Ειδήσεις

Όλες οι αλλαγές στα τσουχτερά πρόστιμα του ΚΟΚ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα τσουχτερά πρόστιμα του ΚΟΚ. Μάλιστα αναμένονται εναγωνίως από τους οδηγούς.

Ακόμη και στο μισό μειώνονται τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα οι επίσημες ανακοινώσεις. Οι αλλαγές αναμένονται εναγωνίως από τους οδηγούς καθώς χαρακτήριζαν δυσβάσταχτα τα πρόστιμα.

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με το drive.gr η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το υπουργείο Μεταφορών για τη μείωση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά 50%, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Όπως είπε, από τη μείωση, εξαιρούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και σε όσους ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

Η πρόταση Τόσκα ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών και τον υπουργό κ. Σπίρτζη και σύντομα θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της. Η απόφαση για μείωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. γίνεται κατά τον κ. Τόσκα λόγω της οικονομικής κρίσης και οι παραβάτες δυσκολεύονται να τα πληρώσουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόφαση είναι απαράδεκτη, γιατί θα δημιουργήσει κλίμα αδιαφορίας σε πολλούς οδηγούς για την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. αφού με τη νέα ρύθμιση τα πρόστιμα θα έχουν μικρό κόστος στη τσέπη τους. Για παράδειγμα σήμερα το πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κοστίζει 100 ευρώ και αν πληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες κοστίζει 50 ευρώ. Τώρα με τη νέα μείωση κατά 50% ο παραβάτης θα πληρώνει μόνο 25 ευρώ!

Ενδεικτικά παραδείγματα

  • Μη Χρήση Ζώνης ασφαλείας - επιβάτη - οδηγού 300 ευρώ
  • Οδήγηση χωρίς κράνος 300 ευρώ
  • Νέα ρύθμιση 150 ευρώ
  • Έγκαιρη πληρωμή 75 ευρώ

Η παραβίαση STOP υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας τιμωρείται με 700 ευρώ, όπως και το αντικανονικό προσπέρασμα ή η μη χρήση φλας κατά το προσπέρασμα, παραβάσεις που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές, μπορούν να μειωθούν στα 175 ευρώ, αν πληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο.

  • Παραβίαση STOP 700 Ευρώ
  • Αντικανονικό προσπέρασμα, μη χρήση φλας 700 ευρώ
  • Με τη νέα ρύθμιση 175 ευρώ

Σχόλια