default-image

Μάχη στη Βουλή για ΔΟΛ, διαπλοκή και... αγρότες - LIVE

Ελλάδα
Μάχη στη Βουλή για ΔΟΛ, διαπλοκή και... αγρότες - LIVE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα στη βουλή για το Αγροτικό αλλά αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη, μετά την τοποθέτηση κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής.

Τη συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο.

Με το Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε:  

«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί λύση με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Καθ όλη τη διαπραγμάτευση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης.

Ο μέχρι στιγμής εξελίξεις χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν ενώ για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επίσης η ΕΕ παίζε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι συνεχίζουμε σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους χωρίς φοβικότητα και ιδεοληψίες, και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Προϋπόθεση η άλλη πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση η Τουρκία. Ερμείας θα βρισκόμαστε πάντα στο πλάι του κυπριακού λαού.

Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων και των αρχηγών, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις».

Οι πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ καταστροφικές για το αγροτικό

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αγροτικό κ'άνοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Καλωσορίζω ενδιαφέρον αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Μιλάμε για πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων.

Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, που υπηρέτησε κερδοσκόπους και μεσαζόντων. Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Στηθήκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική. Έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα ανταγωνιστικά προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος.

Είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τώρα τους φίλους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα.

Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έπεσαν από τα σύννεφα.

Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή, το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε».

Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. «Αυτή την ώρα υλοποιούμε στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του είναι γνωστή και το θέμα είναι η διαχείρισή της. Υλοποιείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο, είπε είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ».

Οι τρεις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε να μπουν στο χώρο νέοι άνθρωποι καταρτισμένοι και δυναμικοί που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες βασισμένοι στην τεχνολογία.

Δεύτερη στρατηγική επιδίωξη η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, από την τυποποίηση. Να πάψουν οι αγρότες να πουλάνε χύμα και να καρπώνονται οι αγρότες τα οφέλη.

Τρίτη επιδίωξη η ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους ασφαλούς καλλιέργειας.

Το ερώτημα είναι πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν, όταν τα κόμματα που κυβερνούσαν μας παρέδωσαν πρόστιμα 3 δις ευρώ αποτέλεσμα συνειδητής πελατειακής κακοδιαχείρισης.

Παρόλα αυτά για πρώτη φορά οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα χωρίς πρόστιμα και εξοφλήθηκαν εκκρεμότητες δεκαετίας, διαδικασία που ολοκληρώνεται το πρώτο δίμηνο του 2017.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών ανήλθε στο ποσό των 3,07 δις ευρώ μέσα στο 2016.

Αυτό είναι ένα ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει ΚΑΠ. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μια παρατήρηση. Καταγράφηκαν ήδη προβλέψεις ότι το 2017 θα είναι χρονιά με 2,7 ανάπτυξη. Ακούμε ότι διαψεύστηκαν αρνητικές προβλέψεις για το 2016.Αυτά δεν έγιναν τυχαία, έγιναν με σχέδιο.  

Καταβάλλονται οι ενισχύσεις -Συνεχίζεται η επιστροφή ΦΠΑ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα, είπε ο πρωθυπουργός. Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν έγινε τυχαία. Δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. τα 3,7 δις που δόθηκαν δεν ζέσταναν μόνο τους λογαριασμούς των αγροτών. Ζέσταναν την αγορά. Είπε ακόμα ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καθυστέρησαν αλλά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες συνεχίζεται».

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση όταν έκανε αναφορά στις ασφαλιστικές εισφορές «Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεν χρειάζεται να σας πως ποιόν ευνοούσε αυτό».

Παροχές στους αγρότες

έκδοση κάρτας του αγρότη για χαμηλότοκη χρηματοδότηση αγροτικών εργασιών

θεσμικές τομές, όπως το εργόσημο για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης.

δικαιότερο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μετά την αναφορά στις παροχές για τπους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Δεν σας βγήκε πέρυσι και παρακάμπτετε το γεγονός ότι γι αυτή την κατάσταση ευθύνεστε εσείς. Όσο ήσασταν κυβέρνηση υπογράφατε ότι σας έβαζαν κάτω από το στυλό. Προσπαθείτε να εμφανίσετε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως προβλήματα που δημιουργήσαμε εμείς. Οσο και αν είναι ευπρόσδεκτη η κριτική άλλο τόσο απορεί κανείς με το θράσος που έχετε».

Ο πρωθυπουργός ανέβασε περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με του αγρότες, ελπίζοντας κάτι θα καρπωθούν. «Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά ποιοι είσαστε! Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε δήθεν για τα υψηλά πλεονάσματα είχατε συμφωνήσει υψηλά πλεονάσματα για το 2016 και 2017. Που σημαίνει φόρους και περικοπές. Γιατί δεν το εξηγείτε στους πολίτες; Για εσάς ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις».

Επίθεση σε προσωπικό επίπεδο στον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις στη φορολογία που είχε υποσχεθεί στη ΔΕΘ, λέγοντας «Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη». Ο κ.Τσίπρας συνέχισε την επίθεση για την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει το μποναμά στους συνταξιούχους λέγοντας «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αρρωστήσατε στην Αθήνα. Πανηγυρίσατε με χαιρεκακία το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και γέλασαν εκείνοι που έκαναν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια. Καμία μονομερή ενέργεια δεν έχετε να κάνετε κύριε Μητσοτάκη».

Γεννηματά: "Δε θα πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως εσείς"

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι στους αγρότες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά την ομιλία της από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Εμείς έχουμε σταθεί στο πλευρό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Εμείς δεν θα πάμε να πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως εσείς"

Γεννηματά για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ

Χαρακτηριστικά η Πρόεδρος ανέφερε: "Γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι δεν φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ Channel και τώρα θέλετε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ News. Πρόκειται για μια ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε καθεστώς ενώ καταρρέετε. Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο

Ο πρωθυπουργός που βρυγχάται κατά της διαφθοράς γίνεται γάτα Ιμαλαϊων.

Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει στοχευμένα κίνητρα, αυτά τα στοχευμένη κίνητρα να δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλεόνασμα από την παραγωγή πλούτου και όχι από τους φόρους.

Μπαίνετε στο 3ο έτος της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που παραπαίει: Αναξιόπιστη, ηττημένη ηθικά και πολιτικά. Χορεύετε στο ρυθμό των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Ηδη συζητάτε επώδυνα νέα μέτρα. Υποθηκεύετε το μέλλον, ενώ δεν έχετε καμία εντολή να υποθηκεύσετε το μέλλον του τόπου.

Δεν μπορείτε να βαφτίζετε το κρέας ψάρι! Είπατε ότι θα κλείσετε γρήγορα την αξιολόγηση. Καθυστερείτε και αυτό αποτελεί θηλιά στην πραγματική οικονομία. Υποσχεθήκατε ότι θα επαναφέρεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συζητάτε τις ομαδικές απολύσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που θα γιορτάσει τα γενέθλια της κυβέρνησής σας!"

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News