default-image

Συνεχίζεται προσεχώς το θρίλερ με το Κυπριακό

Συνεχίζεται προσεχώς το θρίλερ με το Κυπριακό

Στην παράταση συνεχίζεται το θρίλερ με το Κυπριακό, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, δίνουν ραντεβού στις 23 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν το επίμαχο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι στις χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη καταγράφηκε πρόοδος.

Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, θα συσταθεί μια ομάδα ειδικών, η οποία θα προετοιμάσει κατάλογο ερωτήσεων που θα απαντηθούν από τους τρεις επικεφαλής της διπλωματίας της Αθήνας, της Άγκυρας και του Λονδίνου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, που συνίστανται στο «να είναι συνεχής η ροή της αποχώρησης με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία», διευκρινίζοντας ότι πρότεινε να υπάρξει ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ, που θα καταγράψει με το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της Ελληνικής Δύναμης της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τους οπλισμούς τους και στη συνέχεια να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης αυτών των δυνάμεων.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και ασφάλεια», επιβεβαιώνοντας ότι στα σημεία αυτά εστιάζονταν ορισμένα από τα βασικότερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία, λέγοντας πως δράττεται της ευκαιρίας να πει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

«Αν υπάρχει μια χώρα στην Ε.Ε. που πιστεύει σε αυτήν την προοπτική για την Τουρκία, είμαστε εμείς», τόνισε. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη δημιουργία ενός Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των τριών χωρών:

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι στο βαθμό που θα λύσουμε τα προβλήματά μας - είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε - η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία, μέσω ενός Συμφώνου Φιλίας, θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην Ε.Ε., μέσα στον κόσμο που ανήκουμε, σε έναν κόσμο που ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει την κυριαρχία της ενωμένης Κύπρου».

Συνεχίζεται

Η διάσκεψη θα συνεχιστεί και σήμερα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενεύη δε θα μεταβούν τελικά οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά ούτε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Την είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός με δήλωσή του ότι δε θα μεταβεί στη Γενεύη.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στην "Καθημερινή" της Κύπρου, ανέφερε: «Αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό (εγγυήσεις και ασφάλεια) πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχειας του καθεστώτος ασφάλειας και εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ' αόριστον. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δύο «ιδρυτικών κρατών».

Αισιόδοξος ο ΟΗΕ

Για επίτευξη τεράστιας προόδου σε πολλές πτυχές έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις δηλώσεις του στη Γενεύη, πλαισιωμένος από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, συμπληρώνοντας πως οι συνομιλητές βρίσκονται σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει να γίνει δουλειά για να οριστούν τα εργαλεία που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ωστόσο πως δε θα πρόκειται για μια συμφωνία ηγετών, αλλά για μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τους λαούς με δημοψήφισμα.

«Χρειάζεται χρόνος», υπογράμμισε επανειλημμένα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα και μια γρήγορη λύση, αλλά μια σταθερή και βιώσιμη λύση - όχι μια λύση- "μπάλωμα"», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρέτισε τους δύο ηγέτες, σημειώνοντας πως στη δική τους δουλειά οφείλεται η συνδιάσκεψη και τόνισε πως θα συνεχίσει όσο χρειαστεί, καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μια κατάληξη.

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος», είπε, σημειώνοντας ότι «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση».

Ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε τους δύο ηγέτες «πρωταγωνιστές», που εν προκειμένω είναι αυτοί που αξίζουν τα «Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου» και σημείωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι υποστηρικτικός. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σύμβολο ελπίδας για την απαρχή του 2017.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News