Ειδήσεις

Με τη βούλα του υπουργείου "τρέχουν" το θέμα του καταυλισμού

Νέες κατοικίες… ξεφυτρώνουν στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασού στα Δύο Αοράκια, την ώρα που η Λότζια αναζητά λύση στο ζήτημα της μετεγκατάστασης ώστε αθίγγανοι να διαβιώνουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Για το ζήτημα, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη και Μαρία Καναβάκη συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία ανέπτυξε το υπό διαβούλευση σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού σε έναν σύγχρονο οικισμό και τη στέγαση των αθίγγανων σε προκάτ κατασκευές.

Για τη δημιουργία του σύγχρονου οικισμού, η Θεανώ Φωτίου δεσμεύτηκε για τη διάθεση κονδυλίων, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα έρθει στο Ηράκλειο όπου θα έχει συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, πραγματοποιώντας παράλληλα επίσκεψη στον επίμαχο χώρο.

Θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να είναι εντός κοινωνικού ιστού, τονίζουν εκπρόσωποι των αθιγγάνων.

Ήδη, η Λότζια βάζει στο μικροσκόπιο διάφορες εκτάσεις, είτε δημόσιες, είτε δημοτικές, είτε ιδιωτικές, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει δεσμευτεί για την αγορά της έκτασης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που επιχειρηματίας καταβάλλει ενοίκιο στον δήμο για την έκταση των 140 στρεμμάτων εδώ και αρκετά χρόνια.

Η μίσθωση της τεράστιας έκτασης - φιλέτο όπως χαρακτηρίζεται είναι για 55 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο χρόνο, ο Ιδιώτης επενδυτής κατέβαλε κάθε μήνα στον δήμο 1.000 ευρώ, τον δεύτερο χρόνο, 2.000 ευρώ κάθε μήνα, τον τρίτο χρόνο 3.000 ευρώ/το μήνα ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο θα καταβάλλει 40.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 480.000 ευρώ τον χρόνο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια