Ειδήσεις

Καταγγελία: Ξύλο σε συνδικαλίστρια στην Επιθεώρηση Εργασίας

Ο εργοδότης είχε κληθεί σε συνάντηση στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να απολογηθεί για την μη καταβολή δώρων και επιδομάτων

 Πρωτοφανές και σοκαριστικό επεισόδιο με εργοδότη να χτυπά με γροθιές στο κεφάλι συνδικαλίστρια, προκαλεί σάλο και αποτροπιασμό. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε το πρωί στο Ηράκλειο μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης για εργασιακή διαφορά.

Αυτόπτες μάρτυρες, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και συνδικαλιστές, που με μεγάλη δυσκολία σταμάτησαν την επίθεση που δέχτηκε το μέλος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης είχε κληθεί στην τριμερή συνάντηση που είχε συγκαλέσει η επιθεώρηση εργασίας με αφορμή την καταγγελία εργαζόμενης στην επιχείρηση του σύμφωνα με την οποί δεν την είχαν καταβληθεί δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα, ενώ το ίδιο είχε γίνει και σε άλλους εργαζόμενους οι οποίοι σύμφωνα πάντα με την καταγγελία που έγινε στην επιθεώρηση εργασίας  είχαν πιεστεί να υπογράψουν ότι τα είχαν λάβει.

Τα αίματα φαίνεται πως άναψαν για τα καλά όταν η Ελευθερία Χρυσού ζήτησε να καταγραφούν στα πρακτικά οι ισχυρισμοί του εργοδότη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται καθώς και ο εργοδότης υπέβαλε με τη σειρά του μήνυση για απειλή

Η άγρια επίθεση εργοδότη σε βάρος συνδικαλίστριας προκαλεί σάλο,  αποτροπιασμό και απερίφραστη καταδίκη του εργατικού κέντρου και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μιλούν για ραγδαία κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου       

«Έντονη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα επίθεσης και ξυλοδαρμού σε εργαζόμενους και σε εκπροσώπους εργαζομένων Συνδικαλιστές, καταδεικνύοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.Μετά το κρούσμα που είχε από Δημοτικό Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ εργαζόμενος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, ακόμα και σήμερα δημιουργήθηκε ανάλογο επεισόδιο, σε συναδέφισσα συνδικαλίστρια που εκπροσωπούσε εργαζόμενο σε εργατική διαφορά  όπου δέχτηκε επίθεση - χειροδικία από εργοδότη. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου  καταδικάζει κάθε μορφή βίας απ΄ όπου και  να προέρχεται και ενημερώνει προς πάσαν κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» . Ήδη στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΗ θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών. "

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων:

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει και καταδικάζει την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε η συναδέλφισσα Χ.Ε μέλος του Δ.Σ. από εργοδότη, μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο εργοδότης είχε κληθεί από το Σωματείο μας σε τριήμερη συνάντηση στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να απολογηθεί για την μη καταβολή δώρων και επιδομάτων που μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις επέβαλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι τα παρέλαβαν.

Ο εργοδότης αντί να απολογηθεί για το αντεργατικό του ρεσιτάλ, από το ξεκίνημα της διαδικασίας ήταν ερειστικός και έτοιμος για καυγά. Όταν είδε ότι οι συνδικαλιστές της Ένωσης και το Σωματείο μας δεν κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα του εργαζόμενου, επιτέθηκε στη συναδέλφισσα μέσα στο γραφείο του επιθεωρητή, χτυπώντας τη στο πρόσωπο αρκετές φορές μέχρι να προλάβει να ακινητοποιηθεί από το προσωπικό του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο από την αστυνομία.

Στο πλάι της βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη της Ένωσης, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές από διάφορα σωματεία.

Ας έχει στο νου του καλά ο εν λόγω εργοδότης και ο κάθε εργοδότης που ξεζουμίζει κάθε μέρα τους εργαζόμενους του κλάδου, είτε με απληρωσιά, είτε με μισθούς πείνας, με μαύρη εργασία κ.λπ., ότι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ έχουν ψηθεί στο καμίνι της ταξικής πάλης, έχουν αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν καθημερινά το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και θα τσακίσουν κάθε χέρι εργοδότη που θα απλωθεί σε εργάτη και στα δικαιώματα του.

Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Καλούμε τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και συνολικά του κλάδου να δώσουν την απάντηση τους, με την μαζικοποίηση του σωματείου».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ

«Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει απερίφραστα  τον προπηλακισμό της συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ και εκλεγμένης στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου από τον εν λόγω επιχειρηματία που έγινε κατά την διάρκεια εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Είναι τέτοιο το θράσος του συγκεκριμένου επιχειρηματία που δε φοβήθηκε να χτυπήσει γυναίκα συνδικαλίστρια μπροστά στα μάτια του διευθυντή της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος προΐστατο της τριμερούς.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αφού η εργοδοσία αποθρασύνεται συνεχώς με τις πλάτες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις σημερινής που κάνουν τα πάντα να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα προς όφελος του κεφαλαίου.

Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ο οποίος παρείχε κάποια μορφή προστασίας στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές».         

Η ανακοίνωση απο το Συνδικάτο Οικοδόμων

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταδικάζει και καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε συνδικαλίστρια μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η άνανδρη αυτή επίθεση, μάλιστα, σημειώθηκε μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης εργασίας, όπου η συναδέλφισσα παρέστη σε τριμερή συνάντηση  για εκπροσώπηση εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους.

Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία, εντάσσεται μέσα στο σύνολο της επίθεσης και της τρομοκρατίας που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία.

Η κυβέρνηση φέρνει σοβαρές ευθύνες που με τη στάση της, την πολιτική της έχει δώσει «οπλοστάσιο» στην εργοδοσία να δρα με ασυδοσία. Τροχοδρομεί τέτοιου είδους ενέργειες  που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις στην εργοδοσία να επιβάλλει στους χώρους δουλειάς συνθήκες «γαλέρας».  

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην δείχνουν καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα ασυδοσίας της εργοδοσίας και να συσπειρώνονται στα σωματεία τους.

Αν νομίζουν πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ με τέτοιες ενέργειες θα φοβηθεί είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αντίθετα μας πεισμώνει να συνεχίσουμε δυναμικά την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!».

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια