Ειδήσεις

Αγορά: 1138 λουκέτα το 2016 - αναμένεται χειρότερο το 2017

Κατρακυλά η αγορά του Ηρακλείου. Τεράστιο πλήγμα για εξαγωγές, μεταποίηση και τουρισμό.

Για άλλη μια χρονιά συνεχίστηκε το 2016 η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό Ηρακλείου, με την πτώση του τζίρου, τη βαριά φορολογία και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη να οδηγούν ολοένα και πιο πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Επτά χρόνια τώρα, όσα τα έτη της παραμονής στα μνημόνια, η επιχειρηματική δραστηριότητα πάει από το κακό στο χειρότερο.

 Και το συμπέρασμα αυτό δε μένει μόνο στις δηλώσεις των επαγγελματιών, που καθημερινά εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Δυστυχώς, προκύπτει και μέσα από τα στοιχεία του βιβλίου εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τα τελευταία δύο χρόνια.

Και το 2017 όμως, με δεδομένη την ακόμη σκληρότερη φορολογία, αναμένεται, σύμφωνα με τους οικονομικούς φορείς του τόπου, να φέρει νέα έκρηξη "λουκέτων", χειρότερη κατάσταση στην αγορά και φυσικά περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.

Αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2015, η επιχειρηματική δραστηριότητα κατά το 2016 στο νομό Ηρακλείου παρέμεινε σε πτωτική τροχιά. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το 2016 δημιουργήθηκαν συνολικά 1.009 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.138 (απόκλιση -129 επιχειρήσεις), ενώ το 2015 είχαν ανοίξει 1.130 επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 1.386 (απόκλιση -256 επιχειρήσεις).

Αξιοσημείωτες είναι και οι μεταβολές στους δείκτες των επιμέρους κλάδων. Συγκεκριμένα, το 2016 στο Τμήμα Εμπορίου άνοιξαν 10 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν, ενώ αντίστοιχα το 2015 είχαν κλείσει 191 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που είχαν ανοίξει. Στο Τμήμα των Εξαγωγών, το 2016 έκλεισαν 3 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν και αντίστοιχα το 2015 είχε ανοίξει μια νέα επιχείρηση και έκλεισαν 3 (απόκλιση -2 επιχειρήσεις). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το Τμήμα Μεταποίησης, στο οποίο το 2016 έκλεισαν 126 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν, ενώ το 2015 είχαν κλείσει αντίστοιχα 130 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν ανοίξει.

Σε πτώση

Στο Τουριστικό Τμήμα, κατά το περασμένο έτος έκλεισαν 13 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν, ενώ το 2015 υπήρξε μηδενική απόκλιση στο άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Τέλος, στο Τμήμα Υπηρεσιών το 2016 δημιουργήθηκαν 3 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν, ενώ αντίστοιχα το 2015 είχαν ανοίξει 67 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν κλείσει. Παρατηρείται, δηλαδή, ότι κατά τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Τμήματα Εξαγωγών και Μεταποίησης, αλλά και αύξηση στο Τμήμα Υπηρεσιών, ενώ το 2016 σημειώθηκε μικρή ανάκαμψη στη δημιουργία εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και μείωση στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως μια δυσάρεστη πραγματικότητα, κάνοντας επιτακτικότερη όσο ποτέ την ανάγκη στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας με οριστικές λύσεις και δραστικά μέτρα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

«Θα είναι χειρότερο το 2017»

Για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, σχολιάζοντας παράλληλα την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά του νομού Ηρακλείου, μιλούν οι αρμόδιοι φορείς του τόπου, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία.

«Η πτώση δυστυχώς συνεχίζεται, ωστόσο μας διαχωρίζουν ως νησί από την υπόλοιπη χώρα, όπου τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Η οικονομία του νησιού μας αντέχει, διότι στηρίζεται στον τουρισμό, που ευτυχώς πάει καλά. Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι παρατηρείται μια αύξηση στις ανώνυμες εταιρείες, ενώ σε ό,τι αφορά την πτώση στον τομέα της Μεταποίησης, αυτό οφείλεται στο ότι πολλά από τα επαγγέλματα αυτού του κλάδου σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα (βλ. ξυλουργοί, αλουμινοκατασκευές, κ.λπ.), η οποία, βρισκόμενη σε μεγάλη κάμψη τα τελευταία χρόνια, τα συμπαρασύρει», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης.

Για ακόμη πιο άσχημα μαντάτα το 2017 έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Χαράλαμπος Λεκάκης, επισημαίνοντας ότι «όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, έτσι και σε επίπεδο Ηρακλείου, τα λουκέτα είναι περισσότερα από τις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν απασχολούσαν ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε νέα αύξηση της ανεργίας. Δυστυχώς, και ο νέος χρόνος που μόλις ξεκίνησε, με την αύξηση των έμμεσων φόρων και το νέο ασφαλιστικό προμηνύεται ακόμη χειρότερος, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερα λουκέτα".

Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν για πολλοστή φορά πως, για να ανακάμψει η αγορά, χρειάζεται άμεσα να μειωθούν η φορολογία και ο ΦΠΑ, προκειμένου από τη μια οι επιχειρήσεις να στηριχθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν βιώσιμες, και από την άλλη οι καταναλωτές να φανούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να είναι σε θέση να ξοδέψουν χρήματα, ώστε να κινηθεί ξανά η αγορά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια