default-image

Ντοκιμαντέρ για τους διασώστες του Ολύμπου

Πολιτισμός
Ντοκιμαντέρ για τους διασώστες του Ολύμπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μια χούφτα άνθρωποι που στην Ελλάδα της κρίσης καταφέρνουν να γίνονται υπεράνθρωποι όταν χρειάζεται να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους": σε αυτήν τη φράση η Ελληνίδα δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αθηνά Κρικέλη, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη, συνοψίζει την εικόνα που σχημάτισε για τους διασώστες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών και το έργο τους.

«Τη στιγμή που χτυπά το κουδούνι όλα αλλάζουν. Όλοι γίνονται "ένας" και τρέχουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, όταν κάποιος άνθρωπος, ζώο ή περιουσία βρίσκονται σε κίνδυνο» σημειώνει η σκηνοθέτης προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Πηγαίνουν εκεί που όλοι οι άλλοι φεύγουν τρέχοντας..."

Όσα έζησε τα περιγράφει στο νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο "Κλήση ζωής", που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της ελληνοαμερικανικής εταιρείας παραγωγής "Ellopia films USA" στη Νέα Υόρκη.

Η κ.Κρικέλη βρισκόταν στον Όλυμπο για τα γυρίσματα σειράς ντοκιμαντέρ αφιερωμένων στο βουνό των Θεών, όταν είδε για πρώτη φορά από κοντά τη δράση των ανθρώπων των ΕΜΑΚ, η οποία τη γοήτευσε και την ενέπνευσε.

"Η πρώτη επαφή έγινε με τον διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ, Λάμπρο Κίτσιο. Μετά την άδεια που λάβαμε από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, πήγαμε στους χώρους τους, με σεβασμό και διακριτικότητα και τους ακολουθήσαμε σε διάφορες εκπαιδεύσεις και συμβάντα, σε ήσυχες υπηρεσίες αλλά και σε δύσκολες μέρες και νύχτες" αναφέρει η κ.Κρικέλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνεργάστηκε επίσης με την 1η ΕΜΑΚ (Αθήνα) και την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη).

Για μήνες, όπως περιγράφει ο Λάμπρος Κίτσιος, διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ελέγχει τα 2/3 του Όλυμπου, η κ.Κρικέλη και η ομάδα της ήταν δίπλα στους διασώστες μέρα νύχτα και παρακολουθούσαν τη δράση τους.

"Φύγαμε από κοντά τους αφού ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα μας και επιστρέψαμε στην Αμερική με βαρειά καρδιά γιατί αφήναμε πίσω φίλους" υπογραμμίζει η κ.Κρικέλη.

Τους περιγράφει ως ανθρώπους απλούς. Κάποιοι είναι φωνακλάδες και άλλοι λιγομίλητοι. Άνθρωποι με χιούμορ αλλά και πολύ θάρρος αφού άλλες φορές τους "συναντάς να μπαινοβγαίνουν σε πηγάδια και υπονόμους για εκπαίδευση κι άλλες να σκίζουν αυτοκίνητα για απεγκλωβισμό και να σκαρφαλώνουν σαν τα κατσίκια τον Όλυμπο νύχτα για να σώσουν συνανθρώπους τους" περιγράφει η κ.Κρικέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η θεσσαλικής καταγωγής σκηνοθέτης έχει προγραμματίσει τη δημιουργία συνολικά 12 ντοκιμαντέρ (όσοι και οι θεοί του Ολύμπου) αφιερωμένων στον Όλυμπο.

Τα δύο πρώτα ντοκιμαντέρ, με τίτλους "Elassona: The secret path to mount Olympus" (Ελασσόνα: Το μυστικό μονοπάτι για το βουνό του Ολύμπου) και "Mount Olympus, the creation" (Όρος Όλυμπος, η δημιουργία), έχουν ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News