Ειδήσεις

"Ζει και βασιλεύει" το ΠΑΣΟΚ στα ΤΕΕ/ΟΕΕ της Κρήτης

Ποιος είπε αλήθεια ότι το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει μπει στην άκρη; Στην Κρήτη τουλάχιστον, και στα τοπικά Επιμελητήρια το ΠΑΣΟΚ ζει και βασιλεύει...

Βλέπετε, έτσι που έκατσε τελικά το βράδυ της Δευτέρας η μπίλια των πολυήμερων παρασκηνιακών συζητήσεων και των συνεργασιών, την προεδρία για το επόμενο 15μηνο τόσο στο Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όσο και στο Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου την προεδρία θα έχουν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν το χώρο του... ΠΑΣΟΚ, με προέδρους τους Γιάννη Χαρωνίτη και Γιώργο Σισσαμάκη, αντίστοιχα!

Προεδρία σε διοικήσεις βεβαίως συνεργασιών, όπου το "τιμόνι" της διοίκησης θα περάσει κατόπιν στην ΑΜΑΚ (στο ΤΕΕ/ΤΑΚ) και στην "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων" (στο ΟΕΕ/ΤΑΚ). Έξω από τα διοικητικά πόστα και στις δύο περιπτώσεις έμειναν οι υποστηριζόμενες από τη Ν.Δ. παρατάξεις, οι οποίες καταγγέλλουν από την πλευρά τους περίεργες κολεγιές, συνεργασίες κάτω από το τραπέζι και προσωπικές επιδιώξεις...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης δεν είχαμε εκπλήξεις. Η συμφωνία που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη σε δύναμη στην κάλπη του Νοεμβρίου παράταξη των "Αυτόνομων Μηχανικών" και στην 3η παράταξη, την "Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία Μηχανικών", τηρήθηκε χωρίς απώλειες... Και έτσι η ψηφοφορία τόσο για το προεδρείο στη Δ.Ε. όσο και για το προεδρείο στην αντιπροσωπία κύλησε όπως αναμενόταν.  

Στη Δ.Ε., λοιπόν, εκλέχτηκε πρόεδρος, με 33 ψήφους, ο απερχόμενος πρόεδρος και επικεφαλής της ΑΠΡΟΣΥΜΗ Γιάννης Χαρωνίτης, ο οποίος θα παραδώσει στα μισά περίπου τη "σκυτάλη" στην επικεφαλής της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου.

Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχτηκε με 33 ψήφους επίσης ο Κώστας Μπάκιντας από την ΑΜΑΚ και στη θέση της γραμματέως η Ειρήνη Βρέντζου από την ΑΜΑΚ με 32 ψήφους.

Μέλη στη Δ.Ε. εκλέχτηκαν οι Ίρις Περουλιού-Σεργάκη, Μιχάλης Βασιλείου, Αντώνης Κουμπενάκης, Φανή Μαράκη, Μιχάλης Γολοβάνης και Δημήτρης Ρομπογιαννάκης.

Πρόεδρος της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ εκλέχτηκε ο Χαράλαμπος Κουτρούλης από την ΑΜΑΚ. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Ορφανός από την ΑΜΑΚ και γραμματέας ο Γιάννης Σχοινάς από την ΑΠΡΟΣΥΜΗ.

"Πυρά" ΔΚΜ

Ουσιαστικά λοιπόν, χθες το βράδυ επισφραγίστηκε και τυπικά ο "γάμος" που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ήδη άλλωστε από το πρωί, η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. παράταξη της ΔΚΜ βγήκε να καταγγείλει τη συμφωνία, επικεντρώνοντας τα "πυρά" της προσωπικά στον επικεφαλής της ΑΠΡΟΣΥΜΗ Γιάννη Χαρωνίτη, στον οποίο και χρεώνει αδιαλλαξία και οπορτουνιστική νοοτροπία.

Το βράδυ της Δευτέρας, η "Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών" έβγαλε νέα αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στις πρόσφατες εκλογές των δύο κορυφαίων Επιμελητηρίων της χώρας μας, του Τεχνικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τα μέλη τους - μηχανικοί και οικονομολόγοι - στήριξαν στην πλειονότητά τους, τις θέσεις και τα πρόσωπα των παρατάξεων των ΔΚΜ και ΔΗΚΙΟ, αντίστοιχα.

Στην τελική ευθεία προς τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης απευθυνθήκαμε στα στελέχη της "κοντινότερης" προς τις θέσεις μας παράταξης, της ΑΠΡΟΣΥΜΗ (ΠΑΣΟΚ) - δεδομένου ότι δε διαθέτουμε την αναγκαία πλειοψηφία - προτείνοντάς τους μάλιστα απόλυτα δημοκρατικά και δίκαια την κατανομή των θέσεων διοίκησης 50-50, καθώς και, κατά τον ίδιο τρόπο, κατανεμημένη την τριετή θητεία του προέδρου της Διοικούσας ΤΕΕ/ΤΑΚ».

«Η πρότασή μας παραμένει ανοικτή!»

«Σε κάθε περίπτωση, από 'δω και στο εξής, όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πολύ περισσότερο όσοι νομίζουν ότι οι προσωπικές μεθοδεύσεις προέχουν των αναγκών και προτεραιοτήτων των εκατοντάδων συναδέλφων μας.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν έχει - και ούτε πρέπει να έχει - σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συμμαχίες που θα προκύψουν, ούτε φυσικά να αποτελεί προθάλαμο συμμετοχής σε εθνικά ψηφοδέλτια», αναφέρει η ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών".

