default-image

Η μυστική συνάντηση της Καζαμπλάνκα

Η μυστική συνάντηση της Καζαμπλάνκα

Σαν σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου του 1943, στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λαμβάνει χώρα στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, μυστική συνάντηση ανάμεσα στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Η συνάντηση, στην οποία έδωσαν το "παρών" και κορυφαίοι στρατιωτικοί ειδήμονες είχε ως θέμα την ανάπτυξη ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη.

Το πρόωρο τέλος του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 60 χρόνια, πεθαίνει στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 58 ετών, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ο θρυλικός Αμερικανός ηθοποιός γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1899 στη Νέα Υόρκη. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας, καθώς ο πατέρας του ήταν γιατρός. Ο νεαρός Χάμφρεϊ γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, απ' όπου ωστόσο αποβλήθηκε…

Το 1918 κατατάσσεται στο Ναυτικό, όπου έμελλε να αποκτήσει το περίφημο σημάδι στα χείλη του, που θα τον έκανε διάσημο. Τα επόμενα χρόνια ξεκινά την ενασχόλησή του με την υποκριτική, ερμηνεύοντας αρχικά δεύτερους ρόλους.

Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται τη δεκαετία του 1940, οπότε και ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο «Γεράκι της Μάλτας» και την «Καζαμπλάνκα». Σήμερα, ο Μπόγκαρτ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους χολιγουντιανούς αστέρες του 20ου αιώνα κι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς όλων των εποχών.

Για του λόγου το αληθές, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Πέθανε στις 14 Ιανουαρίου του 1957, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Οι πραξικοπηματίες στη φυλακή

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιανουαρίου του 1975 όταν αποφασίζεται η προφυλάκιση των Παπαδόπουλου, Παττακού, Ιωαννίδη, Μακαρέζου, Λαδά και Ρουφογάλη μετά τις απολογίες τους ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Βολτή. Ο τελευταίος είναι ο δικαστικός λειτουργός που διενεργούσε την τακτική ανάκριση για την απόδοση ευθυνών αναφορικά με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News