default-image

Κρήτη όπως... Πήλιο με τουρισμό και το χειμώνα; video

Κρήτη
Κρήτη όπως... Πήλιο με τουρισμό και το χειμώνα; video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη κακοκαιρία και ο χιονιάς μετέτρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα της Κρήτης σε Άλπεις, ντύνοντάς την απ' άκρη σ' άκρη στα λευκά. Όλοι λοιπόν λέγαμε γεμάτοι έκπληξη και χαρά: «Γίναμε Άλπεις, γίναμε Άλπεις!!!».

Το ερώτημα όμως είναι γιατί να γινόμαστε Άλπεις μόνο στα λόγια και να μη γίνει επιτέλους πράξη ο διακαής πόθος των Κρητικών, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού στο νησί μας;

Κι αυτό γιατί με μια 12μηνη ή έστω μια 10μηνη τουριστική περίοδο, τα πράγματα στο νησί μας και γενικότερα στην Ελλάδα θα ήταν πιο ήπια. Πιο απλά, θα είχαμε λιγότερη ανεργία και καλύτερη οικονομία.

Δεν θα μπορούσε ο Ομαλός, ο Ψηλορείτης, τα ορεινά χωριά του Μυλοποτάμου, το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Ανώγεια και πολλά άλλα μέρη του νησιού μας να λειτουργήσουν ως χειμερινά θέρετρα; Και φυσικά θα μπορούσαν.

Και αυτό γιατί το κάθε ένα αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, με σημαντικές ποιοτικές υποδομές, όπως είναι τα τουριστικά καταλύματα και οι χώροι εστίασης, όπου προσφέρεται ποιοτικό παραδοσιακό φαγητό, ενώ πόλο έλξης μπορούν να αποτελέσουν και τα φοβερά τοπία που διαθέτουν και αποδεικνύουν περίτρανα τη μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της Κρήτης.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ιστορία και τη λαογραφική παράδοση του νησιού θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να κινήσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο του Έλληνα, αλλά και του ξένου επισκέπτη. Και αν κανείς αναρωτιέται «πώς;», θα του λέγαμε: με τρόπους απλούς, όπως η ανάπτυξη του θρησκευτικού, του συνεδριακού, του ιατρικού, του αθλητικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού.

Όσα προσφέρουν οι χειμερινοί προορισμοί της Κρήτης είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Ωστόσο, εδώ και χρόνια υπάρχουν προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, που κυρίως έχουν να κάνουν με τις υποδομές.

Για όλα αυτά μιλούν στο σημερινό μας ρεπορτάζ δήμαρχοι αλλά και παράγοντες του τουρισμού, εκφράζοντας ελεύθερα την άποψή τους για το πώς τελικά θα μπορούσε ο τουρισμός στην Κρήτη να διαρκέσει περισσότερο.

Παρακολουθήστε video στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_bx2x8z62/

Το Οροπέδιο του χειμώνα

Κύριος πόλος έλξης στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου είναι η "βαριά" χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, που δημιουργεί την ανάγκη της θαλπωρής. Την ανάγκη να βρεθείς δίπλα στο τζάκι, στη ζεστασιά και στα χιόνια.

Έχουν κατά καιρούς αφιερωθεί κονδύλια από τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και στην ανάδειξη των χειμερινών δραστηριοτήτων. Όμως, λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας, έχουν προχωρήσει περιορισμένα έργα.

Το Οροπέδιο, ειδικά χιονισμένο, συνηθίζει να συγκεντρώνει εσωτερικό τουρισμό.

Ωστόσο, όπως λέει ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Στεφανάκης, λόγω και της κρίσης που βιώνουμε, οπότε και είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλα έργα, «θα μπορούσε η Πολιτεία με φθηνές λύσεις, αλλά κυρίως δράσεις που σχετίζονται με τον εναλλακτικό τουρισμό, να προσελκύσει κόσμο στους χειμερινούς προορισμούς της Κρήτης, δίνοντάς τους έτσι ζωντάνια αλλά και περαιτέρω προβολή».

Η προσπάθεια των Ανωγείων

Στο Δήμο Ανωγείων έχουν αναπτυχθεί έργα και δράσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος. Εκείνο όμως που απαιτείται να γίνει είναι να κινητοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία και οικονομία συστηματικά, ώστε να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων η Κρήτη ως χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Επίσης, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με σκοπό την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και να απαιτηθεί από την πλευρά της Πολιτείας η αποδοτικότερη προώθηση και επικοινωνία στο εξωτερικό ενός ολοκληρωμένου χειμερινού τουριστικού πακέτου, όπως λέει ο δήμαρχος κ. Μανόλης Καλλέργης.

«Υπάρχει από παλιά μια παράδοση για το χειμερινό τουρισμό στην περιοχή μας. Μην ξεχνάτε ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσε παλιά χιονοδρομικό κέντρο, που τώρα όμως μένει ανεκμετάλλευτο και έχει καταστραφεί από τη φθορά του χρόνου. Σε συνεργασία με τα Ζωνιανά και τα Λιβάδια, κάνουμε εκδηλώσεις που φέρνουν χειμερινό τουρισμό.

»Όμως, κατά την άποψή μου, θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση με σκοπό την ανάπτυξη της ενδοχώρας, ώστε να αποτελέσει ένα εσωτερικό πόλο έλξης τουρισμού με διάρκεια και μέσα στο χειμώνα», τόνισε ο κ. Καλλέργης.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ»

Τι λένε οι άνθρωποι του τουρισμού

Αναφορικά τώρα με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως λένε οι εμπλεκόμενοι, συγκαταλέγονται σίγουρα η μείωση των φόρων, η μείωση των τελών αεροδρομίου, το μειωμένο ενεργειακό τιμολόγιο και η μείωση των τιμών εισόδου σε μουσεία, καθώς επίσης η καθιέρωση εκπαιδευτικών εκδρομών, αλλά και η στήριξη αθλητικών γεγονότων, όπως ορειβασίας, ορειβατικού σκι, ποδηλατικών γύρων και άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν κόσμο και να διαφημιστεί διεθνώς η Κρήτη σαν χειμερινός προορισμός.

«Ο χειμερινός τουρισμός αποτελεί για εμάς ένα όραμα. Για την πραγματοποίησή του όμως πρέπει να νομοθετήσουν οι ιθύνοντες. Αν η Πολιτεία δε βοηθήσει όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, δεν έχουμε καμία ελπίδα.

»Και σας λέω ένα απλό παράδειγμα: πώς να λειτουργήσει το χειμώνα ένα ξενοδοχείο με τόσους φόρους;», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

«Ο χειμερινός τουρισμός χρειάζεται αφενός μια θεματική προσέγγιση, και αφετέρου κατάλληλες υποδομές. Γίνονται προσπάθειες ανάδειξης του αγροτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του τουρισμού τρίτης ηλικίας, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού», είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, υπογραμμίζοντας πως «ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι αυτά να ενισχυθούν».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News