Τριπλέτα στο ΟΕΕ/ΤΑΚ

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο η "μπίλια" έκατσε τελικά σε συνεργασία-τριπλέτα! Η παράταξη του απερχόμενου προέδρου Σταύρου Καρτέρη, δηλαδή η "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων", η "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" και η "Λασιθιώτικη Συνεργασία" τα βρήκαν μεταξύ τους, μοίρασαν τα διοικητικά πόστα και τη θητεία, αφήνοντας εκτός την υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. παράταξη "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων - Συνεργαζόμενοι".

Με βάση λοιπόν τη συμφωνία αυτή, νέος πρόεδρος στο ΟΕΕ/ΤΑΚ αναδείχτηκε χθες το βράδυ ο Γιώργος Σισαμάκης από την "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων", αντιπρόεδρος ο Γιώργος Αρακαδάκης από τη "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων", γραμματέας από την "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων" ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης, ενώ οικονομική επόπτης αναλαμβάνει επίσης από την "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων" η Μαρία Κυπρυωτάκη.

Όπως φαίνεται από την ίδια τη σύνθεση του διοικητικού σχήματος, έγινε ένα ισορροπημένο μοίρασμα α λά... δούναι και λαβείν.

Η "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων" μπορεί να βγήκε και πάλι στην κάλπη πρώτη δύναμη, όμως δεν είχε παραπάνω έδρα από τις άλλες παρατάξεις. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκασμένη να προσφέρει αρκετά στο παζάρι και πρόσφερε την προεδρία για το α' μισό μάλιστα της θητείας.

Βεβαίως, ισοφάρισε την "απώλεια" παίρνοντας 2 από τα 4 πόστα διοίκησης, με τις άλλες 2 συνεργαζόμενες παρατάξεις να μοιράζονται από ένα πόστο.

«Οι εκλογές της 11ης/12/2016 του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης διαμόρφωσαν αποτέλεσμα που επέβαλε ευρύτερες συνεργασίες προς όφελος του επιμελητηριακού θεσμού, μεταξύ των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώχτηκε ευρεία προγραμματική συμφωνία, που να στηρίζεται πάνω σε κοινές αρχές, στόχους και οράματα», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά την ανάδειξη της νέας διοίκησης οι τρεις συνεργαζόμενες παρατάξεις και καταλήγουν:

«Στις παραπάνω προτεραιότητες υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των παρατάξεων "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων" (ΑΚΙΟΕ), "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" (ΠΔΣΟ) και "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων".

Οι τρεις παρατάξεις από κοινού αποφάσισαν να συμμετέχουν στη συγκρότηση του προεδρείου της τοπικής διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ. Προκειμένου να αποτυπωθεί ορθότερα το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε παράταξης, προτάθηκε η θέση του προέδρου για το πρώτο 15μηνο να καλυφθεί από την παράταξη της ΠΔΣΟ, οι θέσεις του γραμματέα και του οικονομικού επόπτη από την ΑΚΙΟΕ και η θέση του αντιπροέδρου από τη "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων". Στο επόμενο διάστημα και τους υπόλοιπους 21 μήνες τη θέση του προέδρου θα αναλάβει εκπρόσωπος της ΑΚΙΟΕ και τη θέση του γραμματέα εκπρόσωπος από την ΠΔΣΟ, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν».

ΔΙΚΗΟ: «Περίεργα ειδύλλια»

Για περίεργα... "ειδύλλια" και προσωπικές επιδιώξεις κάνει λόγο από τη δική της πλευρά η παράταξη της ΔΙΚΗΟ - Σ, που μετά τη συνεργασία-τριπλέτα των υπολοίπων μένει εκτός νυμφώνος... διοίκησης.

«Η "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων - Συνεργαζόμενοι" (ΔΗΚΙΟ - Σ) διατυπώσαμε μια σαφή και καθαρή πρόταση στις πρόσφατες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Αυτή η πρόταση μάς ανέδειξε πρώτη δύναμη πανελλαδικά και δεύτερη δύναμη, με μεγάλη αύξηση των δυνάμεων, σε επίπεδο ανατολικής Κρήτης.

Μένοντας συνεπείς στις θέσεις μας και στο εκλογικό αποτέλεσμα, συμμετείχαμε στις διαδικασίες διαβούλευσης για τη συγκρότηση της Τοπικής Διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη και τη δυναμική της κάθε παράταξης.

Επιλέγουμε απόσταση από προσωπικούς στόχους, ατομικές προτεραιότητες και περίεργα ειδύλλια. Η ενασχόλησή μας με το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν αποβλέπει σε επαγγελματική αποκατάσταση και η ανάληψη θέσεων δεν είναι αυτοσκοπός.

Μένουμε εκτός διοίκησης αποφασισμένοι να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική και παραγωγική αντιπολίτευση στο έργο της νέας Τοπικής Διοίκησης, αλλά και να συνταχθούμε δίπλα σε κάθε θετική πρωτοβουλία», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε αιχμηρό ύφος, η ΔΙΚΗΟ - Σ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια