default-image

Χωρίς πινακίδες 19 οχήματα στο Δήμο Ηρακλείου

Κρήτη
Χωρίς πινακίδες 19 οχήματα στο Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις-σοκ, μέσα από τις ερωτήσεις που κατέθεσε ο Ηλίας Λυγερός στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τη δημοτική Αρχή, αναφορικά με αταξινόμητα μηχανήματα έργων και οχήματα του Δήμου, αλλά και το "καθεστώς" χορηγιών της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Ειδικά στην περίπτωση των οχημάτων αλλά και μηχανημάτων έργων του Δήμου, οι αποκαλύψεις προκαλούν ανατριχίλα, αφού ευθέως προκύπτουν θέματα ασφάλειας του προσωπικού του Δήμου, οδηγών και χειριστών, παραβίασης του ΚΟΚ, αλλά και μη τεχνικού ελέγχου της κατάστασής τους από ΚΤΕΟ (!).

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο θεματοφύλακας κατά τ' άλλα της νομιμότητας και το θεωρητικά υπόδειγμα για τους δημότες λειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση με "εγκληματική αμέλεια", παρακάμπτοντας τη νομιμότητα, την ώρα που στους δημότες, για παραβατικές συμπεριφορές, τα πρόστιμα από μια απλή παράβαση έως σοβαρές αυθαιρεσίες πέφτουν "βροχή".

"Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις"... Η αυθαιρεσία και η ανομία είναι μάλιστα τέτοιου βαθμού, όπου, παρότι το θέμα έχει επισημανθεί υπηρεσιακά στους δημοτικούς άρχοντες από τον Οκτώβριο του 2016, όχι μόνο δεν έγινε καμία ενέργεια νομιμότητας και ουσίας, αλλά ακόμη χειρότερα, οχήματα και μηχανήματα έργων συνέχισαν να είναι σε πλήρη λειτουργία-ενεργά, με καθημερινή τους χρήση, όπως αναφέρει το σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο, αντί να ακινητοποιηθούν και να ελεγχθούν, πρώτιστα για την ασφάλεια του προσωπικού που τα χρησιμοποιεί.

Επιπλέον, καμία ενέργεια νομιμοποίησής τους με ταξινόμηση και πινακίδες κυκλοφορίας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν παράνομα με κίνδυνο και υπέρογκων προστίμων και αναδρομικά, κατά παράβαση του ΚΟΚ αλλά και της νομοθεσίας περί ελέγχου σε ΚΤΕΟ, αλλά και για μη καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

"Στοπ" στα καύσιμα

Το εντυπωσιακό στην ερώτηση Λυγερού είναι η επισύναψη υπηρεσιακού εγγράφου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, με το οποίο ενημερώνεται επειγόντως το δημοτικό πρατήριο στις 28/12/2016, ότι από την 1η/1/2017 θα πρέπει κανονικά να διακόψει την τροφοδοσία στα μηχανήματα έργων και στα οχήματα που δε φέρουν πινακίδες ταξινόμησης, δηλαδή που είναι παράνομα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 19 ενεργά μηχανήματα έργων και οχήματα, τα οποία δεν είναι ταξινομημένα, και τα οποία κυκλοφορούν, παραβιάζοντας τον ΚΟΚ και την ασφάλεια του προσωπικού.

Η σχετική μάλιστα απόφαση για διακοπή της τροφοδοσίας τους με καύσιμα κοινοποιείται και στις σχετικές διευθύνσεις των αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, όπου τα οχήματα υπάγονται για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών. Ο πίνακας είναι εξόχως αποκαλυπτικός και από την παράθεσή του από τη "Νέα Κρήτη" φαίνεται ότι αφορά από τσαπάκια (JCB) και φορτωτές μέχρι οδοστρωτήρες, περονοφόρο όχημα, καλαθοφόρα και συρόμενα έως μεγάλα κοντέινερ απορριμμάτων και οχήματα. Στο σχετικό έγγραφο όλα είναι ενεργά σε χρήση εργασιών, είτε χωρίς αριθμό κυκλοφορίας (!), είτε αταξινόμητα (!).

Η ερώτηση

Στην αρκούντως αποκαλυπτική ερώτηση της παράταξης Λυγερού, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Α. Να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το σύνολο των οχημάτων και μηχανημάτων που έχουν προβλήματα με ταξινόμηση, ΚΤΕΟ κ.λπ.

Β. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσετε ώστε να αντιμετωπιστεί το παραπάνω θέμα.

Γ. Να προσδιορίζετε χρονικά την επίλυση του παραπάνω προβλήματος».

Αξιολογικά ζητήματα εγείρει ο Ηλίας Λυγερός

Ερώτηση- "φωτιά" για χορηγίες της ΔΕΠΑΝΑΛ

Εξίσου αποκαλυπτική όμως είναι και η ερώτηση του Ηλία Λυγερού για τις χορηγίες που δόθηκαν το 2016 από τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Πρόκειται για χορηγίες, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, κατά βάση σε σχολεία, αθλητικούς φορείς και εκκλησίες. Η παράταξη Λυγερού δε διαφωνεί με το θεσμό των χορηγιών, αφήνει όμως να εννοηθεί πως αυτές, ιδίως στην περίπτωση των σχολείων, δε γίνονται στη βάση προτεραιοτήτων και επειγουσών αναγκών, αλλά με βάση μια συνοδευτική επιστολή της αρμόδιας αντιδημάρχου, γεγονός που εγείρει τουλάχιστον αξιολογικά ζητήματα.

Ζητάει ουσιαστικά να υπάρξει ετήσια οροφή των χορηγιών από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και η σχετική κατανομή να γίνεται από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου, καθορίζοντας τις προτεραιότητες αυτών των χορηγιών. Το αυτό προτείνει και προς τα αθλητικά σωματεία, ενώ ζητά την επέκταση του μοντέλου σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες του Δήμου, ώστε τα κριτήρια να μην είναι αδιαφανή και προσωπικά, αλλά αξιολογικά.

Η σχετική ερώτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεκαέξι χορηγίες σε σχολεία, συνολικού ύψους 53.175,00 ευρώ, 9 χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, ύψους 30.046,00 ευρώ, 3 χορηγίες σε εκκλησιαστικούς φορείς, ύψους 11.820,00 ευρώ, διάφορες άλλες σε υπηρεσίες κ.λπ. περίπου 5.000,00 ευρώ.

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τα σχολεία, οι χορηγίες δίνονταν με συνοδευτική επιστολή της αντιδημαρχίας και όχι κατ' ανάγκη για επείγουσες ανάγκες σχολείων, θέλουμε να προτείνουμε: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ να καθορίζει το συνολικό ποσό που θα δίδεται στα σχολεία και κατόπιν η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή να καθορίζουν τις προτεραιότητες αυτών των χορηγιών. Αντίστοιχος τρόπος πρέπει να εφαρμοστεί και για τα αθλητικά σωματεία. Θεωρούμε ότι τόσο οι χορηγίες όσο και οι οποιεσδήποτε δαπάνες που δίνονται από δημοτικούς φορείς, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους, πρέπει να είναι διαφανείς και να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους δημότες.

Οι παραπάνω αναφερόμενες προτάσεις μας κρίνουμε ότι θα πρέπει να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποτελέσουν κατεύθυνση για τις χορηγίες των ιδιωτικών εταιρειών του Δήμου».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News