Ειδήσεις

Στη φυλακή οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι για την απαγωγή

Στη φυλακή οδηγούνται δύο κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Πλήρωσαν "ακριβά" για την απαγωγή, τον ξυλοδαρμό και τη ληστεία ενός 70χρονου.

Στη φυλακή οδηγούνται δύο κτηνοτρόφοι από χωριά της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή, τον ξυλοδαρμό και τη ληστεία ενός 70χρονου - σήμερα - άνδρα από το χωριό Μάρθα της Βιάννου, τον Απρίλιο του 2011.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά το περιστατικό, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, που εκδίκασε χθες την πολύκροτη υπόθεση, έκρινε ένοχους τους δύο άνδρες, επιβάλλοντας στον καθένα εξ αυτών ποινή κάθειρξης 11 ετών, χωρίς αναστολή.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 7 Απριλίου του 2011: Κάτοικος της Μάρθας, ο οποίος έχασε 25 από τα αρνιά του, υποπτευόταν ότι τα ζώα του είχαν κλαπεί από τον 70χρονο συγχωριανό του.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν χθες από την ακροαματική διαδικασία, ο εν λόγω άνδρας φέρεται να ζήτησε από δύο ντόπιους, κατοίκους χωριών της ενδοχώρας του Ηρακλείου, να βρουν τον ηλικιωμένο και να μάθουν εάν όντως είχε πάρει τα αρνιά του.

Οι δύο άνδρες φέρονται να μετέβησαν στο ποιμνιοστάσιο που διατηρεί ο 70χρονος σε περιοχή της Μάρθας και να τον... απήγαγαν.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος ο ηλικιωμένος στην κατάθεσή του, παρά το ότι τους είπε ότι δεν ήταν αυτός που είχε κλέψει τα ζώα, οι δύο άνδρες - μαζί με ένα ακόμη άτομο, το οποίο παραμένει άγνωστο στις Αρχές - τον έδειραν άγρια.

Ειδικότερα, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να τον έσυραν στο έδαφος και αφού τον έδεσαν πισθάγκωνα, να τον τοποθέτησαν στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου. Εκεί φέρονται να τον χτύπησαν πολλές φορές σε όλο του το σώμα, αλλά και το κεφάλι.

Αφού ολοκλήρωσαν το... έργο τους, οι δύο άνδρες φέρονται να οδήγησαν με το αγροτικό αυτοκίνητο τον άτυχο άνδρα στην... Καρκαδιώτισσα, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μάρθα.

Εκεί φέρονται να του άρπαξαν το κινητό του τηλέφωνο κι ένα μαχαιράκι που είχε μαζί του και να τον εγκατέλειψαν αβοήθητο και ημίγυμνο, καθώς είχαν σκιστεί τα ρούχα του.

Όπως είπε ο ίδιος ο 70χρονος χθες στο Δικαστήριο, κατάφερε να περπατήσει μόνος του μέχρι το καφενείο της Καρκαδιώτισσας. Εκεί οι θαμώνες έμειναν εμβρόντητοι βλέποντάς τον σε άθλια κατάσταση και αφού του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, κάλεσαν την Αστυνομία.

Εξάλλου, ειδοποιήθηκε και ο γιος τού ηλικιωμένου, ο οποίος έσπευσε στην Καρκαδιώτισσα και παρέλαβε τον πατέρα του, πηγαίνοντάς τον στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Βαρύς ο πέλεκυς

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισαν χθες για να δικαστούν τρία άτομα. Ο λόγος για τους δύο άνδρες που φέρονται να απήγαγαν, να ξυλοκόπησαν και να λήστεψαν τον 70χρονο, καθώς και το συγχωριανό τού τελευταίου.

Οι δύο πρώτοι κατηγορούνταν για αρπαγή από κοινού, ληστεία από κοινού και επικίνδυνη σωματική βλάβη - επίσης - από κοινού. Από την πλευρά του, ο τρίτος κατηγορούμενος δικαζόταν για ηθική αυτουργία και στις τρεις πράξεις που βάρυναν τους δύο συγκατηγορούμενούς του.

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς και για τους τρεις: Παρά το ότι όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τούς έκρινε ένοχους για όλες τις πράξεις που τους αποδίδονταν.

Τελικά, το Δικαστήριο επέβαλε στους δύο πρώτους ποινές κάθειρξης 8 ετών για την αρπαγή, ποινή 6 ετών για τη ληστεία και ποινή φυλάκισης τριών ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Και οι δύο καταδικάστηκαν - κατά συγχώνευση - σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών. Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε και ο τρίτος κατηγορούμενος.

Ωστόσο, αποφασίστηκε η έφεση τού τελευταίου να έχει αναστέλλουσα δύναμη, σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι, σχεδόν έξι χρόνια μετά το περιστατικό, οδηγούνται στη φυλακή.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια