Ειδήσεις

Πρώην Αμερικανική βάση Γουρνών: Βρωμιά και δυσωδία- video

Εικόνες ντροπής που προκαλούν το κοινό αίσθημα, εικόνες που δεν τιμούν το νησί ,εικόνες που δεν θα έπρεπε να υφίστανται το 2017.

Εικόνες ντροπής που προκαλούν το κοινό αίσθημα, εικόνες που δεν τιμούν το νησί ,εικόνες που δεν θα έπρεπε να υφίστανται διανύοντας πλέον το 2017.

Εικόνες από την Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών στο νομό Ηρακλείου, οι οποίες και αποτυπώνουν στο μέγιστο βαθμό την εγκατάλειψη και τη λεηλασία, προκαλώντας συνάμα ντροπή και αποτροπιασμό εξαιτίας των εστιών μόλυνσης που έχουν δημιουργηθεί με βρωμιά και δυσωδία σε χώρους που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές βάσεις αλλά και κέντρο τηλεπικοινωνιών.

Στο βίντεο που ακολουθεί  θα δείτε ακριβώς την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα εντός και εκτός της Βάσης.

Η ιστορία της Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Η πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στις Γούρνες είναι 738.000 τ.μ.

Το 1953 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μια συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων σε διάφορες θέσεις-κλειδιά. Όπως ?ταν αναμενόμενο οι Αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις ήταν πολύ μισητές από το κοινό ως σύμβολα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια όταν η Ελλάδα απόκτησε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βάση στις Γούρνες χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο τηλεπικοινωνιών και έκλεισε το 1994. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας πέρασαν στο ελληνικό κράτος, και κάποια κομμάτια γης δόθηκαν στους τοπικούς δήμους, δυστυχώς με περιορισμένη οικονομική βοήθεια για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Στην αρχή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο. Φιλόδοξα σχέδια για σχολεία, πάρκα, έρευνα, αθλητισμό, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα είχαν προταθεί.

Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και η γραφειοκρατία οδήγησαν αυτές τις ιδέες στο να μην υλοποιηθούν σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής αξιοποίησης του χώρου.

Λεηλασίες ακολούθησαν την καταστροφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των έπιπλα και των αντικειμένων που οι Αμερικανοί άφησαν πίσω.

Το Kriti-Channel έκανε μια βόλτα και τραβήξαμε ένα βίντεο με την όλη κατάσταση. Είδαμε ότι δίπλα στο Δημαρχείο Γουβών αλλά και στα σχολεία που υπάρχουν ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο, τα κτήρια που δε χρησιμοποιούνται είναι εστία μικροβίων. Με πολύ φόβο μην είναι κάποιος εκεί μέσα, μπήκαμε σε αρκετά κτήρια και είδαμε τι επικρατεί. Σε αυτά τα κτήρια παιδιά του γυμνασίου αλλά και του Λυκείου μπορούν να μπουν ανά πάσα στιγμή πριν ή μετά το μάθημα τους ή ακόμα και σε ένα κενό, μιας και η περίφραξη των σχολείων σε πολλά σημεία είναι σπασμένη και χαλασμένη.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους μαθητές, αλλά και στον κάθε επισκέπτη του χώρου, μιας και παραδίπλα είναι το ΔΕΚ (Διεθνές εκθεσιακό κέντρο) όπως και το περίφημο ενυδρείο.

Σχόλια