Ειδήσεις

20 εκατ. δολ. από Linkendin & eBay για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ιδρυτές του Linkendin και του eBay πρόκειται να δωρίσουν συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας με στόχο την ασφάλεια από μελλοντικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Οι ιδρυτές του Linkendin και του eBay πρόκειται να δωρίσουν συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας με στόχο την ασφάλεια από μελλοντικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Το ποσό θα δοθεί στο Ταμείο Ηθικής και Διοίκησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα αναλάβει να διανέμει τα χρήματα σε ερευνητές που εξετάζουν τα δύσκολα ηθικά προβλήματα που πιθανόν δημιουργηθούν από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι συγκεκριμένοι τομείς έρευνας του ταμείου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πλήρως, ωστόσο αναμένεται να περιλαμβάνουν ηθικό σχεδιασμό -«πως αναπτύσσουμε και σχεδιάζουμε τεχνολογίες που θα αντιλαμβάνονται τα ηθικά πλαίσια και τις αξίες ως βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογικής καινοτομίας;» - και τη λογοδοσία στην AI -«τι είδους έλεγχοι απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων πρόκλησης βλάβης από την ΑΙ και τη μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία».

Ο Αλμπέρτο Ιμπάργκουεν, πρόεδρος του Ιδρύματος Knight - το οποίο θα προσφέρει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό- δήλωσε ότι «παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν επιπτώσεις στις ζωές μας, σε κάθε κοινωνία του πλανήτη.

Η τεχνολογία και το εμπόριο θα το επιβεβαιώσουν αυτό. Αφού ακόμα και οι αλγόριθμοι έχουν γονείς και αυτοί οι γονείς έχουν ηθικές αξίες τις οποίες θα μεταδώσουν στους αλγοριθμικούς απογόνους τους, θέλουμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας την ηθική συμπεριφορά και διοίκηση προς όφελος των διαφόρων κοινοτήτων που θα επηρεαστούν».

Το Ταμείο αποτελεί ένας από τους πολλούς νέους φορείς που στόχο έχουν τη διαμόρφωση ενός θετικού μέλλοντος για την AI και την ανθρωπότητα.

Η κοινοπραξία Partnership on AI, η οποία αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια από την Google, το Facebook, την Amazon την IBM και τη Microsoft, ξεκίνησε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2016 με στόχο την «καθιέρωση των καλύτερων πρακτικών της AI», ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση εκτός από αυτή της δημιουργίας της.

Σχόλια