ασθενεί, δεν θα παραστεί.

18:30: Ομιλία έναρξης. Θρησκευτικοί ηγέτες θα ανοίξουν την τελετή, με την ανάγνωση κειμένων. Ο Μάικ Πενς θα ορκιστεί αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Clarence Thomas.

19:00: Ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ από τον ανώτατο δικαστή John Roberts. Θα χρησιμοποιηθούν δύο Βίβλοι, μία του πρώην προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, καθώς η Βίβλος της μητέρας του Τραμπ, την οποία του έδωσε το 1955. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα διαβάσει τον όρκο του. Μια νεαρή σοπράνο 16 ετών, η Jackie Evancho, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο.

19:30: Τέλος της τελετής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα παρευρεθούν σε γεύμα της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο.

23:00: Παρέλαση ορκωμοσίας. Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα παρελάσουν επί 2,4 χιλιόμετρα κατά μήκος της Pennsylvania Avenue, η οποία συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο.

Θα τους ακολουθούν 8.000 άτομα, τα οποία εκπροσωπούν διάφορες ομάδες: σώματα στρατού, σχολεία και πανεπιστήμια, πυροσβέστες, διασώστες, βετεράνοι πολέμου, καθώς και μια ομάδα τρακτέρ. Το συγκρότημα της Νέας Υόρκης Rockettes θα τραγουδήσει για την ορκωμοσία. Ορισμένες χορεύτριες δεν θέλησαν να παρευρεθούν και η εταιρεία τους δήλωσε ότι είναι ελεύθερες να έρθουν ή όχι.

00:00 ως 5 το πρωί: Ο Ντόναλντ και ο Μάικ Πενς, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα παρευρεθούν σε τρεις χορούς που θα δοθούν για την ορκωμοσία. Οι δύο θα πραγματοποιηθούν στο Walter E. Washington Convention Center και ο τρίτος στο National Building Museum, που είναι το Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Κι άλλοι χοροί, λιγότερο ή περισσότερο επίσημοι, θα δοθούν στην πρωτεύουσα.

Αύριο Σάββατο 21 Ιανουαρίου

17:00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα παρευρεθούν σε μια θρησκευτική, οικουμενική τελετή (National Prayer Service) στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Τι συνέβη στην χθεσινή γιορτή

Η μεγάλη γιορτή καλωσορίσματος ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) με στρατιωτική παρέλαση, μουσική και εμβατήρια, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα... ντεκς, αυτός δηλαδή που έβαζε μουσική ήταν ο DJ Ravidrums, προσωπικός DJ του Χιου Χέφνερ. Στις μεγάλες γιγαντοοθόνες πίσω από τον Τραμπ έλαμπαν τα ονόματα των πολιτειών των ΗΠΑ.

Στη συνυλία υπήρχε από σάουλ μουσική μέχρι κάντρι, εμποτισμένη με μπόλικο πατριωτισμό. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια εμφανίστηκαν στο πλήθος ενώ έπαιζε το τραγούδι των  Rolling Stones Heart of Stone. Πριν απευθυνθεί στο πλήθος, Ντόναλντ και Μελάνια γύρισαν προς το άγαλμα του Λίνκολν για έναν στρατιωτικό χαιρετισμό.

Στην πρώτη, σύντομη αυτή ομιλία που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη σκιά του τεράστιου αγάλματος του Λίνκολν, λίγα μέτρα από το σημείο όπου ο 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ιστορική ομιλία «I have a dream», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να ενοποιήσει την Αμερική και απευθυνόμενος στο πλήθος τους είπε ότι «δεν είστε ξεχασμένοι πια». Υποσχέθηκε, επίσης, να φέρει την αλλαγή.

Κρατώντας ένα μικρόφονο στο χέρι, ο Τραμπ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του λέγοντας: «Είμαι απλά ο αγγελιοφόρος. Είναι ένα κίνημα που δεν έχει ξανα υπάρξει πουθενά αλλού στον κόσμο, είπαν, είναι κάτι πολύ πολύ σπέσια. Η φράση, που όλοι εσείς την ξέρετε, κάποιοι φοράτε και τα καπελάκια: Ας κάνουμε την Αμερική  μεγάλη ξανά».

