default-image

Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς...

Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιανουαρίου του 1859 όταν έρχεται στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Κωστής Παλαμάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά και οι δύο του γονείς κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Ο προπάππους του Κωστή, Παναγιώτης Παλαμάς είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη «Παλαμαία Σχολή» και ο παππούς του, Ιωάννης είχε διδάξει στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης.

Σε ηλικία μόλις έξι ετών, ο ποιητής έχασε και τους δύο του γονείς μέσα σε διάστημα 40 ημερών και τα επόμενα χρόνια μεγάλωσε στο σπίτι του θείου του στο Μεσολόγγι. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, σύντομα τα παράτησε, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία.

Ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματά του σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά το 1875. Η πρώτη του αυτοτελής έκδοση ήταν το ποίημα «Μεσολόγγι» (1878). Τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει μαζί με τους φίλους του Δροσίνη και Καμπά σε μια νέα ποιητική πρόταση που άφηνε πίσω της τον παρηκμασμένο αθηναϊκό ρομαντισμό.

Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Παλαμά με τίτλο «Τραγούδια της Πατρίδος μου», η οποία εναρμονίζεται πλήρως με το κλίμα της «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», καθώς γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα. Δέκα χρόνια μετά του ανατίθεται η σύνθεση του Ύμνου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στο Καλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας.

Το 1898, μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, δημοσίευσε τη σύνθεση «Ο Τάφος». Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1910, κυκλοφόρησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως είναι τα «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι», «Ασάλευτη Ζωή», «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» και η «Φλογέρα του Βασιλιά».

Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1930 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της. Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943: Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία καθώς δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων συνόδεψαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

Μια 20χρονη Ελένη που έκλεψε την καρδιά του 60χρονου ποιητή  

Τα Χριστούγεννα του 1920 όμως, η ζωή του Κωστή Παλαμά θα αλλάξει, όταν θα γνωρίσει την 20χρονη Ελένη Κορτζά. Ο ποιητής ήταν τότε ήδη 61 ετών και τίποτα δεν προμήνυε τον μεγάλο τρυφερό έρωτα που θα ένιωθε για τη νεαρή Ελένη. Οι δυό τους γνωρίστηκαν στο σπίτι του ανιψιού του Παλαμά, Χρήστου Ξανθόπουλου.

Ο ποιητής εντυπωσιάστηκε από τη φρεσκάδα, την ομορφιά, τη μόρφωση και την ευφράδεια της Ελένης η οποία μάλιστα ευθαρσώς του είπε «Δεν γνωρίζω ποιητή Παλαμά» (εκείνη την εποχή ο Παλαμάς ήταν ήδη καταξιωμένος). Οι συναντήσεις τους συνεχίστηκαν στο ίδιο σπίτι κάθε Σάββατο, υπό το βλέμμα και άλλων ενδιαφερομένων για τις απόψεις του Παλαμά. "Επέρασα μια νύχτα, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, με το λυρικό, το μεθυστικό πυρετό της ενθύμησής σου.

Το δειλινό της Δευτέρας μου το εξακολούθησε και μου το συμπλήρωσε η νύχτα ίσα με τα ξημερώματα της Τρίτης, με όλη την αχαλίνωτη ελευθερία της φαντασίας, με όλη την ωραία, την ηδονόπαθη, τη λογική, τη βαθυστόχαστη, την τρομαχτική, την εντατική ασυναρτησία του ονείρου (...)" Ωστόσο αυτό δεν αρκούσε στο μεγάλο ποιητή και τη νεαρή Ελένη, που έπασχε από φυματίωση και αντλούσε δύναμη από τον Κωστή Παλαμά.

Κανόνισαν λοιπόν ιδιαίτερες συναντήσεις στο "κελί", όπως ονόμαζε το σπουδαστήριό του που βρισκόταν στην Ασκληπιού 3. Εκεί συζητούσαν για καθετί που μπορεί να τους απασχολούσε. Από πολιτική μέχρι λογοτεχνία και προσωπικές ανησυχίες. Χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά προς την Ελένη Κορτζά Χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά προς την Ελένη Κορτζά Η υγεία της νεαρής Ελένης επιδεινώνονταν με την πάροδο του χρόνου και την ανάγκαζε να φεύγει για πιο θερμά κλίματα τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Στο διάστημα αυτό, ο Κωστής Παλαμάς και η Ελένη Κορτζά θέλησαν να καλύψουν το κενό της απουσίας αλληλογραφώντας. Ο έρωτάς τους διήρκησε 14 ολόκληρα χρόνια, με τα γράμματα να περιγράφουν τα αισθήματα και των δύο. Για τον ποιητή, η Ελένη γινόταν στα γράμματά του η «Ραχήλ».

Το 1935 η Ελένη έφυγε από την Ελλάδα για την αφρικανική ήπειρο, ακολουθώντας τον στρατηγό πατέρα της. Επέστρεψε στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά το θάνατο του Κωστή Παλαμά (1944), χωρίς να καταφέρει να πει αντίο στον αγαπημένο της. Η μορφή της σχέσης τους παραμένει μέχρι σήμερα ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα.

...Και ο συγγραφέας Τζέιμς Τζόυς

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου του 1941, πεθαίνει στη Ζυρίχη της Ελβετίας ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Ιρλανδό συγγραφέα, Τζέιμς Τζόυς, ο οποίος παρά την καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του.

Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται ο «Οδυσσέας», οι «Δουβλινέζοι», το «Πορτρέτο του καλλιτέχνη», οι «Εξόριστοι» και το «Finnegans Wake». Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι ο «Οδυσσέας», όπου ο Τζόυς χρησιμοποιεί όλες τις τεχνικές της μυθιστορηματικής πρακτικής με αναφορές στη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη μεσαιωνική Ιρλανδία και την αρχαία Ελλάδα. Εξάλλου, χαρακτηριστικό στοιχείο του εν λόγω μυθιστορήματος είναι η τεχνική του εσωτερικού μονολόγου από τον συγγραφέα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News