default-image

Ο Όθωνας φτάνει στην Ελλάδα

Ο Όθωνας φτάνει στην Ελλάδα

Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1833, ο βασιλιάς Όθωνας και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».

Μαζί τους φτάνουν και 3500 στρατιώτες, οι οποίοι θα αντικαθιστούσαν τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα που παρέμεναν στη χώρα μας.

Ο Όθωνας έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους Έλληνες, οι οποίοι προσδοκούσαν καλύτερες μέρες.  

Ο Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος της Βαυαρίας, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε την 1η  Ιουνίου του 1815 στο Σάλτσμπουρκ της σημερινής Αυστρίας.

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α', που ανήκε στη δυναστεία των Βίτελσμπαχ και της βασίλισσας Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σαξ - Άλτενμπουργκ.

Ο Όθων διδάχθηκε σαν παιδί την ελληνική και τη λατινική γλώσσα, ενώ ήταν καλός ιππέας και άριστος κολυμβητής. Ωστόσο, ήταν βαρήκοος, ψεύδιζε, ενώ είχε γενικά ασθενική κράση.

Η ναζιστική διάσκεψη του Βάνζεε

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιανουαρίου του 1942 όταν ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ συγκαλεί στο Βάνζεε, ένα γραφικό προάστιο του Βερολίνου, διάσκεψη, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την «Τελική Λύση του Εβραίκού Ζητήματος».

Η εφαρμογή του σχεδίου στον Χάιντριχ δόθηκε από τον στρατάρχη των ναζί, Χέρμαν Γκέρινγκ. "Η Ευρώπη πρέπει να εκκαθαριστεί από τους Εβραίους από την Ανατολή ίσαμε τη Δύση".

Αυτό δήλωσε στο ξεκίνημα της διάσκεψης του Βάνζεε ο Χάιντριχ. Τα πρακτικά της διάσκεψης ανακαλύφθηκαν τυχαία από το αρχείο του Μάρτιν Λούτερ. Σ' αυτά διαπιστώνεται ότι ακόμη κι αν οι Εβραίοι κατάφερναν να επιζήσουν σε συνθήκες εξοντωτικής δουλειάς και ασιτίας λόγω «φυσικής επιλογής», θα έπρεπε να εξοντωθούν με «ανάλογη μεταχείριση».

Την ίδια τύχη επρόκειτο να έχουν και όσοι πολίτες είχαν εβραϊκή καταγωγή μόνο από τον ένα γονέα. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η Διάσκεψη της Βάνζεε δεν συγκλήθηκε για να αποφασίσει το τι θα γίνει με τους Εβραίους, αλλά για να ξεκαθαριστούν όλα τα σημεία αναφορικά με την εξόντωσή τους, τα οποία ενδεχομένως παρέμεναν ασαφή.

Αυτό, εκτός από τα πρακτικά της Διάσκεψης, κατατέθηκε και από τον ίδιο τον Συνταγματάρχη των SS, Άιχμαν στη δίκη της Ιερουσαλήμ το 1962. Ο ίδιος ο Άιχμαν, μάλιστα, απέστειλε σε όλους τους συμμετέχοντες τα πρακτικά λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή της.

Η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Σαν σήμερα, πριν από 7 χρόνια, ξεκινά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στα Εξάρχεια της Αθήνας.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους με την καταδίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Ειδικότερα, επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης ενός έτους και τριών μηνών στον πρώτο και δεκαετή κάθειρξη στον Σαραλιώτη. Σε κανέναν από τους δύο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News