default-image

Δίνει μάχη στην εντατική Κρητικός με γρίπη τύπου Η3Ν2

Κρήτη
Δίνει μάχη στην εντατική Κρητικός με γρίπη τύπου Η3Ν2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τη ζωή του δίνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου ένας 55χρόνος, κάτοικος του Αγίου Νικολάου, ο οποίος και βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης τύπου Η3Ν2.

Ο ασθενής νοσηλεύεται για τρίτο συνεχόμενο 24ώρο στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση ενώ για την περίπτωση του έχει ήδη ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου κ. Χανί Μασούντ: "Ο συγκεκριμένος άνθρωπος από τη φύση του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκεται διασωληνωμένος και σε καταστολή και οι ώρες που περνούν είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την υγεία του."

Μάλιστα εξ αρχής εστάλη δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το δείγμα βγήκε θετικό στο συγκεκριμένο ιό.

"Παρακολουθείται η κατάσταση του, λαμβάνεται η κατάλληλη αγωγή ενώ να προσθέσω ότι είναι το πρώτο περιστατικό ιού Η3Ν2 που χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο μας", προσθέτει ο κ. Μασούντ στο neakriti.gr.

Συμβουλές και πρόληψη

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι παλιός, όμως κάθε χρόνο μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα πιο ισχυρά αντιβιοτικά και εμβόλια για την αντιμετώπιση του. Μάλιστα, η περίοδος από τον Νοέμβριο ως και τον Μάρτιο είναι η πιο κρίσιμη αφού οι ιοί αυτού του τύπου βρίσκονται σε έξαρση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του όμως η αντίδραση κάθε οργανισμού είναι ιδιαίτερη και μοναδική τόσο απέναντι στη φαρμακευτική αγωγή όσο και στους ιούς. Ο ιός Η3Ν2 προσβάλλει συχνότερα ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευαίσθητες από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να αποκλειστούν ωστόσο, ενδέχεται να προσβάλλει άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη Σουηδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός το στέλεχος κάθε ιού φεύγει ευκολότερα από το σώμα μας με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη και η μετάδοσή του μέσα από σταγονίδια του σώματος ή χειραψίες.

Γιατροί από το Βενιζέλειο νοσοκομείο με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή συνιστούν εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, ιδιαίτερα σε σημεία με συνωστισμό.

Οκτώ θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου

Και όλα αυτά ενώ σε ανοδική φάση βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι 2 (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως μάλιστα αναφέρει το tovima, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα.

Πρόκειται για 7 άνδρες και 1 γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη, και μέση ηλικία τα 74 έτη. Και από τα 8 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα 7 στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Και τα οκτώ προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών το σύνολο βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 6 (16,7%).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News