default-image

Νέο "χτύπημα" στα κανάλια από την κυβέρνηση

Ελλάδα
Νέο "χτύπημα" στα κανάλια από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν την "κότα που γεννά χρυσά αβγά", καταπώς φαίνεται, βλέπουν με μια δική τους παράδοξη - εκτός κάθε πραγματικότητας - λογική, τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης στην κυβέρνηση!

Αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματική κατάσταση και τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν, όπως όλη εξάλλου η χώρα, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αγνοώντας τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους φέρνει αντιμέτωπες τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, η κυβέρνηση εμμένει σε μια στείρα... εισπρακτική λογική "αρμέγματος" εσόδων από τα κανάλια! "Αρμέγματος" με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, φόρμουλα ή πατέντα που μπορεί να σκεφτεί...

Μπορεί η προηγούμενη - πρωτοφανής στα χρονικά - πατέντα της δημοπρασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών να έφαγε... "πόρτα" στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Μαξίμου, ωστόσο, απτόητοι σκαρφίστηκαν τώρα κάτι άλλο για να βγάλουν κι άλλα χρήματα από τα κανάλια.

Αποφάσισαν λοιπόν και ετοιμάζονται πυρετωδώς, σε μια παγκόσμια και πάλι πρωτοτυπία, να επιβάλουν νέο τέλος εκπομπής στα κανάλια, τα οποία ήδη ως γνωστόν πληρώνουν τέλος εκπομπής για τη χρήση συχνοτήτων. Δηλαδή, για να το κάνουμε πιο λιανά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διπλοφορολογήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς για το ίδιο πράγμα. Θα πληρώνουν δηλαδή πλέον τέλος εκπομπής και για να μπορούν να εκπέμπουν, αλλά και για το προϊόν εκπομπής!

Πρόκειται για μια ακόμα εισπρακτική "έμπνευση" πέραν κάθε λογικής, στο γνώριμο σταθερό κυβερνητικό μότο τού "φορολογούμε ή διπλοφορολογούμε τα πάντα και παντού"... Και μάλιστα "βγάζοντας στον τάκο" και τους περιφερειακούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά.

Αναλυτικότερα, την κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέσω ρύθμισης για - ένα ακόμα - "τέλος εκπομπής", προωθεί η κυβέρνηση, οδηγώντας τον τηλεοπτικό κλάδο σε νέο αδιέξοδο και αφήνοντας χώρο μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς ή ευνοούμενους.

Το 3ο κατά σειρά "χτύπημα"

Πρόκειται για το τρίτο στη σειρά "χτύπημα" της κυβέρνησης προς τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία και προφανώς, διότι άλλη εξήγηση πλέον δεν υπάρχει, τα βλέπει είτε ως εχθρούς είτε ως ανεξάντλητη πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία!

Μετά την περιβόητη "αδειοδότηση με δημοπρασία" που κατέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και το "κυνήγι μαγισσών κατά της διαπλοκής" που παραλίγο να οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, τα κυβερνητικά στελέχη ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά με την πρόθεση επιβολής... διπλού τέλους εκπομπής.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει τροπολογία για να επιβάλει τέλος εκπομπής στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Αnt1, Alpha, Star, "Σκάι", Mega, E-TV, "Μακεδονία TV" και ΑΡΤ TV), συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια κίνηση; Αν αυτό ισχύσει, η έμμεση φορολογία για τα κανάλια θα αγγίξει το 80% (φορολογίες, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, τέλη, τέλος συχνοτήτων κ.λπ.), πράγμα που, όπως γίνεται κατανοητό, καθιστά πλέον τη λειτουργία τους ουσιαστικά αδύνατη.

Παγκόσμια πρωτοτυπία!

Και δεν είναι βεβαίως μονάχα το οικονομικό-πρακτικό κομμάτι... Εδώ υπάρχει και το ηθικό: Το κράτος έχει ήδη εισπράξει από το "τέλος εκπομπής" (χρήση συχνοτήτων) το ποσό που του αναλογεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο προσδιορίστηκε με διαδικασία δημοπρασίας μετά από διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή (ΕΕΤΤ).

Έτσι τα κανάλια (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) πληρώνουν για την εκπομπή τους (για τη χρήση της συχνότητας που ανήκει στο κράτος) το τέλος που τους αναλογεί, καθώς καταβάλλουν μηνιαίο τίμημα στον ψηφιακό πάροχο (την Digea), ο οποίος έχει προκαταβάλει το τέλος αυτό στο Δημόσιο. Μιλάμε δηλαδή για μια διπλή φορολόγηση για το ίδιο πράγμα!

Φόρος στο φόρο ακόμα και για τα... συνταγματικά δικαιώματα!

Με το νέο τέλος που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ουσιαστικά ζητείται από τα κανάλια να πληρώσουν για να εξασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο «δικαίωμα-υποχρέωση» της λειτουργίας των ΜΜΕ και της ενημέρωσης των πολιτών.

Πρόκειται για μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς για μια ακόμη φορά, αν αυτό τελικά ισχύσει, η χώρα μας θα γίνει το μοναδικό παράδειγμα χώρας παγκοσμίως - συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας - όπου τα ΜΜΕ πληρώνουν για να εκπέμπουν το περιεχόμενο που παράγουν και όχι για να μπορούν να εκπέμπουν, δηλαδή για τη χρήση της συχνότητας...

Το σχέδιο...

Κυβερνητικά... πείσματα;

Η πρωτοβουλία και το νέο "χτύπημα" της κυβέρνησης προς τα τηλεοπτικά μέσα έχει προκαλέσει έντονη θυμηδία και αντιδράσεις, αφού στερείται πλήρως κάθε λογικής, χειροπιαστής, αλλά συνάμα και ηθικής... βάσης!

Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, η οποία ωστόσο έχει αρχίσει να κινείται στο όριο της γελοιότητας. Μια κόντρα την οποία "κορύφωσε" η κυβέρνηση με το "ξεφτίλισμα" των καναλαρχών, τους οποίους κράτησε... εσώκλειστους για τη "δημοπρασία".

Και βεβαίως αυτήν την κόντρα θα την πληρώσουν και εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση με την όλη υπόθεση, όπως λ.χ. τα περιφερειακά κανάλια, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, υπηρετώντας με συνέπεια τις τοπικές κοινωνίες, μακριά από τα "παιχνίδια" των κεντρικών media.

Δεν είναι βεβαίως η μόνη "τυποκτόνος" κίνηση της κυβέρνησης, αφού προηγήθηκε το έτερο παρανοϊκό σχέδιο με την τοποθέτηση μηχανημάτων καταγραφής της κυκλοφορίας του Τύπου στα περίπτερα, για το οποίο σας είχαμε γράψει προ ολίγων ημερών!

Σύμφωνα με το κυβερνητικό "σχέδιο", αν μπορεί φυσικά κανείς να πάρει ως σχέδιο ένα τέτοιο φορολογικό-εισπρακτικό τέχνασμα, κατά το μεταβατικό διάστημα - μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ - με τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, το Δημόσιο θα εισπράξει έσοδα από την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών για τα έτη 2015 και 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν το τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων στον ψηφιακό πάροχο (Digea) ήδη από το 2014.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News