default-image

Εκοιμήθη ο ηγουμένος Χριστοφόρος που έφτιαχνε μπαστούνες

Κρήτη
Εκοιμήθη ο ηγουμένος Χριστοφόρος που έφτιαχνε μπαστούνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη σκόρπισε η είδηση ότι ο προηγούμενος της Μονής Βροντησίου Χριστοφόρος, εκοιμήθη σε ηλικία 72 ετών. Η μορφή του αγαπημένου γέροντα είχε ταυτιστεί για πολλά χρόνια με την Μονή αφού για δεκαετίες την «υπηρέτησε» πιστά και αποσύρθηκε μόλις πρόσφατα αφού πλέον η σωματική κόπωση τον είχε καταβάλλει.

Μάλιστα όσο ήταν ηγούμενος δεν ήταν απλά αγαπητός σε όλα τα γύρω χωριά και πνευματικός πολλών Κρητικών, αλλά είχε και ιδιαίτερα χαρίσματα καθώς πολλοί τον θυμούνται ακόμα να φτιάχνει με μεράκι τις παραδοσιακές μπαστούνες.

Οι μπαστούνες που έφτιαχνε με μεράκι

Μάλιστα η Βούλα Νεονάκη και η εκπομπή «Ανθρώπων έργα» τον είχε συναντήσει.

Βοήθησε στην αναγέννησή της Μονής

Ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος και ηγούμενος επι σειρά ετών είχε μια ζωή απόλυτα συνυφασμένη με τον ιερό χώρο της Μονής Βροντησίου. Ο ίδιος προσπάθησε να βοηθήσει στην «αναγέννησή» της καθώς είχε παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και με κάθε τρόπο «πάλευε» ώστε η ιστορική μονή να λειτουργεί χωρίς προβλήματα παρά τις αντιξοότητες.

Καλλιεργούσε τη γη

Όσοι έφταναν στη μονή -που βρίσκεται ανάμεσα σε Ζαρό και Βορίζα, στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 550 μέτρων- θυμούνται τον γέροντα να καλλιεργεί με τα χέρια του τη γη, να δουλεύει ακούραστος για πολλές ώρες και να μιλάει σε όλους με ευγένεια.

Ήταν μάλιστα ξακουστή η φιλοξενία της Μονής αφού ο αείμνηστος ηγούμενος κερνούσε τους προσκυνητές ρακί και κρασί.

Πολλοί πιστοί έχουν να διηγηθούν ιστορίες του γέροντα και λόγια που τους είχε πει και η εκδημία του προκαλεί θλίψη για το κενό που αφήνει πίσω του. Μετά το άκουσμα της είδησης της εκδημίας του αρχιμανδρίτη πολλοί προσκυνητές φτάνουν στη Μονή για να τον αποχαιρετήσουν. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη - Βούλα Νεονάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News