«Εμείς θα ενοποιήσουμε τη χώρα», είπε ο Τραμπ στη σύντομη ομιλία του στο τέλος της συναυλίας. «Εμείς θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη για όλο το λαό. Για όλους, όλους, σε  όλη τη χώρα μας», είπε και ενώ το πλήθος φώναζε «κάνε την Αμερική μεγάλη» ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να προσθέσει «εγώ θα συμπληρώσω μεγαλύτερη από ποτέ».

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, τους θύμισε ότι πολλοί είχαν αμφιβολίες για την επιτυχία της εκστρατείας του. «Μας είχαν ξεχασμένους πολλούς από εμάς», είπε. «Στην καμπάνια μου απευθύνθηκα στους ξεχασμένους. Λοιπόν, δεν είστε ξεχασμένοι πια».

Υποσχόμενος να φέρει πίσω δουλειές, να ενισχύσει το στρατό και να ενδυναμώσει τα σύνορα, είπε: «Θα κάνουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει στη χώρα για πολλές πολλές δεκαετίες. Αυτό θα αλλάξει, σας το υπόσχομαι, θα αλλάξει».

Το λόγο, στην εκδήλωση έλαβε και ο  Γιον Βόιτ, υποστηρικτής του Τραμπ, ο οποίος είπε: «Ο Πρόεδρος Λίνκολν που κάθεται εδώ μαζί μας (σσ εννοώντας το τεράστιο άγαλμα του 16ου προέδρου των ΗΠΑ που υπήρχε πίσω του), είμαι σίγουρος ότι χαμογελάει γνωρίζοντας ότι θα μας κυβερνά ένας ειλικρινής και καλός άνθρωπος που θα δουλέψει για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας ή χρώματος. Θα δούμε μια ενωμένη Αμερική».

Πίσω από  ένα προστατευτικό γυαλί βρίσκονταν όλα τα μέλη της οικογένειας Τραπ, τα τέσσερα παιδιά του με τους συζύγους τους και τα παιδιά του και φυσικά ο μικρός του γιος Μπαρόν.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε, επίσης, σε επίσημο γεύμα με τα μέλη της κυβέρνησής του, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια. Φυσικά, το παρόν έδωσαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία τον συνοδεύουν σε κάθε του βήμα. Ολοι μαζί, άλλωστε ταξίδεψαν από την Νέα Υόρκη, με το αεροπλάνο του και όλοι μαζί παρακολούθησαν τη σύντομη ομιλία που έδωσε.

Το λόγο, στο δείπνο, έλαβε και η γυναίκα που σε λίγες ώρες θα είναι η Πρώτη Κυρία της Αμερικής: «Αύριο (σσ σήμερα) πιάνουμε δουλειά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του είπε σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα: «Εχουμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους. Θα σας πώ κάτι, κάτι που μάθαμε, ότι έχουμε μακράν το υπουργικό συμβούλιο με το υψηλότερο IQ από οποιοδήποτε άλλο έχει υπάρξει».

Επίσης, αποκάλυψε το όνομα του νέου Αμερικανού Πρέσβη στη Βρετανία. Οπως είπε, θα είναι ο Γούντι Τζόνσον, ιδιοκτήτης της  New York Jets NFL.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αστειευτεί με αφορμή ότι σήμερα στην Ουάσινγκτον μπορεί να βρέχει: «Μπορεί να βρέξει, μπορεί και όχι. Δεν με νοιάζει. Αν ρίξει βροχή θα είναι ΟΚ γιατί ο κόσμος θα καταλάβει ότι τα μαλλιά μου είναι πραγματικά» προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων.

Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε για το Blair House, τον ξενώνα του Λευκού Οίκου.

iefimerida

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News