default-image

"Εκλογομαγειρέματα" στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Κρήτη
"Εκλογομαγειρέματα" στο Οικονομικό Επιμελητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογομαγειρεμάτων... συνέχεια στα τοπικά Επιμελητήρια. Μετά το ΤΕΕ/ΤΑΚ και στο ΟΕΕ/ΤΑΚ η συνεδρίαση για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 7 χθες το απόγευμα, πήρε αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα.

Εδώ βεβαίως η συνεδρίαση δεν αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας, αλλά πήρε αναβολή προτού καν ξεκινήσει, καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και διεργασίες. Διεργασίες, οι οποίες στο προσκήνιο και πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο έχουν πάρει... φωτιά!

Όπως και στην περίπτωση των μηχανικών, και στο τοπικό όργανο των οικονομολόγων η φθινοπωρινή κάλπη δεν έδωσε αυτοδυναμία σε καμία παράταξη. Οι συνεργασίες είναι αναπόφευκτες για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 4 από τις 7 έδρες.

Το γεγονός, μάλιστα, πως η πρώτη παράταξη έχει 3 έδρες, και οι δύο επόμενες από 2 έδρες, με την τέταρτη παράταξη να έχει την τελευταία έδρα, δίνει διαστάσεις θρίλερ στις σχετικές διαπραγματεύσεις!

Παραδοσιακά στο ΟΕΕ/ΤΑΚ η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων που πετυχαίνουν αντιπροσώπευση στο Δ.Σ. επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, ομαλά, χωρίς παρατράγουδα ή ιδιαίτερες έριδες. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται πως υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία!

Η ισορροπημένη κατανομή των εδρών βάζει πρόσθετες δυσκολίες στην επίτευξη συνεννόησης, μιας και οι τρεις πρώτες παρατάξεις τουλάχιστον (αν και δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την τέταρτη παράταξη, τη Λασιθιώτικη Συνεργασία, που κατέχει μία μεν, αλλά υπερπολύτιμη δε έδρα) εγείρουν εύλογα υψηλές απαιτήσεις και αξιώσεις για δυναμική συμμετοχή στο διοικητικό σχήμα. Και γιατί όχι και για τμηματική άσκηση της προεδρίας.

Μια "συνταγή", που, όπως φαίνεται και στην περίπτωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ με την επικείμενη συμφωνία ΑΜΑΚ και ΑΠΡΟΣΥΜΗ και την εκ περιτροπής άσκηση της προεδρίας, είναι γενικώς της... μοδός στα Επιμελητήρια...

Όλοι συζητούν με όλους

Σε τοπικό επίπεδο, νικήτρια εκ νέου στην κάλπη του ΟΕΕ/ΤΑΚ βγήκε η παράταξη "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι", που παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια κατακτά την πρωτιά.

Η παράταξη του απερχόμενου προέδρου Σταύρου Καρτέρη θεωρητικά χρειάζεται μία ακόμα έδρα για να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4 εδρών από τις 7 και να εκλέξει πρόεδρο.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι δε θέλουν να περιοριστούν στις 4 έδρες, αλλά θα προτιμούσαν, αν είναι εφικτό, μια πιο ευρεία πλειοψηφία και πιο ευρεία συνεννόηση.

Την ίδια ώρα και στις τάξεις της υποστηριζόμενης από τη Ν.Δ. "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων & Συνεργαζόμενοι", με φόντο τις 2 έδρες που κατέκτησαν στην τοπική κάλπη, αλλά και το γεγονός πως πανελλαδικά ήταν η παράταξη που πέτυχε ξανά εύκολη επικράτηση στο Οικονομικό Επιμελητήριο, έχει εύλογες αξιώσεις και προσδοκίες για να διεκδικήσει την προεδρία.

Ομοίως δυνατά στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, με τις 2 επίσης έδρες, παίζει και η παράταξη που εκφράζει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων".

Αν μάλιστα βάλουμε κάτω τα κουκκιά, θα διαπιστώσουμε πως, όσο πιθανό είναι η πρώτη σε δύναμη παράταξη, η "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι", να βρει την 4η έδρα, άλλο τόσο πιθανό είναι ένα διαφορετικό σενάριο, συνεργασίας των παρατάξεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί συγκεντρώνουν 4 έδρες, έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και μπορούν να μοιράσουν τα της διοίκησης.

Σε αυτό λοιπόν το μοτίβο, όλοι συζητούν και διαπραγματεύονται με όλους πλέον στο ΟΕΕ/ΤΑΚ ενόψει της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας.

Αποτελέσματα: Τι είχε βγάλει η κάλπη

Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας στο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είχαν ως εξής:

Για την Τοπική Διοίκηση, ψήφισαν 1.115 και βρέθηκαν άκυρα-λευκά 25 και έγκυρα 1.087.

Έλαβαν: "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι" 384 ψήφους, "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων & Συνεργαζόμενοι" 307, "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" 286, "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων" 79, "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων" 22 και "Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων-Επαγγελματιών - Συνεργαζόμενες Δυνάμεις" 9 ψήφους.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής: "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι" 2 έδρες, "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και Συνεργαζόμενοι" 2 έδρες, "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" 2 έδρες, "Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων" 1 έδρα.

Στο νέο 7μελές Δ.Σ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ εκλέχτηκαν από την "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων-Νέοι Οικονομολόγοι" οι Καρτέρης Σταύρος με 268 ψήφους και Κυπριωτάκη Μαρία με 155 ψήφους, από τη "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων & Συνεργαζόμενοι" οι Χατζηκωνσταντίνου Ιορδάνης με 245 ψήφους και Μαυράκης Γιώργος με 127 ψήφους, από την "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων" οι Σισαμάκης Γιώργος με 142 ψήφους και Μαυροματάκης Νίκος με 122 ψήφους, και από τη "Λασιθιώτικη Συνεργασία" οι Αρακαδάκης Γιώργος με 61 ψήφους.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News