Ειδήσεις

Ανοιχτά αύριο τα μαγαζιά αλλά με... απεργίες & καλοκαιρία

Οι χειμερινές εκπτώσεις συνεχίζονται με μειωμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών, όπως επίσης συνεχίζεται και το καθεστώς για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Έτσι, τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου και της Κρήτης συνολικότερα μπορούν αύριο Κυριακή 15 Ιανουαρίου να λειτουργήσουν, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει για άλλη μια φορά πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα την ίδια μέρα, με πολλούς ιδιωτικούς υπαλλήλους να απέχουν από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας την κυριακάτικη αργία.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις πάντως, ο καιρός αναμένεται να είναι σχετικά καλός αύριο Κυριακή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 15οC, πράγμα που κάνει όσους εμπόρους αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους να ελπίζουν ότι αυτό θα δώσει ώθηση στους καταναλωτές, προκειμένου να κατέβουν στην αγορά για να κάνουν όσα ψώνια τούς επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητές τους. Με γνώμονα όμως το ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, οι έμποροι, σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, περιμένουν αυτές τις μέρες η κίνηση να είναι χαμηλή και να κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου.

Τι ισχύει

Με αφορμή τα παραπάνω και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διευκρινίζεται ότι το ισχύον καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ Κυριακές: Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, την Κυριακή των Βαΐων, την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Η ψήφιση του άρθρου 114 του Νόμου 4446/2016 συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση δύο βασικών προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του λιανικού εμπορίου: πρώτον, αποτρέπεται οριστικά το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των εκπτώσεων, την οποία είχαν αποδεχτεί προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της "εργαλειοθήκης Ι" του ΟΟΣΑ, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ενισχύονται σημαντικά οι αρμοδιότητες των περιφερειακών αρχών σχετικά με τον καθορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Σε αυτές τις αρχές περιλαμβάνονται και οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον αποκτούν το δικαίωμα να διατυπώνουν γνώμη πριν εκδοθεί απόφαση αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Με απόφαση αντιπεριφερειάρχη

Τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη, μόνο για τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013 και συγκεκριμένα α) τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, β) τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) και γ) τα εμπορικά καταστήματα που δε λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" ("shops in a shop") και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Σημειώνεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν αυτή τη διακριτική ευχέρεια από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, με απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είχαν οριστεί περιοχές στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, όπου θα επιτρεπόταν η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, βάσει δέσμευσης που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της "εργαλειοθήκης Ι" του ΟΟΣΑ (αριθμός απόφασης Κ1-1119, ΦΕΚ Β 1859/8.7.2014). Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε αντικείμενο προσφυγής, την οποία εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 114 του Νόμου 4446/2016 θα σταλεί άμεσα σχετική εγκύκλιος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Αντιδρούν στην κυριακάτικη εργασία

«Ακόμα μία Κυριακή που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε, να μένουμε μακριά από τα παιδιά μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας». Με αυτή τη φράση ξεκινά η ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, όπου διατρανώνεται η αντίθεσή της στην κυριακάτικη εργασία.

«Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης. Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπαλλήλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καυστική ανακοίνωση της Ένωσης.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι καταφέρονται, μάλιστα, εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καταλογίζοντάς της πως όχι μόνο εφαρμόζει τους αντιεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και ότι φέρνει προς ψήφιση ακόμη χειρότερους.

«Στις γιορτές που μόλις πέρασαν μάς ζήτησαν να δουλέψουμε εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και τις Κυριακές. Εισάγουν νέες μορφές, όπως Black Friday, Λευκές και "κόκκινες" Νύχτες, ενώ επιβουλεύονται την κατάργηση των κατ' έθιμον αργιών της Καθαράς Δευτέρας και της 2ας/1», αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Εν κατακλείδι, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να γραφτούν στο σωματείο τους. «Για να γίνει το σωματείο πιο δυνατό, να μπορεί να παλεύει από καλύτερη θέση. Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα, εστίες αντίστασης σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να προετοιμαστούμε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Να παλέψουμε για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δικαιωμάτων που μας έκοψαν. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και την αλληλεγγύη μας», αναφέρεται, εντέλει, στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια